Cumartesi, Mayıs 4, 2024

3. Madencilik Çalıştayı Düzenlendi

3. Madencilik Çalıştayı, “Hayatımız Maden” sloganı ve “Sürdürülebilirlik Madencilik” temasıyla İzmir’de düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve 15 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, geleneksel hale gelen ve bu yıl Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya katılım gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, çalıştayda sektöre dair düşüncelerini aktardı. Dinçer, sektörn geleceğini emanet edecekleri gençlerin eğitimine ilişkin hazırlanan projeler hakkında da bilgi verdi.

29 Kasım’da Maden sektörü, YÖK ve üniversiteler bir araya gelecek

Dinçer YÖK, üniversite bölüm başkanları ve ilgili bakanlıkla yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dinçer “YÖK ile birlikte madencilik ve Jeoloji fakültelerinin öğrencilerine asgari ücret ile burs vererek, çok daha nitelikli öğrencileri üniversitelere bu sektörün geleceğine emanet etmek üzere çekmeyi planlıyoruz.

29 Kasım’da YÖK ve üniversite bölüm başkanlarımızla İstanbul’da, bakanlıklarımızın da yetkililerinin katılacağı müfredat ile ilgili bir çalışmada hep birlikte bulunacağız” şeklinde konuştu.

Dinçer, madencilik ve jeoloji bölüm öğrencilerinin eğitimi için de bir model önerdi.  Dinçer’in konuya ilgili olarak: “7+1 yani yedi sömestr okulda, bir sömestr sanayide veya madende çalışan öğrencileri mezun etmek istiyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimizi başlatıyoruz ve liseler ile orta okullarda, madenciliği ve yerli kaynakların öneminin daha çok bahsedilmesi yönünde müfredata eklemeler yapılmasını sağlayacağız” İfadelerinde bulundu

Maden ihracatı aslında 7 milyar dolar

Maden sektörünün ihracat rakamını 5 milyar dolar olarak bildiren Dinçer, ancak trona madeni ve borun bazı malzemelerinin kimya sektöründe göründüğüne dikkat çekti. Dinçer, bunların da eklenmesiyle maden ihracatının 7 milyar dolarlık seviyede bulunduğunu belirtti.

Bu rakamı daha üst seviyelere çıkarmak için Ticaret Bakanlığı ile birlikte son bir yılda 20 ülkeye ticaret heyeti organizasyonu düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Dinçer, madencilik algısını yükseltmek ve sürdürülebilir doğru madencilik faaliyetleri için “Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu” panelleri düzenlemeye başladıklarını bildirdi.

Dinçer bu organizasyonları İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlediklerini belirtti. Dinçer, 50 ilde düzenlemeyi planladıkları etkinliğe kamunun daha fazla destek vermesini de istedi. Dinçer konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz gelecek nesiller için, yer altındaki zenginliklerimizi çıkartmak ve gelecek nesillere refah seviyesi yüksek, ekonomik olarak güçlü bir ülke bırakabilmek için ağır sanayilerin hammaddelerini üretmek zorundayız. Tabii ki çevre hassasiyeti, hepimizin hassasiyetidir.

Madencilik faaliyetleri; yasaklı bölgeler dışında yapılabilen faaliyetlerdir. Dolayısıyla aldığımız tüm izinler ve ruhsatlar bir hukuka dayanmaktadır. Gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakabilmek adına hükümetimiz, sivil toplum kuruluşları, şirketlerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı’mızla yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler