Pazartesi, Nisan 29, 2024

Hat Tipi Otomatik Filtre

Firmamız kendi kendini temizleyen hat tipi otomatik filtre prototip çalışmalarının tamamlayarak kimi müşterilerimiz tesislerinde ürün denemelerine başlamıştır.

Aşağıda bu yeni ünitemiz ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmıştır.

Hat Tipi Otomatik Filtre İle İlgili Genel Bilgi:

Nedir?

Endüstriyel tesislerde üretilen sıvı mamul veya yarı mamullerin depolama tanklarına ve / veya ambalajlara dolumunun yapılmadan önce kalite kontrol kriterlerinden geçebilecek şekilde sıvı içindeki katı partiküllerin filtre edilmesi ve ürünün istenen mikron aralığında elde edilebilmesi için geliştirilmiş bir sıvı filtresidir.

Bu filtre; sıvı naklinin yapıldığı boru hattı üzerine bağlanır, sıvı ürün filtre içine girer ve süzülerek çıkar, filtre öncesi veya sonrasında herhangi bir ara bekleme tankına gerek yoktur.

Boyutları optimize edilmiştir, böylece tesis içinde minimum alan işgal eder. Filtre gövdesi içerisindeki filtre elemanı minimum 25 mikron filtreleme yapabilir. En önemli özelliği ise; filtre kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Bu sayede sürekli filtre elemanı (kartuş, filtre bezi vb.) değiştirme zorunluluğu yoktur.

Bu sayede sarf malzeme tasarrufundan dolayı işletme maliyetleri açısından büyük avantaj elde edilir, ayrıca filtre elemanı değiştirme operasyonu olmadığı için işletmede üretim zaman kaybı yaşanmaz.

Nerelerde Kullanılır?

Sıvı mamul ve yarı mamul üreten tüm işletmelerde ayrıca üretimlerinde sıvı yarı mamul kullanan ve prosese katmadan önce filtre etmek isteyen tüm işletmelerde etkin biçimde kullanılır. Başta boya, reçine, tekstil kimyasalları, gıda ürünleri, kimya ürünleri olmak
üzere sıvı ürünlerin filtre edilmesi gereken tüm sektörlerde rahatlıkla kullanılabilir. Filtre sonrası mamul içindeki izin verilen maksimum partikül boyutuna ve ürün viskozitesine göre üretim kapasitesi değişkenlik gösterebilir.

Sistemin Çalışma Prensibi:

Şekil 1‘de hat tipi otomatik filtrenin önden görünüşü yer almaktadır. Filtre bölümlerini genel hatlarıyla tanımlamak istersek;

• Üst soldan filtre edilecek sıvı ürün; filtre sistemine girer,

• Sağ üstte otomatik kontrollü küresel vanadan geçen sıvı filtre gövdesi içine girer,

• Filtre öncesi konan bu otomatik kontrollü vana ile bakım ve temizlik esnasında ana hattan gelen sıvı akışı kesilir.

• Filtre gövdesi içerisinde üstü ve altı açık silindir şeklinde paslanmaz çelikten üretilmiş filtre elemanı bulunur.

Şekil 1: Filtre Genel Görünüm.
Şekil 1: Filtre Genel Görünüm.

Filtre edilecek sıvı filtre elemanı iç yüzeyinden dış yüzeyine doğru mikro gözeneklerden geçerek filtre edilir.

• Filtre edilen sıvı gövdenin sağ tarafından çıkar ve prosese devam eder.

• Filtreden geçemeyen partiküller filtre iç yüzeyinde birikmeye başlar.

• Filtre gövdesi girişinde ve çıkışında bulunan basınç ölçerler sayesinde filtrede basınç farkı ölçülür, set edilen değeri aştığında, filtre gövdesi üzerinde bulunan pnömatik piston devreye girer, filtre elemanı iç yüzeyini sıyıracak olan temizleme diski aşağı yukarı hareket eder ve böylece filtre iç yüzeyinde biriken partiküller sıyırılarak filtre gövdesi alt konisinde birikir.

Filtre edilecek ürünün kirlilik oranına göre değişmek kaydıyla biriken partiküller belli bir süre sonra otomatik olarak koni altındaki vana anlık açılarak by-pass hattına aktarılır. By-pass hattında bulunan kaba filtreden geçen ürünler tekrar ürün giriş hattına basılmak
üzere dişli pompadan geçerek ürün giriş hattına basılır. By-pass sisteminin amacı deşarj esnasında filtre edilemeden kaçan ürünleri tekrar filtre girişine aktarmaktır.

• Filtre altından sağa doğru uzanan hat boyunca kaba partiküller sabit kaba filtreye gelir ve burada kaba partiküllerin bir kısmı tutulur.

• Statik kaba filtre içinde biriken kaba partiküller belirli aralıklarla manuel olarak temizlenmelidir.

• Tarif etmeye çalıştığımız otomatik filtre temizleme operasyonu çok kısa bir süre periyodunda gerçekleşir. Bu esnada dahi filtre sistemi normal ürün filtrelemesine de devam eder.

• Otomatik temizleme işlemi sonrasında filtre altındaki vana kapanır, dişli pompa durur ve filtre sistemi normal çalışmasına devam eder.

• Filtrenin kendi kendini otomatik olarak temizleme işlemi, basınç sensörleri, otomatik kontrollü vanalar ve tüm bu elektronik cihazların kontrol edildiği PLC kontrollü otomasyon sistemi sayesinde gerçekleşir.

Sistemin ve Ekipmanların Teknik Detayları:

• Sistemde sıvı ürün temas eden yüzeyler başta olmak üzere tüm metal aksam filtre edilecek sıvının kimyasal özelliklerine ve tesisin hijyen koşullarına göre tespit edilecektir.

• Ürün temas eden metal aksam AISI304 malzemeden üretilecektir.

• Boru bağlantıları genel olarak flanşlı tip tercih edilmiştir.

Otomatik kontrollü küresel vanalar otomatik kontrol sisteminin bir parçasıdır aynı zamanda
özellikle bakım ve temizlik esnasında ekipmanların sökümünü kolaylaştırmak amaçlı sisteme monte edilmiştir.

• Basınç algılayıcı sensörler giriş ve çıkışındaki basıncı ölçerek basınç farkının hesaplanması için otomasyon sistemine data gönderir, aynı zamanda sistemde monte edilmiş olan analog basınç göstergeleriyle sistemin değişik noktalarındaki basınçlar gözlenebilmektedir.

• Filtre gövdesi içerisine filtre elemanı alt ve üst flanşlarında bulunan contalar yardımıyla tam sızdırmaz şekilde monte edilir.

Filtre gövdesi içindeki filtre elemanı özel tasarlanmış ve tamamen paslanmaz çelik piramit kesitli tellerden üretilmiştir.

• Piramit kesitli çelik teller sayesinde efektif bir filtreleme sağlanmakta, filtre slotlarından geçen partiküller tekrar sıkışma yaşamadan kolaylıkla sistemden uzaklaşabilmektedir, bu sayede filtre tıkanması sorunu bu filtre sisteminde yaşanmaz.

Hat Tipi Otomatik Filtre

 

Şekil 3: Paslanmaz Çelik Filtre Elemanı Genel Görünüm
Şekil 4: Paslanmaz Çelik Filtre Elemanı Detay Görünüm
Şekil 4: Paslanmaz Çelik Filtre Elemanı Detay Görünüm

Filtre elemanı slotlarından geçemeyen katı partiküller filtre iç yüzeyinde birikmeye başlar, filtre girişinde ve çıkışında bulunan dijital basınç sensörlerinde algılanan basınçlar arasındaki fark otomasyon sistemi sayesinde sürekli olarak hesaplanır ve sınır değeri geçer geçmez; PLC sistemi; otomatik kendi kendini temizleme prosedürünü başlatır.

• Otomatik filtre temizleme prosedürünün başlamasıyla beraber aynı anda filtre altındaki otomatik kontrollü deşarj vanası açılır, filtre sıyırıcı mekanizma dönmeye ve biriken partikülleri filtre altından deşarj etmeye başlar, eş zamanlı olarak dişli pompa çalışır ve kaba filtreden geçen sıvıyı tekrar ana filtre giriş hattına basar.

• Otomatik filtre temizleme prosedürü çok kısa süren bir operasyondur, filtre temizleme esnasında yine filtreleme işlemi aynen devam eder, yalnızca kaba partiküllerle birlikte bir miktar filtre edilmemiş sıvı da deşarj sistemine kaçar, bu kaçan sıvı tekrar sisteme verilerek filtre edilmesi sağlanır.

• Statik (kaba) filtre içerisinde de yine ana filtreye nispeten daha büyük gözenekli bir filtre vardır. Statik filtrede otomatik temizleme sistemi yoktur, bu sebeple burada tutulan partiküller, belirli aralıklarla manuel olarak temizlenmelidir.

• Statik filtre sonrasına konan dişli pompa, deşarj hattında sistem basıncına eşit basınçtaki sıvının basıncını daha da yükselterek ana hatta bulunan ‘T‘ bağlantıya rahatlıkla sıvı enjekte edilmesini sağlar.

• Sistem çalışma basıncı, giriş çıkış basınç fark sınır değeri, filtreleme debisi, sistemin çalışma sıcaklığı, ürün viskozitesi, filtrelenmiş ürün ortalama partikül boyutu gibi değerler, her işletmeye ve her ürüne göre değişkenlik gösterir.

• Hat tipi otomatik filtre sistemimiz minimum 25 mikron partikül boyutuna kadar filtreleme sağlar.

• Bu filtre maksimum 16 bar basınçla çalışan sıvı hatlarında kullanılabilir.

• Bu filtre sistemi maksimum 2000C sıcaklığındaki sıvı ürünlerin filtre edilmesine dayanıklı şekilde tasarlanmıştır.

Klasik Filtreleme Sistemlerine Göre Avantajları

• Klasik sistemlerde sık sık bez filtre veya kartuş filtre değiştirmek gerekirken, bu sistemimizde filtre elemanı uzun yıllar kullanılabilir. Bu sayede hem sarf malzemeden tasarruf edilir, hem de filtre elemanı değiştirme zamanı olmadığı için üretimde aksama ve zaman kayıpları olmaz. Klasik sistemlere göre daha fazla üretim yapılır.

• Bu sistemde filtre sürekli olarak kendini temizlediği için devamlı aynı kalitede ürün alınır.

• Filtrenin tıkanma problemi olmadığı için ana hattı basınçlandıran proses pompaları zorlanmaz ve bu sayede enerji tasarrufu sağlanır.

• Filtrenin özellikle sıvı ile temas eden yüzeyleri kolaylıkla sökülebilir, bakım ve temizliği yapılarak yeniden kısa sürede monte edilebilir.

Yiğit Dölen
Genel Müdür
Zirve Proses

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler