Cuma, Nisan 26, 2024

Modelform Kimyevi Ürünler Genel Müdürü Adem Kahraman ile Röportaj

Modelform Kimyevi Ürünler Genel Müdürü Sayın Adem Kahraman ile firmanın kuruluşundan günümüze gelişim süreci, sektöre sunmuş oldukları ürünler ve satış faaliyetleri hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve Modelformsektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Ben ODTÜ Makine Fakültesi 1991 mezunuyum. Meslek hayatıma Doğalgaz Projelendirme Mühendisi olarak başladım. Askerlikten sonra çok uluslu bir firmada çalışıp kariyer yapmak istedim ve Ciba-Geigy’ye 1995 yılında endüstriyel yapıştırıcılar ve kalıplama ve modelleme reçineleri ve CNC’de işlenebilen polimer kütüklerin Satış Mühendisliği’ne başladım. Çalıştığım sürede 1997 yılında Model Form şirketimi kurup Ciba’nın distribütörlüğünü aldım. 2007’de istifa edip şirketimin başına geçtim. Önceleri epoxy ve PU zemin üretimi ile başlayıp daha sonraları Rampf tooling solutions firmasının distribütörlüğü ile Kendi ticari markamızı üretmeye başladık Corepox Epoksiler Corepur ise PU sistemler içindir. Şu anda Rmpf tooling firmasının CNC’de işlenebilen modellemelerde ve kalıplamalarda kullanılan kütüklerini pazarlamaktayız. Tek ve iki bileşenli epoksi yapıştırıcılar ve hızlı prototipleme ve kalıplama reçineleri üretimimiz devam etmektedir.

Firmanızın kuruluş süreci, tesisleri, üretim konusu, Pazar payı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Fabrikamız Esenyurt’ta 2.000m2’dir. 12 personel ile üretim ve satış yapmaktayız. Stoklu çalışmayı tercih edip müşterilerimize her zaman termininde malzeme vermeye çalışmaktayız. Pazar payımız tam olarak bilinmese de kendi konumuzda lider durumdayız.

Ürün gruplarınızdan ve ürün özelliklerinizden bahsedebilir misiniz? Hangi sektörlere hizmet vermektesiniz?

Ürünlerimiz; epoksi yüzey reçineleri, dökülebilir reçine sistemleri, laminasyon reçine sistemleri, hızlı kürlenen polyuretan sistemler, infizyon reçine sistemleri, vakum baging sistemler, kalıp ayırıcıları, değişik dolgu tozları, CNC’de işlenebilen değişik yoğunluklu ve ölçekli kütük PU ve epoksi bloklar. Modelleme macunları hem el ile uygulanabilen hem de makine ile uygulanabilen sistemlerdir.

Yüzey reçinelerimiz aşınma mukavemetlerine, ısıl ve kimyasal dayanımlarına göre sınıflanmaktadırlar. Döküm sistemlerimiz de yine aynı şekilde aşınma ve ısı dayanımlarına göre ve ayrıca dökülecek model ya da kalıpların değişik kalınlıklarına göre sertleştiricileri de değişmektedir. İki ve üç bileşenli PU modelleme reçineleri ve dolgu tozları bulunmaktadır. Laminasyon sistemlerimizde el yatırmasına, infüzyona ve vakum baginge uygun değişik akışkanlıklar da ve çalışma sürelerinde aynı zamanda 55-60 dereceden 225 dereceye kadar ısıl mukavemeti göstermektedirler.

Sektör olarak otomotiv, seramik, marin, uçak sanayi, beyaz eşya üreticileri, döküm modelcileri ve fabrikaları, zemin işi yapanlar, ayakkabı tabancıları, hızlı prototipçiler, kontrol aparatı üreticileri LRTM ve RTM üreticileri, hediyelik eşyacılar, elektrik elektronikçiler, kompozitçiler ve birçok özel uygulamacılar.

Satış faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?

Satış ekibimiz günlük sevkiyat programlarını öğlene kadar yapar duruma göre Avrupa yakasında veya Anadolu yakasında sevkiyata çıkarlar. Kargolarımız her gün saat 15’e kadar hazırlanır ve sevk edilir. Şehirlerarası ambar veya kargo ile yapılmaktadır. Teknik arkadaşlarımız ise ofisten veya ziyaret ederek destek vermektedirler. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Kütahya, Eskişehir, Adana, Bursa İllerimiz bulunmaktadır. Firmamız Avrupa ülkelerine de fason veya Kendi markamız ile üretim yapmaktayız.

Ar-Ge faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Ar-Ge çalışmalarımız Üretim Müdürümüzün denetimine tüm hızıyla devam etmektedir.

Firmanızın kalite politikası ve ilkeleri hakkında bilgi verir misiniz? Müşterilerinize satış sonrası destek sağlıyor musunuz?

Firmamızın kalite politikası tabiî ki mevcut ve bu sistemi müşterilerimizden gelen geri beslemelerle daha da ileriye taşımaya çalışıyoruz.

Şöyle bir örnek verebilirim; Hollanda’ ya yaptığımız son ihracatta Reach ve CLP uygulamalarının tamamen yenilendiği ve eğer uyulmaz ise alım yapılmayacağı belirtildi ve bizler de bütün TDS ve MSDS’lerimizi bu yönde değiştirdik. Ayrıca etiketlemeler de yenilenmiş oldu. Ambalajlarımız da UN numaralıya dönüştürüldü.

Çevreyi korumak ve iş güvenliği hassasiyetleri adına ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

İş güvenliği hakkında uzmanımız ve anlaşmalı çevre mühendisimiz var. Giren ürünleri, çıkan ürünleri ve atıkları kurallarına göre yapmaktayız ve bunlar Çevre Bakanlığı’na bildirilmektedir. Ayrıca atık sahamız da kurallara uygun yapılmış olup onay almıştır.

OGSB bakanlıktan denetim geçirip tüm eksiklerimizi tamamlayıp onaylatmış bulunmaktayız. Çalışanlarımız gerekli eğitimleri almış ve sağlık kontrolleri tamamlanmıştır.Gerekli sorumlular tespit edilmiştir. Üretim sayasının ses, ısı, ışık ve havalandırma ölçümleri yaptırılıp onaylanmıştır.

Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetleriniz nelerdir?

Mevcut sektörlerin canlı kalabilmesi adına düzenli toplantı ve eğitimler verilmektedir. Aynı zamanda yeni uygulama sahaları oluşturup onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünleri tespit edip aktif hale getirerek çözümler sunmaktayız.

Kompozit sektörünün en önemli sorunları neler ve siz ne tür çözümler öneriyorsunuz?

Kompozit sektörü ülkemizde küçümsenmeyecek derecede faal görünüyor. Ancak benim tespitim; sanki kapalı kapılar ardında yürüyor, herkes herkesten bir şeyleri gizleme arzusunda. Ancak çok büyük ölçekli uygulamacılar bu konuda oldukça açıklar. Örneğin; orta ölçekli bir uygulamacı bizi arayıp bir proje hakkında ürün bulmaya çalışmaktadır. Haliyle bizler de onlara birtakım sorular yöneltmek durumundayız ki doğru çözümü önerebilelim. İnanılmaz güçlükle cevaplar alınıyor veya direkt malzeme önermemiz talep ediliyor.

Kompozit uygulamalarında her bir sektörün kendine has sorunları bulunmakta. Örneğin; otomotiv veya otobüs üreticileri maliyetleri düşürebilmek adına tedarikçileri baskı altına aldıklarından tedarikçileri de yenilik arayışlarına gireceğine mevcut düzeni nasıl daha ekonomik yapabilirizi düşünmektedir.

Hala günümüzde çok pratik uygulamalar varken MDF plakalar kullanarak kompozit işi yapmaya çalışmaktalar.

Hedef ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Hedefimiz; tabii ki de bir dünya markası olabilmek. Çok zor gibi görünse de 3-4 yılda 4 ülkeye ürünlerimizi kabul ettirdiğimize göre gelecek yıllarda bunu daha da artırabileceğimizi düşünüyorum.

Yeni projeler her zaman bizde bulunur. Her gün bir adım daha ileriye gidebilmenin proje üreterek sağlanacağını düşünenlerdenim. El ile uygulanan model macunumuz çok beğenildi. Şimdi de onu makine ile uyarlamaya çalışıyoruz. Bu arada yeni bir iki bileşenli jeotermal boruların fittingslerini yapıştırmada kullanılan bir ürün geliştirdik ve ürün Belçika’da deneme aşamasında.

Son olarak; sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Sektör çok eski gibi görünse de aslında ülkemizde tam anlamı ile oturmuş değil ancak doğru yoldayız ve dünyanın gözü bizim kompozitçilerimizin üzerinde. Tüm kompozit sevenlere sonsuz saygı ve sevgilerimle.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler