Cumartesi, Mayıs 4, 2024

Sektör Değerlendirmesi 2023

Sektör Değerlendirmesi 2023

sektör değerlendirmesi

Ali Karamustafaoğlu
Satış Direktörü
Asil Kimya

Asil Kimya olarak iyi bir sene geçirerek hedeflerimize ulaştık. Döviz bazında büyümemizi sürdürürken ürün gruplarımızı genişlettik. Satış ekibimizde de büyümeye devam ediyoruz.

Ekibimizde satış destek ve satış sonrası hizmetlerle birlikte yaklaşık 20 kişilik bir takımız.
Bölgesel ve sektörel olarak çalışmalarımızı sürdürüp 2022’de yeni bölgelerde ve yeni sektörlerde müşterilerimize hizmet vermeye başladık.

2023 yılı hem dünyadaki istikrarsızlık ve resesyon beklentisi hem de ülkemizdeki seçim atmosferi dolayısıyla özellikle yılın ilk iki çeyreğinde daha durağan bir görüntü sergileyebilir. Ancak ülkemizin dinamikleri gereği ekonomimiz olumsuzluklara karşı oldukça hızlı reaksiyon
verip hızlı toparlanma yeteneğine sahip. Dolayısıyla senenin ikinci yarısında büyümenin devam edeceğini düşünüyorum.

2022 senesinde kimya sektörü büyük bir başarıya imza atarak ihracatta otomobil sektörünü geride bırakarak 1.’liğe yükseldi. Bu başarıda emeği olan tüm firmaları kutlarken, daha alınacak çok yol olduğunu bilmeliyiz.

Katma değeri yüksek alanlara daha fazla yatırım yapabilirsek bu alandaki başarımız daha da hızlanacak ve sürdürülebilir bir konuma gelecektir.

Asil Kimya olarak 2023 senesinde yeni ürünler tedarik etmeye devam ediyoruz. Nouryon’la olan işbirliğimiz neticesinde Berol markasıyla boya sektöründe kullanılan ıslatıcı ve yüzey ajanlarının tedariğine başlayacağız.

Bu alanda hem kalite hem de fiyat anlamında ürünlerimizin büyük bir ilgi göreceğini düşünüyoruz. Bunun yanında Çin’in en büyük organik pigment tedarikçilerinden Han Color ile yaptığımız çalışmalar sonucunda azo pigmentlerin ithalatına başlayacağız.

Klor parafin, hava sürükleyici ajanlar, mbs ve akrilik mukavemet ajanlarında direk ithalatçı olarak ilk ürün tedariklerimizi yapmaya başladık. Bu alanda sene içerisinde hızlanarak
önemli tonajlara çıkacağımızı düşünüyoruz. Hint yağı ve Moca için ilk siparişlerimizin gelmesini bekliyoruz. Bu ürün gruplarında sektördeki önemli aktörlerden biri olacağız.

Hedeflerimizden bir tanesi de altyapısal gücümüzü arttırmak. Tuzla’daki merkez depomuzun
kapasitesini arttırarak sene içerisinde kapalı alanımızı 8.000 m2’ye çıkartacağız. Operasyonel kuvvetimizi arttırarak müşterilerimize daha iyi bir hizmet sunacağız.

2023’te döviz bazında ciromuzu %40 artırmayı planlıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için gerekli alt açılımların planlamasını yaptık. Bizim, sektörümüzün ve ülkemizin hedeflerini gerçekleştirebileceği yeni bir yıl dilerim.

 

Burcu Gezegen Özdemir
Genel Müdür
Azelis Türkiye

2022 yılında küresel büyüme hızının ivme kaybettiğini, dünyada ciddi bir ekonomik daralmanın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

2022’de Türkiye’de kimya sektöründeki şirketler olarak maliyet artışları, tedarik sorunları, kur dalgalanmaları, Ukrayna-Rusya Savaşının sebep olduğu enerji krizi gibi birçok sorunla mücadele ettik. 2023 yılında da muhtemelen fiyat, talep dalgalanmaları ve belirsizliklerle karşı karşıya kalacağız.

Azelis olarak zorlu piyasa koşulları içinde müşterilerimize en üst seviyede hizmet sunmaya ve sağlıklı büyümeye devam etmek için üç konuya odaklanıyoruz. İlki inovasyon. Formülasyon laboratuvarları, Azelis’in “formülasyon yoluyla inovasyon” taahhüdünü yerine
getirdiği en güçlü inisiyatif. 60 laboratuvardan oluşan Azelis global ağı içinde yer alan farklı ülkelerdeki teknik ekiplerimiz yenilikçi formülasyonlar geliştirerek tedarikçi ve müşterilerimizin büyümelerine katkı sunuyor.

2022’de CASE (boya, yapıştırıcı, sızdırmazlık ve elastomer) laboratuvarımızın da aralarında bulunduğu 4 uygulama merkezimizde onlarca yenilikçi formülasyon geliştirdik, ürün performans denemeleri yaptık, müşterilerimiz için teknik eğitimler düzenledik. 2023’te teknik danışmanlık hizmetlerimiz artarak devam edecek.

İkincisi; sürdürülebilirlik. Azelis olarak, önde gelen sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu ECOVADIS Platinium derecesine sahibiz. Diğer bir saygın ESG kuruluşu Sustainanalytics değerlendirmesinde ise 178 distiribütör arasında ilk sıradayız.

2022’de çevre dostu ve yenilenebilir kimyasallar, biyokimya ve bileşikleri gibi alanlar hızla büyümeye devam etti. Bizim de portföyümüzdeki sürdürülebilir ürünlerin oranını artırmaya yönelik ciddi hedeflerimiz var. Yeni distribütörlük anlaşmalarımızda da ESG derecelendirmelerini dikkate alıyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl sürdürülebilir performans mineralleri alanında dünya çapında lider bir tedarikçi ile anlaşma imzalayarak ürünlerini portföyümüze dahil ettik.

3. odak alanımız ise dijitalleşme. Ev bakım ile kişisel bakım portalları ardından geçtiğimiz ay CASE müşteri portalımızı açtık. Müşterilerimiz dijital platformlarımızda yeni ürünleri için ilham alacak, Azelis portföyündeki ürünleri kullanarak e-labda formülasyon geliştirecek,
teknik dokümanlara ulaşabilecek, sipariş verebilecek, numune talep edebilecek.

Azelis daha verimli çalışmak, hizmet hızını ve kalitesini daha da artırmak amacıyla şirket içinde de inovasyon, eğitim gelişim, finans gibi alanlarda yeni dijital altyapıları devreye almaya devam ediyor.

 

Fırat Sağlam
Ülke Müdürü
Bühler Türkiye

2022 yılının, hemen hemen tüm sektörler için postcovid dönemi olarak adlandırılan bir normale dönüş senesi olarak geçtiğini söyleyebilirim. Bühler açısından, pandemi sürecinde hız kesmeden, hatta ivmeyi daha da arttırarak yaptığımız Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları
sonucu ortaya çıkan onlarca yeni teknolojilerimizi pazara sunma ve bu stratejinin meyvelerini toplama senesi oldu.

Pandemi öncesi dönemdeki rakamları dahi aşarak aktif olduğumuz neredeyse her sektörde
hedeflerimize ulaştık. Bühler Türkiye özelinde ise, bizler zaten pandemi yıllarını, hedeflerimizin çok üzerinde ve çok hızlı büyüyerek geçirmiştik.

Türk sanayicisi, kriz dönemlerinde cesaretini esirgemeyen, atılımcı ve hızlı karar alıp uygulayan bir yapıya sahip. Bu yapı içerisinde ise teknolojisine ve hizmetine güvendiği, güvenli iş ortaklarıyla hareket etmeyi tercih ediyor.

İşte bu sebeple son 3 yılda, doğru strateji ve doğru insan kaynağı yatırımları ile ve
yerel kabiliyetlerimizi de çok yönlü arttırarak Bühler Türkiye’yi çift haneli büyüme yüzdelerine ulaştırdık.

2023 yılını büyük projeler ve fırsatlar yılı olarak görüyorum. Özellikle EMEA Bölgesi’nde; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki taleplerin, Uzakdoğu’dan artık kalıcı olarak bölgemize kayması ile ciddi bir potansiyel artışı var.

Bunun üzerine, her ne kadar negatif etkileri hem insani hem de özellikle gıda sektörü için ticari yönde ağır bassa da, Rusya’ya uygulanan ambargodan kaynaklı olarak, boya ve kimya sektörü özelinde Türkiye’ye yönelen bir ilgi de söz konusu.

Görece normalleşmeye başlayan hammadde tedarik zincirleri ve lojistik fiyatları da göz önüne alındığında, Türk üreticisinin sürdürülebilir ve kalıcı bir ihracat büyümesini 2023 yılında yakalayacağını düşünüyorum.

Bu süreçte, teknolojisine yatırım yapan, üretim maliyetlerini minimize edebilen, verimli proseslere sahip firmalar, “diğerleri” ile farkı açacaklardır. İç piyasaya bağımlı, geleneksel yöntemleri tercih eden yapıların da, sektör tarafından yutulacağını öngörüyorum.

Bühler Türkiye olarak umut, heyecan ve enerji doluyuz. Bu sene her alanda kendimize çok yüksek hedefler belirledik, bu ivmeyi kaybetmeye hiç niyetimiz yok. 2023 yılının 1. çeyreğindeki 3 aylık dönemde, yıllık toplam hedefimizin %60’ını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Umuyorum ki, beraber büyüyüp, beraber gelişeceğiz.

 

Mohamed Aish
Kaplama Katkıları MEA & Türkiye Satış Direktörü
Evonik

2022 yılı endüstrimiz ve pazar için yine fırtınalı bir yıldı. Ancak, yeni ürünlerimizin piyasaya sunulması ve müşterilerimizin isteklerine özel olarak terzi usulü geliştirdiğimiz inovasyonlar sayesinde, pazarda yaşanan zorlukların üstesinden gelerek kendi ürün gruplarımızda büyüme ile yılı kapattık.

Bölgesel olarak bakarsak da, özellikle rekabet edebilirlik avantajımızdan yararlandığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Müşterilerimize tam zamanında çözüm ve ürün sunulabilmek
için yerel stoklarımızı kuvvetlendirdik.

Buna ek olarak Türkiye’deki satış müdürlerimiz Ece Panayırcı ve Duygu Özgün müşterilerimizle yakın iletişim içinde olup, Alptekin Akgümüş liderliğindeki teknik ekip tarafından da aktif ve hızlı çözüm üretilmesi konusunda desteklendiler.

Kısa vadede bütün küresel zorlukların çözülmesini beklemiyoruz ancak buna rağmen, bölgemizde müşterilerimizin yeni ürünlerimize olan ilgileri ile 2023’e iyi bir başlangıç yaptığımızı görüyoruz.

Yeni TEGO® Therm ürünümüz izolasyon kaplamalarının daha verimli olmasını sağlamakta, AEROSIL® sağladığı kolay disperse edebilirlik özelliği sayesinde boya üretiminde enerji tüketiminin azaltılmasını sağlamakta, güçlü köpük kesicimiz TEGO® Foamex 11 düşük uçucu organik bileşen (VOC) uygulamalarında etkin kullanılmakta, TEGO® Dispers 780 W
de su bazlı baskı mürekkepleri için etkili ve gıda ile temas eden sistemler için de uyumlu dispersiyon ajanı olarak kullanılmaktadır.

Yeni ve sürdürülebilir katkı maddeleri üzerine çalışmaya ve müşterilerimize daha fazla ürün geliştirmeye devam etmekteyiz. Aynı zamanda, Evonik’in Boya ve Kaplama katkı maddeleri bölümü dünya çağında üretim kapasitesini artırmak için de yeni yatırımlar yapmaktadır.

Ürün inovasyonlarına ek olarak, müşterilerimizle olan yakın iletişimimiz 2023’te de rekabetçiliğimizi sağlayan ana etkenimiz olarak kalmaya devam edecektir.

Bu nedenle, müşterilerimizle kurduğumuz karşılıklı yakın ilgi, satış ekibimiz ve teknik ekibimizin müşteri bazlı yaptıkları tavsiyelerle, ayrıca buna ek olarak yüksek verim ve çıktı aldığımız katıldığımız yakın zamanda gerçekleşecek European Coatings Show gibi fuarlar ve 7/24 müşterilerimizin hizmetinde olan COATINO® digital platformu ile başarılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Osman Yıldız
Genel Müdür
Günkem

Öncelikle tüm ülkemizin başı sağ olsun… Kelimelerin bittiği yerdeyiz. Açılan yaraları kapamak çok zor, ancak Türk Milleti olarak her zaman birlik ve beraberlikle elimizden geleni yapacağımıza inanıyor ve umuyorum.

Günkem olarak 2023’te de başarılarımıza kaldığımız yerden, tüm gücümüzle devam ediyoruz. 2022’de koyduğumuz hedeflere azim ve kararlılıkla nasıl ulaştıysak, 2023’te de aynı azim ve kararlılıkla ulaşacağız.

2022’de karşılaştığımız hammadde tedarik sıkıntıları, lojistik maliyetlerinin artışı ve Covid-19 sürecinin beraberinde getirdiği problemler tüm sektörü ciddi anlamda önlemler almak zorunda bıraktı. Ülkemizin bulunduğu stratejik konumunun da sağladığı avantaj
ile, ihracattaki ivme hızı sayesinde süreci başarıya taşıdığımızı düşünüyorum.

Bu süreçte yerimizde saymadan, geliştirdiğimiz yeni ürün portföyleriyle hitap ettiğimiz boya, kaplama ve yapı sektörleri için farklı satış hacimleri bünyemize kazandırdık. İhracat hacmimizde büyümeyi gözlemlerken, iç pazar hacmimizde de büyüme alt yapısını ülke koşullarına göre güçlendirme projeleri ile gerçekleştirdik.

Avrupa’daki enerji krizinin sektördeki etkisini izlemeye devam edip, önlemlerimizi bu çerçevede genişletiyoruz. İç piyasa hedeflerimizi genişletirken, ihracat hedeflerimizi de 2022 yılı için başarıyla tamamladık.

2023 yılı hedeflerimizi şimdiden belirledik ve bu hedefleri elimizden gelen özveri ve çalışma
gücüyle sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye’deki hammadde sektörüne olan güvenim tam, 2023’ün getireceği tüm zorluklara rağmen hepimizin bu yılı tüm gücüyle, başarılı bir şekilde tamamlayacağından şüphem yok.

Yiğit Genç
Boya ve Yapı Kimyasalları Bölüm Müdürü
IMCD Türkiye

2022 yılında hammadde temin problemleri, değişken fiyat politikaları, tedarik sürelerinin uzaması, artan lojistik maliyetleri ve enerji belirsizliği yıla damga vurdu. Ancak tüm zorluklara rağmen, boya ve yapı kimyasalları sektörü, iç pazarda yaşanan daralmayı ihracattaki artış ile dengeleyerek başarılı bir yılı geride bıraktı.

Biz de IMCD Türkiye olarak boya ve yapı kimyasallarındaki artan satış hacmimiz
ve ciromuzla bir önceki senenin üzerinde bir performansla yılı tamamladık.

Özel kimyasallardan oluşan ürün portföyümüz içinde boya, yapı ve kaplama sektörleri büyük önem taşıyor. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte iç talep ve ihracattaki artışın sektöre pozitif etkisi oldu.

Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle çevre ülkeler için de bir köprü rolü üstleniyor. Bununla birlikte yapı sektörü odaklı ekonomi yaklaşımları sayesinde sektör sürekli canlı ve dinamik kalabilen bir yapıya sahip.

IMCD Türkiye olarak distribütör firmalar arasında 2018 yılı başında açtığımız laboratuvar
ile gerek sektöre gerekse ülkemize olan inancımızı gösterdiğimizi düşünüyorum. Biz bu alanda laboratuvar açan ilk firma olduğumuzu gururla söylüyoruz. Global teknik ağımız ve Türkiye’deki uzmanlarımızla pazarın ihtiyaçlarına hizmet etmeye
devam ediyoruz.

2023 yılı ise hem ülkemiz hem de dünya için belirsizliklerle dolu. Buna rağmen ülkemizin stratejik konumu gereği çevre ülkeler ve Avrupa arasında köprü rolünün daha da önem kazanacağı bir yıl olmasını bekliyoruz.

Özellikle inşaat sektörüne verilen teşvikler ve yeni projeler boya ve yapı kimyasalları
alanında 2023 yılından beklentilerimizi yükseltiyor. Önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıl da boya ve yapı kimyasalları çözümlerimizde değişen pazar dinamikleri, tüketici talep ve ihtiyaçlarını göz önüne alan bir yaklaşımla müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Halil Kuzucu
EMEA Satış Müdürü CASE, Kauçuk ve Plastik Katkıları
Univar Solutions

Türkiye ekonomisi, yüksek talep düşük arz dengesizliğinde ve yüksek enflasyonist ortamda 2021 yılında beklentilerin üzerinde %11,5’luk güçlü bir büyüme kaydetti. 2022 yılının ilk çeyreğinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, tüm dünyayı etkisi altına alan enerji; hammadde ve lojistik krizleri, yurt içinde artan makroekonomik ve finansal zorlukların büyümeyi yavaşlatması nedeniyle 2022 yılında daha düşük bir büyüme oranı bekleniyordu.

Türkiye’nin iç dinamikleri ve Avrupa pazarının değişen trendleri sonrasında oluşan ihracat talepleri ilk altı ayda, üreticiler açısından her türlü olumsuzluğa rağmen iyi sonuçlara ulaşılmasına yardımcı oldu.

Öte yandan yılın ikinci yarısı, iç pazardaki talebin azaldığı, Avrupa’da enerji fiyatlarının %150 arttığı, Çin’in sıkı Covid önlemlerine devam ettiği ve azalan iç talep sonrasında etkilenen global piyasalar sonucunda fiyat realizayonlarının yaşandığı ve rekabetin yoğun bir ticaret mücadelesine dönüştüğü bir süreç oldu.

Finansal anlamda krediye ulaşmanın getirdiği zorluklar, işletmelerin envanter yönetiminin, alacak tahsilat kabiliyetinin ve sonucunda işletme sermaye yönetiminin önemini bir kez daha gösterdi. Kimya sektörü 33,5 milyar dolarlık ihracatıyla 2022 yılını lider olarak kapattı.

Boya ve yapı kimyasalları sektörümüzün de bu ihracat fırsatını değerlendirerek sınavı iyi geçirdiğini, özellikle yakın ülkelerdeki ihracat taleplerini iyi değerlendirerek likitideyi kontrol altına almaya çalıştıklarını iletebilirim.

Pandemi öncesi koşullara geri döneceğimiz, rekabetin daha fazla artacağı, talebi kontrol etmek için sürekli olarak pazarda olmamız, yeni tedarikçilerimizin entegrasyonunu hızlı ve sağlıklı şekilde yapmamız gereken bir 2023 yılı öngörüyoruz.

Tabi bu öngörümüzü gerçekleştirebilmek için kısa vadede ekonomiyi istikrara kavuşturacak ve dikkatleri yeniden Türkiye’nin orta vadedeki büyüme potansiyelinin gerçekleştirilmesine yöneltecek iyi koordine edilmiş para ve maliye politikaları gerekecektir.

UnivarSolutions olarak Türkiye’nin iç dinamiklerine ve güçlü talebine olan inancımız her zaman en yüksek seviyededir, bunu hem servis kalitemizi arttırmak için yaptığımız önemli operasyon yatırımları hem de inorganik büyümemizi devam ettirmek için şirketimizin
vizyonu ile uyuşan güçlü yerel şirket satınalma faaliyetlerimizde görebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler