Salı, Mayıs 7, 2024

Termoset Plastikler Geri Dönüştürülebilir Hale Getirilecek

Termoset plastiklerin üretilmesi için kullanılacak yeni yöntem, kullanımdan sonra daha kolay parçalanmalarına izin veriyor. 

Epoksiler, poliüretanlar ve lastikler için kullanılan kauçuğu içeren termosetler, arabalar veya elektrikli aletler gibi dayanıklı ve ısıya dayanıklı olması gereken birçok üründe bulunur. Bu malzemelerin bir dezavantajı, kullanımdan sonra tipik olarak kolayca geri dönüştürülemeyecek veya parçalanamayacak olmasıdır, çünkü onları bir arada tutan kimyasal bağlar, termoplastikler gibi diğer malzemelerde bulunanlardan daha güçlüdür.

MIT kimyagerleri, termoset plastikleri, malzemelerin parçalanmasını çok daha kolay hale getiren, ancak yine de onları bu kadar kullanışlı kılan mekanik mukavemeti korumalarına izin veren kimyasal bir bağlayıcıyla modifiye etmenin bir yolunu geliştirdi.

termoset

Nature’da bugün ortaya çıkan bir çalışmada, araştırmacılar, pDCPD adı verilen bir termoset plastiğin parçalanabilir bir versiyonunu üretebileceklerini, onu bir toza ayırabileceklerini ve daha fazla pDCPD oluşturmak için tozu kullanabileceklerini gösterdiler. Ayrıca, yaklaşımlarının çok çeşitli plastiklere ve kauçuk gibi diğer polimerlere uygulanabileceğini öneren teorik bir model önerdiler.

MIT’de kimya profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Jeremiah Johnson, bu çalışma, bu temel mimariye sahip her tür termoset için genel olduğuna inandığımız temel bir tasarım ilkesini ortaya koyuyor ”şeklinde ifade etti.

 

Kaynak: MITNews

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler