Pazartesi, Mayıs 6, 2024

BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş ile Röportaj

Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kenan Baytaş
ile derneğin faaliyetleri, düzenlediği etkinlikler ve gelecek hedeflerine dair keyifli
bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın Baytaş dernek ve boya sektörü hakkında çok
değerli bilgileri bizlerle paylaştı.

Öncelikle Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı göreviniz için sizi tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz. Okurlarımızın sizi tanıması için kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

İstanbul Üniversitesi’nden mezun oldum ve 1976 yılında boya sektörüyle tanıştım. Merbolin Boya Sanayi’de Genel Müdür olarak görev aldım ve o yıllarda Merbolin “Boyacının Aşkı” sloganıyla oldukça tanınan ve pazardaki payı iyi olan bir firmaydı.

2005 yılından beri İstanbul Sanayi Odası’nda Meclis Üyesiyim. İstanbul Sanayi Odası’nda yönetim kuırulu dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde görev aldım. 2018-2022 yılları arasında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyelği görevini üstlendim. Şu anda da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesiyim.

2005 yılında başlandığım İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Üyeliği görevim hala daha devam etmektedir. Aynı zamanda İKMİB tarafından Bilişim Vadisi’nde kurulan KTM (Kimya Teknoloji Merkezi) Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev almaktayım. 30 Mayıs 2023 tarihinde ise Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı olarak seçildim.

BOSAD-Yönetim-Kurulu-Başkanı-Kenan-Baytaş-ile-Röportaj

Genel hatlarıyla Bosad’ın yürüttüğü çalışmalardan bahsedebilir misiniz ve sizin gelecek dönem için hedefleriniz, yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir?

Boya Sanayicileri Derneği, 2003 yılında kurulmuş bir dernek ve bu yıl cumhuriyetimizin 100. yılıyla birlikte derneğimizin de 20. yılını kutluyoruz. Bizim için anlamı büyük olan bu yılda unutulmaz bir organizasyona ev sahipliği yapma fırsatımız oldu. Üyesi olduğumuz
Dünya Boya Birliği’nin Yıllık Genel Toplantısı’na Mart ayında The Swissotel Bosphorus İstanbul’da ev sahipliği yaptık.

Dünya Boya Birliği (World Coatings Council) Yıllık Genel Toplantıları; dış katılıma kapalı, sadece üyelerin katılabildiği özel toplantılardır. Bu programın yanına ekstra 1 gün daha ekleyerek üyelerimizin de katıldığı geniş katılımlı bir toplantı düzenledik.

15 Mart 2023 Çarşamba günü yine The Swissotel Bosphorus İstanbul’da düzenlediğimiz Bosad & Dünya Boya Birliği Ortak Toplantısı yoğun ilgi gördü. Alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği sunumlar ile sektörümüzün mevcut durumunu, trendlerini ve geleceğini hem iç pazar olarak hem de Türk Boya Sektörümüzün Avrupa ve dünyadaki yeri açısından değerlendirmiş olduk.

Gerek ekonomik konjünktür gerek sektörel trendler ve yenilikçi yaklaşımların sunumlarda paylaşılması katılımcılar için ufuk açıcı bilgiler sağladı. Diğer taraftan aynı gün öğleden sonra sektörümüzü etkileyen ulusal ve uluslararası regülasyonların tartışıldığı panelimiz sektör profesyonellerimizden tam not aldı.

Dinleyiciler arasında yer alan Dünya Boyacılar Birliği Başkanı ve İngiliz Boya Federasyonu Genel Direktörü Sn. Tom Bowtell, KKDİK (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması) Yönetmeliği kapsamında iş bilirliği yapmak istediklerini belirtti. Organizasyonumuz sektörümüze yeni bakış açısı getirerek Türk Boya Sektörünün dünyaya tanıtılmasına katkı sağladı. Dolu dolu geçen bu organizasyon için Bosad’ın bir önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet Akın Akçalı’ya teşekkürlerimi sunmak isterim.

Başkanlık görevim süresince boya ve hammadde sektörümüzün gelişimi için bu gibi etkisi yüksek çalışmalar yapmaya devam edeceğim. Öncelikli hedefim yüksek ihracat potansiyeli olan sektörümüzün katma değeri yüksek ürünleri ile ihracatımızın artırılması için çalışmalar yapmak.

Başkan olarak Eylül ayında Avrupa Boyacılar Birliği’nin Yıllık Toplantısına katılacağım,
katılacağım bu ve benzeri toplantılar ile uluslararası temsiliyetimizi ve sektörel ihracatımızı
güçlendirme çalışmalarına ara vermeden devam ediyor olacağız.

20 yıllık geçmişinde derneğimiz, Türk Boya Sektörünün çevre ve insan sağlığına duyarlı ürünlerinin piyasaya arz edilmesini ve tüketici bilinçlendirme çalışmalarını odağında tutmuştur. Geçmiş dönemlerinde tüketici algı ve bilinçlendirme projeleri yapmıştır.

BOSAD, piyasaya arz edilen sektörel ürünlerin insan ve çevre odağında üretilmesi ve sektörel ilgili regülasyonlar konusunda mesleki ve teknik çalışmalar yapmıştır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklara sunulmak amacıyla, sektörümüzün ilgili regülasyonları konusunda kamu ile birlikte yapılan bürokratik çalışmalarda aktif rol almıştır.

Yeni dönemde de bu çalışmalara devam edecek sektörümüzün sorunlarının çözümü için
üyelerimiz ve Teknik Çalışma Gruplarımızla birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dernek olarak kimya sektörünü yakından ilgilendiren ve yurtdışında Turkish REACH olarak adlandırılan KKDİK (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması) Yönetmeliği konusunda bir çalışma grubumuz var.

Başkanlığı Sn. Hasan Şerefhan tarafından yürütülen KKDİK Çalışma Grubumuz yönetmeliğin sektörel etkileri konusunda bir rapor hazırlığı yapıyor. Rapor tamamlandığında ilgili Bakanlıklarımız ile paylaşarak sektörümüzün sorularına çözüm yolları arayacağız. Bu vesile ile de başta Sn. Şerefhan olmak üzere çalışma grubunda yer alan tüm üyelerimize gönülden teşekkür ederim.

Diğer taraftan bahsetmeden geçemeyeceğim çok anlamlı çalışmalarımız da var. Bosad olarak her ne kadar sektörel bir dernek olsak da ülkemizde yaşanılan sel, deprem, yangın gibi geniş kitleleri etkileyen doğal afetler karşısında üyelerimizle birlik olup üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.

2021 yılında yangın felaketinde Yönetim Kurulumuz ivedi olarak toplanmış ve bölgelerin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli malzemelerin ihtiyaç bölgelerine ulaştırılması konusunda proaktif davranmıştır. Yine ne yazık ki bu yıl Şubat ayında yaşanan deprem felaketinde de
aynı şekilde ivedi toplanarak tüm üyelerimizin de katkıları ile ihtiyaç bölgelerine su, erzak, seyyar tuvalet ve duş gibi kısa süreli çözümler ile destek olduk.

Sonrasında ise İstanbul Sanayi Odası Vakfı’nın başlattığı Konteyner Kent kampanyası dahilinde Hatay’da 50 konteynerlık bir Bosad Yerleşkesi kurduk. Yaşanılan tüm bu talihsiz olaylar karşısında üyelerimizle birlikte tek yürek olarak güzel ülkemizin yaralarına bir nebze merhem olmaya çalıştık. Derneğimiz özverili duyarlılıkları ile örnek vatandaşlar olan üyelerimizle değer buluyor ve ülkemize katma değer katıyor. Bosad’da yeni dönem başkanlık görevini üstlenmek benim için gurur verici.

Türkiye’de boya sektörünün gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz ve Avrupa boya sektörü ile karşılaştırdığınızda nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz?

Türkiye boya sektörü Avrupa’da 5. sırada, 4. sırada olan İtalya ile tonaj olarak aramızda çok az bir fark var. Rekabetin oldukça yoğun olduğu sektörümüzde öncelikli hedefimiz Avrupa’da 4. sıraya geçebilmek.

Türk Boya sektörü olarak ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip ediyor yenilenen uluslararası regülasyonlarla tam uyumlu ve yüksek kalitede boyalar üretiyoruz. Özel amaçlar için kullanılan spesifik formülasyonlarla üretilen fonksiyonel boyalarımız sektörümüze katma değer sağlıyor. Bu başarımızda sektörümüze hammadde tedariği sağlayan firmalarımızın da payı büyüktür.

Boya hammaddeleri konusunda gerek yerli üretim hammaddelerimiz gerekse yurt dışından ithal ettiğimiz hammaddelerimiz son regülasyonlara uyumlu yeni nesil hammaddelerdir. Sektörümüz ağırlıklı olarak yeni nesil hammaddeleri inovatif formülasyonlarda kullanarak ürünlerini üretmekte. Bütün bunlar göz önüne alındığında rahatlıkla ifade edebilirim ki Türkiye’de üretilen bir boya, Avrupalı rakipleri ile ürün performansı açısından rahatlıkla yarışabilecek seviyededir.

Ekonomik koşullar göz önüne alındığında, sektörlerin gelişiminde devlet destekleri önemli bir yer tutuyor. Sektörümüzün gelişimi için ekonomik ve teknik desteklerin kamu tarafından sağlanması halinde sektörümüzün daha da gelişebileceğine inanıyoruz. Ülkemiz stratejik olarak ihracat potansiyeli çok yüksek bir coğrafi konuma sahip.

Sektörel ihracatımız her geçen yıl artıyor ancak fonksiyonel boyalar ile katma değerli ihracatımızın artırılması çok daha önemli. Kimya sektörünün bir alt dalı olarak boya sektörü de sermaye odaklı bir sektör. Bu noktada sektörümüzde yeni hammaddelerin geliştirilmesi, ithal ikame hammaddelerin üretilmesi, inovatif formülasyonların oluşturulması ve katma değerli ihracat yapılabilmesi için devlet desteklerinin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz.

Diğer taraftan boya sektörümüzün ürünlerini kullanıldığı sektörlere göre inşaat ve sanayi boyaları olarak iki ana alt başlıkta topluyoruz. Sanayi boyalarında yurt içi tüketim Türk Sanayisi geliştikçe gelişecek.

İnşaat boyaları kısmında ise, nüfusu Avrupa’daki ülkelere göre daha fazla olan ülkemizde ne yazık ki boyama sıklığı çok düşük. Avrupa’daki ev boyama sıklığı ile aramızda 2 kat fark var. Evlerin boyama sıklığını artırdığımızda yurt içi tüketimimizi de artırmış olacağız, Bosad geçmişte de bu konu üzerinde çalışmış ve çalışmaya devam edecek.

İhracat tarafında ise ihracatçı birlikleri ile ihracatımızı geliştirme çalışmalarımız devam ediyor, ödün vermeden ihracatımızı artırmak için çalışıyoruz. Devlet desteklerinin ve
üretimde düzenleyici politikaların oluşturulması halinde Avrupa’da uzun vadede 3. sıraya çok rahatlıkla yerleşebileceğimizi düşünmekteyim.

BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş ile Röportaj

5-6 Aralık tarihlerinde Chem Media ve Bosad iş birliği ile 9. paintistanbul & Turkcoat Kongresi ve Sergisi gerçekleşecek. Sizin kongre hakkında görüşleriniz nelerdir?

paintistanbul markamızla geçmişten bugünlere getirdiğimiz fuar ve kongre projelerimiz derneğimizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğü en uzun soluklu projeleridir. 2016 yılından bugüne Turkcoat markası ile birleşerek devam eden paintistanbul & Turkcaot Fuarımız 2024 yılı Mayıs ayında Artkim iş birliği ile İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Geçmişte fuar ile eş zamanlı olarak yürüttüğümüz Boya Kongremizi ise bu yıl Aralık ayında düzenleme kararı aldık. Böylelikle sektörümüzü iki farklı zamanda bir araya getirebileceğiz.

Boya kongreleri geçmişten bu yana Bosad’ın Bilimsel Kurulu tarafından yoğun emekler ile hazırlanan tamamen sektörümüzün gelişimine yönelik olarak düzenlediğimiz kongrelerimizdir. Zaman içinde kongremiz üst düzey konuşmacı isimleri ve sunum içerikleri
sayesinde uluslararası olarak bilinirliliği yüksek bir kongre haline geldi. Derneğimiz adına gurur verici başarılarımızdan biridir. İlerleyen yıllarda da katılımcı sayısını artırarak kongremizi geliştirmeye devam edeceğiz.

Chem Media iş birliği ile sergi alanında standların da yer alacağı interaktif bir kongre konsepti olacak. Kongre hazırlıklarında Bosad Başkan Vekilimiz ve Fuar & Kongre Çalışma Grubu Başkanımız Sn. Hakan Ünel’in itinalı çalışmaları ile Kongre Bilimsel Kurulumuzunda
katkıları büyüktür. Yenilenen konsepti ile 9. paintistanbul & Turkcoat Kongresi ve Sergisi’ne tüm sektörümüzü bekliyoruz.

Aynı zamanda 2024 yılının Mayıs ayında Artkim ve Bosad iş birliği ile paintistanbul & Turkcoat fuarı düzenlenecek. Fuarın sektöre olan katkıları hakkında neler söylemek istersiniz?

paintistanbul & Turkcoat Fuarımız 10.000 metrekareye ulaştı, oldukça geniş katılımlı ve sektör tarafından benimsenen fuarımızın 2024 yılında Artkim işbirliği ile 9.’su düzenlenecek. Sektörü bir araya getiren fuarımız yıllar içinde gelişerek sektörümüzün geleneksel bir organizasyonu haline geldi.

2022 yılında yapılan fuarda yerli ve yabancı toplam katılımcı firma sayısı 200’ü geçti. 2022 yılında ilk kez fuara katılan firmaların 2024 yılında da fuarda yer almak isteğinde olmalarını fuarın başarısının bir diğer gösterisi olarak görüyorum. 2024 yılı içinde fuara ilk kez katılacak firma beklentimiz mevcut, uzun yıllardır fuara katılan firmalardan da olumlu geri bildirimler geliyor. Haliyle, fuara katılımcı firma sayısı ve fuarın yarattığı ticaret potansiyelinin artarak devam etmesi beklentilerimiz arasında.

Pandemi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştiremediğimiz fuarı 2022 yılında gerçekleştirdik. 2022 yılında da mevcut koşullarda beklediğimizden de verimli geçen fuarımızın 2024 yılında global pandemi engelinin de ortadan kalkmasıyla özellikle uluslararası fuar katılımcı firmaları ve yurt dışı ziyaretçilerimiz açısından potansiyelini yüksek görmekteyim.

Fuara katılan firmalar bu sayede ürünlerini daha çok yabancı sektör profesyoneline tanıtma imkanı sağlayabilecekler. Fuarlarımızda yurt dışı ziyaretçi katılımının arttırılması katılımcı firmaların en çok önem verdikleri konu. Tüm sektörümüzü 9. paintistanbul & Turkcoat
Fuarına davet ediyorum.

Son olarak sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?

Türk boya sektörü sürekli kendini yenileyen dinamik bir sektör olarak, sektörel gelişmeleri yakından takip ediyor. Sektörümüzün dinamizmine ayak uydurmak adına üyelerimizle sürekli iletişim halindeyiz.

Bosad sektörümüzün, tüm sektör paydaşlarımızın, derneği. Boya Sanayicileri Derneği Başkanı olarak boya ve hammadde sektörümüzün tüm firmalarına özellikle sektörde Bosad’a üye olmayan firmalara çağrıda bulunmak isterim:

‘Bosad sektörümüzün derneğidir gelin hep birlikte çalışmalar yapalım sektörümüzü daha iyi yerlere hep birlikte taşıyalım.’

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler