Cuma, Nisan 26, 2024

Oltrogge Türkiye Genel Müdürü Sayın Arslan Bektaş’la Bir Söyleşi

Oltrogge Türkiye Genel Müdürü Sayın Arslan Bektaş’la bir söyleşi gerçekleşirdik. Bektaş, Oltrogge’nin köklü tarihi ve Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

 

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Arslan Bektaş, 01.09.1969 yılında Yozgat’ta doğdum ve ilkokul 5’e kadar Türkiye’de okuduktan sonra, 1978 yılında çıkan aile birleşimi yasası ile Almanya’ya, ailemin yanına gittim ve eğitimime yurt dışında devam ettim.

Lise öğrenimimden sonra, sonra 1984-1987 yılları arasında Mesleki Eğitim Yüksekokulunda, Endüstriyel Boya Uygulama üzerine aldığım eğitimimi tamamladım.

1987’de otomotiv ve medya sektörüne üretim yapan bir firmada bir yıl boyunca boyahanede staj yaptım, sonrasında aynı firmada boyahane şefi olarak 2001 yılına kadar görevime devam ettim.

2001 yılından 2009 yılına kadar, yine aynı sektörde üretim yapan başka bir firmanın boyahane bölümünde, üretim şefi olarak A’dan Z’ye tüm proseslerden ve yaklaşık 200 personelden sorumlu olarak görev aldım.

Bu alandaki yaklaşık 22 yıllık mesleki tecrübemden sonra firmaların boyahanelerinin, üretim süreçlerinin analizi ve iyileştirmesi adı altında uzman danışman olarak 2009 yılında Oltrogge firmasında mesleğimi icra ettim.

Bu süre zarfında yapmış olduğum araştırmalarımda,Türkiye’deki boyahanelerde eksiklerin maalesef son derece fazla olduğunu belirledim.

Bunun üzerine Oltrogge& Co.KG firması Türkiye’ye şube açma kararı aldı ve Eylül 2011’de resmi olarak Oltrogge Türkiye şubesini açtı.Dolaysı ile ben de bu tarihten itibaren Oltrogge Türkiye şubesi sorumlusu (Genel Müdür) olarak görevime devam etmekteyim.

Ekim 2017’den itibaren Oltrogge kaplama teknolojileri, Türkiye’de isim değişikliğine giderek AS COATING Boya Sistemleri Ltd. Şti. adı altında, aralıksız olarak faaliyetlerine yine Oltrogge & Co.KG’nin sistemleri ve özel çözümleri ile devam edecektir. Oltrogge
 Oltrogge
Oltrogge’nin kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz?Firma ne zamandır Türkiye’de faaliyet göstermektedir?

Oltrogge firması, 1866 yılında kurulmuş olup, ilk etapta kompresör ve metal işleri ile faaliyetlerine başlamıştır. Bu çalışma yaklaşık 1905 yıllarına kadar devam eder. 1905’te Oltrogge boyahane sektörüne girmiştir.

Graco, eski adı ile Finishing Brands (ITW) gibi bilindik üretici firmalarının ürünlerini yaklaşık 90 yıldır pazarlamaktadır ve bu birliktelik hala devam etmektedir.

1980 yılında Oltrogge, çift bileşenli boyaların uygulanmasında duyulan gereksinim üzerine,Otomatik Dozajlama / Oranlama ve Renk Değişim Sistemleri üzerine yapmış olduğu 4 yıllık bir çalışma sonucunda kendi ürünü olan mükemmel bir 2K Miks sistemini üretmiştir.

Bu zaman zarfında tezgâh makinaları, hırdavat,kompresör ve kaynak makinaları gibi toplam 5 ayrı alanda faaliyet göstermektedir. Türkiye’deki faaliyetine resmi olarak 2011 yılında başlamıştır.

Oltrogge başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor?Oltrogge’nin ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Otomotiv, ahşap/mobilya, ağır sanayi, plastik sanayi ve medya sektörlerine ürün ve hizmet sunmaktadır. Miks sistemleri;Regular 15, Regular 30, Regular 50, Regular 100 Pig sistemi ve PSG Polyester uygulama sistemleri başlıca ürünlerimiz arasında yer almaktadır.

Verilen hizmetler olarak da otomasyon, mühendislik, danışmanlık, yedek parça,teknik servisi gösterebiliriz. Oltrogge kendi bünyesinde Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirir. Proje olarak Kimyasal maddelerin daha tasarruflu bir şekilde kullanımı için Oltrogge,Pig sistemini geliştirmiştir.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Genellikle Proje odaklı, üterim süreçlerine özel çözümler üretiyoruz. Yurt içinde her bölgemize hizmet götürmekteyiz.Ağırlıklı olarak Otomatik Karışım ve Renk Değişim Sistemleri,Otomasyon (Robot) sistemleri sağlamaktayız.

Yurt dışında da bölge olarak Balkanlar, Asya, Afrika diyebiliriz ve yine ürün olarak genellikle Otomatik Karışım, Renk Değişim Sistemleri ve Otomasyon (Robot) sistemleri sağlıyoruz.

Oltrogge’nın inovasyon, Ar-Ge faaliyetleri, çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Oltrogge, geliştirmiş olduğu sistemlerde ve Ar-Ge çalışmalarında da her zaman çevre ve çalışan sağlığını koruma düşüncesi ile yola çıkmıştır. Dolayısıyla boyahanede kullanılan kimyasal maddelerin en asgari şekilde tüketilmesi için özel çözümler üretmiştir.

Yapmış olduğumuz birçok çalışmalarda tiner tüketiminde %70’e varan ve boya tüketimlerinde de %50, %70’e varan tasarruflar sağlanmıştır.Dolayısıyla VOC değerleri aşağı çekilerek doğanın ve çalışanların korunmasına da yardımcı olmaktadır.

Sürdürülebilirlik konusunu çok önemsiyoruz. Elbette bu, üretiminize günümüz teknolojilerini dahil ederek elde etmek ile mümkün olur ve standart kaliteyi yakalamanızı sağlar. İşçi Oltrogge

sağlığı ve güvenliği için gerekli eğitimlerin, planlı ve tekrarlayarak,uzmanlarından alınmasını önemsiyoruz. Çalışma alanı içerisinde kişi veya kişilerin belirlenip, günlük olarak da çalışanların takip veya denetlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Maalesef bu konuda yeterli sayıda eğitimci ve donanımlı eğitmenlerin olmadığını düşünüyorum.

Türkiye’deki endüstriyel boya, kaplama ve yüzey işlemleri sektörleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Bu sektörler açısından, sizce Türkiye’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Türkiye’de bu konuda maalesef bilgi ve aydınlatıcı önerilerin gerektiği gibi ve yeteri kadar verilemediğini düşünüyorum.Bunu, Almanya’daki yaklaşık 30 yıllık iş tecrübeme dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim. Dolayısıyla, bilgi ve tecrübe eksikliğinden dolayı üretici firmalarımız büyük maddi zararlara uğramaktadır.

Sektörler bazında baktığımızda, evet mutlaka Türkiye’nin avantajı var ancak, yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı büyük bir dezavantajada dönüşebiliyor. Doğru seçim ve projelendirme olduğutakdirde avantajlar şu şekilde yansır; yurtdışı alım maliyetleri ve üretim maliyetleri düşer, kalite ve rekabet edilebilir pazar oluşur.

Şu anki dezavantajlar ise; yanlış ürün alımı,yanlış ürün önerisi, bilgi eksikliği, yanlış bilgi aktarımı,doğru teşhis yerine satış odaklı düşünce…

Oltrogge’nin yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için Oltrogge’nin yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Oltrogge’nin yatırım kriterleri; teknoloji seviyesi, bilgi ve tecrübe olgusu, hangi sistemlerin kullanılmakta olduğu,sektörel bazda pazar payı gibi unsurların araştırılması gibi kriterlere göre şekillenmektedir.

Yatırım konusundaki hedefimiz,düşünülen ve üzerinde çalışılan yeni bir sistemin üretiminin ileriki yıllarda Türkiye’de gerçekleşmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler