Perşembe, Mayıs 2, 2024

Veri Bilimi Kimyayı Daha Akıllı Hale Getiriyor

Kimya endüstrisinin karşılaştığı en önemli zorluklardan biri, yeni malzeme ve ürünleri daha hızlı ve daha sürdürülebilir geliştirmek ve onları hammadde döngüsüne entegre etmektir.

Dijital araçlar, müşteriyle iletişime geçerek araştırma ve üretimin geliştirilmesine nasıl yardımcı olabilir? Veri bilimleri ve yapay zeka daha sürdürülebilir, kaynak tasarruflu bir kimyaya nasıl katkıda bulunabilir? İşletme ve tedarik zincirlerinin yönetimi, makine öğrenmesi ile birlikte daha fazla veri kullanımıyla nasıl optimize edilebilir?

Önde gelen köklü firmalardan, yeni kurulan şirketlerden (start-ups) ve üniversitelerden uzmanlar bu soruları, kimya alanındaki ilk veri bilimi konferansı olan Leverkusen’deki ‘Chemalytix’te tartıştı. Yüksek performanslı malzeme üreticisi Covestro bu etkinliği, Bayer ve Evonik ile birlikte başlattı.

Covestro’nun dünya çapında üç üniversitede önceden düzenlediği ilk uluslararası veri bilimi hackathonu (yazılım yarışması), RWTH Aachen Üniversitesi’nden bir öğrenci ekibi tarafından, makine öğrenmeye dayalı gelişmiş bir üretim süreci modeli ile kazanıldı.

Leverkusen’deki konferansta öğrenciler onurlandırıldı ve global birincilik ödülünü aldı.

Sinerjileri tanımak ve potansiyelleri kullanmak

Covestro Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Sucheta Govil “Bu yeni teknolojilerin tüm potansiyelini henüz kullanmadık. Sektörümüz için insanlar ve yapay zeka arasındaki etkileşimi geliştirmeye devam etmeli, veri ve fikri mülkiyetin güvende kalmasını sağlamalıyız.

Uzun vadede başarılı olmaya devam edeceksek, şimdi bu zorluğun üstesinden gelmeliyiz” dedi ve ekledi “Sadece birlikte çalışarak cevapları bulabiliriz. Bu nedenle sektörde lider ortaklarla olduğu kadar müşterilerle de işbirliği yapmak çok önemlidir.”

Bayer’de İnovasyon Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Malik, “Veri bilimleri, araştırma ve geliştirmeden üretim ve lojistikten satış ve pazarlamaya kadar tüm değer zincirimizi önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahip. Veri biliminin muazzam potansiyelini, örneğin dijital tarım ve hassas tıp gibi yaşam bilimlerinde görüyoruz.

Aynı zamanda, dijital teknolojiler küresel sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olmada kilit bir rol oynayacaktır. Üniversiteler, yeni kurulan firmalar ve diğer büyük şirketlerle ortaklıklar bu dinamik ortamda çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Evonik Dijital Sorumlusu Henrik Hahn ise şunları söyledi: “Veri Bilimi kelimenin tam anlamıyla uygulama odaklı bir bilim ve dolayısıyla bir İş Zekası (Business İntelligence -BI) Ferrari’den çok daha fazlası olarak görüyorum. BI bilinenlere dayanarak daha iyi kararlar alınmasını sağlarken, veri bilimi bilgisi, bilinmeyenle başlar.

Bu da kimyada belirleyici rekabet avantajları sağlayabilir. Evonik’te, bu nedenle, veri bilimi için merkezi temas noktaları kurduk. Özetle anlatırsak; güçlü bir mıknatısı birlikte nasıl geliştirebileceğimize bakıyoruz.

Samanlıktaki meşhur iğneyi daha önce bulmak için kullanmak istiyoruz. Doğru verileri doğru araçla toplamak – işte hepsi bu.”

Hackathon kazananları açıklandı

Tedarik zincirinden ve kimya endüstrisinin üretiminden gelen pratik sorular, ilk küresel hackathon’daki yaklaşık 90 veri ve mühendislik bilimi öğrencisi tarafından çözüldü.

Covestro, önde gelen üniversitelerden Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversitesi, Şangay’daki Tongji Üniversitesi ve RWTH Aachen’in Kasım ayında üç gün boyunca aynı anda yarışmasını istedi. En iyi çözüme sahip kazanan, Leverkusen’de ödül alan RWTH Aachen’den “Datavengers” Takımıydı.

“Öğrenciler farklı makine öğrenme yöntemleri kullanarak yeni cevaplar geliştirdiler. Covestro’nun Gelişmiş Veri Analitiği Başkanı Nils Janus “Verilerin ve doğru kullanımın tüm sektörü daha akıllı ve hızlı hale getirebileceğini gösterdiler.

Kimya endüstrisinin akıllı veri bilimcileri için heyecan verici bir işveren olabileceğini gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler