Cuma, Nisan 26, 2024

CPC Belgelendirme Kuruluşu, Çözüm Ortağı Olduğu İşletmelere Katma Değer Kazandırıyor

CPC Belgelendirme Kuruluşu; tüm hizmetlerini TÜRKAK’tan Akredite, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ve Avrupa Komisyonu’ndan yetkili olarak yerine getirmektedir.

Alanında uzman personeli ve deneyimli teknik kadrosuyla bağımsızlığı, tarafsızlığı ve güvenilirliği ilke edinmiştir.

Bu ilkeler ışığında faaliyetlerine devam eden CPC Belgelendirme Kuruluşu, ulusal ve uluslararası kapsamda geniş, güvenilir belgelendirme olanakları ve kurumsal yapısı ile işbirliği yaptığı işletmelere kendilerini geliştirme imkanı ve çalışma prensipleri kazandırmayı hedeflemektedir.

CPC Belgelendirme Kuruluşu, kurulduğu günden bugüne müşteri memnuniyeti odaklı çalışma prensibi ve sürekli gelişmeyi, yenilenmeyi esas almış yönetim politikası ile çözüm ortağı olduğu işletmelere katma değer kazandırmaya devam etmektedir.

Hedefimiz, bağımsızlık ve tarafsızlık taahhütleri doğrultusunda devam ettirdiğimiz hizmetlerimizi çeşitlendirerek hem ülkemiz hem de siz değerli müşterilerimiz adına geleceğe değer katmaktır.

Bilindiği üzere 2011/305/EU Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine göre “CE” işareti ve Yapı Malzemelerinin Tabii Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğe göre de “G” işareti ile ürün güvenliği sağlanmaktadır.

Yenilikçi ve kaliteli ürünlerinizle piyasa hakimiyeti sağlamak ve pazar payınızı artırmak için CPC Belgelendirme Kuruluşu olarak Teknik Onay Birimimizle çözüm ortağı olarak yanınızdayız.

UTO (Ulusal Teknik Onay)

Hâlihazırda bulunan standartlara uymayan, standarttan sapan, kit halinde olan ve prototip aşamasındaki ürünler, UTO (Ulusal Teknik Onay) ile “G” işaretlemesi yapılarak yurt içinde piyasaya sürülebilir.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2015 tarihli ve 29579 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik Kapsamında CPC Belgelendirme Muayene ve Deney Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin Ulusal Teknik Onay Kuruluşu olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ” ile teknik onay verebilme yetkisi edinmiştir. Firmamız G işaretleme kapsamında 008 Kimlik Numarası ile faaliyet göstermektedir.

ETA (European Technical Assessment-Avrupa Teknik Değerlendirme)

Avrupa Teknik Değerlendirme, bir yapı ürününün temel karakterlerini beyan etmek üzere performansı hakkında bilgi veren dokümandır. ETA (Avrupa Teknik Değerlendirme) tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinde, Avrupa Birliği Ekonomi Bölgesi’nde, Türkiye’de ve İsviçre’de geçerlidir.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği 305/2011/EU ile 1 Haziran 2013 tarihi ile yürürlüğe girmiştir. ETA’ sı (Avrupa Teknik Değerlendirme) alınan ürün CE işareti alarak Avrupa pazarında hiçbir engelle karşılaşmadan pazarlanabilir.

Ürün, herhangi bir EAD (Avrupa Değerlendirme Dokümanı) ya da EN (Avrupa Standartları) gibi uyumlaştırılmış teknik şartnameler kapsamına hiçbir yönüyle veya bir kısmıyla uymuyorsa; herhangi bir EAD (Avrupa Değerlendirme Dokümanı) kapsamına tamamen uygunsa bu ürün için bir ETA (Avrupa Teknik Değerlendirme) hazırlanabilir ve Avrupa pazarında CE işareti ile sorunsuz pazarlanabilir.

CPC Belgelendirme Kuruluşu

CPC Belgelendirme Muayene ve Deney Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği; 305/2011/EU ETA (Avrupa Teknik Değerlendirme) kapsamında yetkili ve Avrupa Birliği Komisyonu Resmi Gazetesi NANDO’ da yayınlanmış Türkiye’yi temsil eden tek kuruluştur.

Boyalar, kullanım yerine göre yerel standartlarla G işareti alarak piyasaya sürülebilmektedir. Bu standartlar:

– TS 39 Boyalar – Organik Çözücü Esaslı – Son Kat,
– TS 5808 Boyalar ve Vernikler – Su Bazlı Kaplama Malzemeleri ve Sistemleri-İç mekan duvar ve tavanlar için,
– TS 10284 Boyalar – Astar – Anakardiyim Reçine Esaslı ,
– TS 10556 Boyalar Aminoalkid Reçine Esaslı – Parlak,
– TS 11376 Boyalar- Astar – Vinil Klorür Reçine Esaslı,
– TS 11377 Boyalar – Vinil Klorür Reçine Esaslı,
– TS 11590 Boyalar – Epoksi Reçine Esaslı-Çelik Yapılarda,
– TS 11650 Boyalar – Ftalik Reçine Esaslı,
– TS 11651 Astar Boya ve Macun – Yağ Reçinesi Esaslı gibi standartlardır.

Bu standartlar CPC Belgelendirmenin yetki kapsamında bulunmaktadır. Boyaların bu standartlar içerisinde yer almayan çeşitli özellikleri (antibakteriyel, kullanım ömrü, ışımayla ısıl etkileri vs.) dolayısıyla boyalara Ulusal Teknik Onay (UTO) veya Avrupa Teknik Değerlendirme (ETA) verilebilir.

Son yıllarda ülkemizde hijyenik boyaların popülaritesi artmıştır. Fakat boyaların antibakteriyel performansı yerel veya uluslararası standartlarda tanımlanmamıştır.

Dolayısıyla anti bakteriyel özellikleri olan bir boyanın hijyen yeteneğinin tarafsız olarak ispatlanabilmesi ve bu özellik üzerinden belge alabilmesi UTO ve ETA ile mümkündür.

Kimyasal Katkılar, hali hazırda harmonize standartlara sahiptir;

– TS EN 1504-2 Beton için yüzey koruma sistemleri,
– TS EN 1504-3 Yapısal ve yapısal olmayan tamir,
– TS EN 1504-4 Yapısal bağ,
– TS EN 1504-5 Beton enjeksiyonu,
– TS EN 1504-6 Çelik donatı çubuğunun ankrajlanması,
– TS EN 1504-7 Donatının korozyondan korunması,
– TS EN 934-2 Kimyasal katkılar – Beton, harç ve şerbet için – Bölüm 2: Beton kimyasal katkıları,
– TS EN 934-3 Kimyasal katkılar – Beton, harç ve şerbet için – Bölüm 3: Kâgir harcı katkıları – Tarifler, gerekler, uygunluk, işaretleme  ve etiketleme,
– TS EN 934-4 Kimyasal katkılar- Beton, harç ve şerbet için- Bölüm 4: Öngerme çeliği için şerbet katkıları – Tarifler, özellikler,
uygunluk, işaretleme ve etiketleme gibi standartlar bulunmaktadır.

Bu standartlar CPC Belgelendirmenin akreditasyon kapsamında bulunmaktadır. Yapı sektöründe standardı olmasına rağmen alternatif amaçlarla kullanılacak katkıların veya standartlarda yeri olmayan çeşitli katkıların ve karışımların kullanıldıkları yere veya üreticinin beyan ettikleri özelliklere göre UTO ve ETA düzenlemek mümkündür.

Şimdiye kadar Avrupa Teknik Değerlendirme kapsamında aşağıdaki dokümanlar hazırlanmıştır:

– EAD 260017-00-0301 Elastic micro hollow spheres as concrete admixture (Beton katkı maddesi olarak elastik mikro içi boş kürecikler),
– EAD 260020-00-0301 Calcium carbonate fine as type I addition for concrete, with catalytic binding performance (Katalitik bağlanma özellikli beton tip I katkı olarak kalsiyum karbonat).

Çok çeşitli özelliklerde kimyasal katkı mevcut olmasına rağmen görüldüğü üzere hazırlanan doküman sayısı oldukça azdır. Kimyasal katkıların standartlar çerçevesinde yer almayan özellikleri doğrultusunda CE veya G işaretini ETA veya UTO aracılığı ile almak mümkündür.

Bu kadar geniş kapsamlı bir konuda hazırlanan doküman sayısının az olması nedeniyle sektörde daha önce alınmamış bir belgeye sahip olmak üreticiye piyasada mutlak bir prestij kazandıracaktır.

Hangi durumlarda UTO verilir?

• Standardı bulunmayan ürünlerde.
• Standarttan herhangi bir sebeple sapan ürünlerde.
• Kit halinde piyasa arz edilmek istenen birden fazla üründe.
• Prototip ürünlerde.

Hangi durumlarda ETA verilir?

• Ürün hiç veya tamamıyla EAD(Avrupa Değerlendirme Dokümanı) veya EN (Avrupa Standartları) gibi uyumlaştırılmış teknik özelliklerle tanımlanmıyorsa (veya kapsamına girmiyorsa),
• Ürün EAD kapsamına giriyorsa,
• Standardı bulunmayan ürünlerde,
• Standarttan herhangi bir sebeple sapan ürünlerde,
• Kit halinde piyasa arz edilmek istenen birden fazla üründe,
• Prototip ürünlerde.

CPC Belgelendirme Kuruluşu

 

Metehan Yazıcıoğlu
Yüksek Kimyager
Teknik Onay Birim Müdürü
CPC Belgelendirme Muayene ve Deney Hizmetleri Ltd. Şti.

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler