Pazar, Nisan 28, 2024

Depozito İade Sistemi’nde Kayıt İşlemleri Başlayacak

Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir; içecek ambalajlarının toplanması ve geri dönüşümünü hedefleyen ‘Depozito İade Sistemi’ hakkında açıklamalarda bulundu.

‘Depozito İade Sistemi’; içecek ambalajların temiz bir şekilde toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması hedefleniyor. Henüz devreye girmeyen sistem ile ilgili Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir önemli açıklamalarda bulundu. Sistemin kayıt işlemlerinin bu yıl başlatılması bekleniyor. Sarıbekir, bu sisteme önce PET, cam ve alimünyum içecek ambalajlarının dahil edileceğini vurguladı.

Depozito İade Sistemi’nde Kayıt İşlemleri Başlayacak

 

Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı, Depozito İade Sistemi Hakkında Konuştu

Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, ‘Depozito İade Sistemi’ ile ilgili açıklamalar da bulundu. Sarıbekir, ‘Depozito İade Sistemi’ kayıtlarının başlayacağını ve sistemle ilgili düzenlemeler için Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı’ndan açıklamalar beklendiğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ürünlerin satın alımı aşamasına depozito ücreti tahsili ve boş ambalajların geri getirilmesine istinaden depozito ücretlerinin iadesi sürecinin henüz başlamadığını açıkladı. Süreç ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Çevre Ajansı tarafından takip edilecek.

Depozito İade Sistemi’nde Kayıt İşlemleri Başlayacak

PET, Cam ve Alüminyum İçecek Ambalajlarından Başlanacak

Sarıbekir; Depozito İade Sistemi’nin ilk aşamasında, 2022 Ocak ayından itibaren bu sisteme dahil edilecek ambalajlara yönelik standartların belirlenmesi ve bu standartlara uygun ambalajlarla piyasaya sürülen içeceklerin kayıt altına alınması işlemlerinin yapılmasını beklediklerini belirtti.

Sarıbekir; “Bu işlem belli bir süre alacaktır. Piyasaya sürülen içeceklerin kayıt altına alınmasından sonra başlangıçta PET, Cam ve Alüminyum içecek ambalajlarında zorunlu olması; sonrasında HDPE ve kompozit içecek ambalajlarının da bu sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Ürünlerin satın alımı aşamasına depozito ücreti tahsili ve boş ambalajların geri getirilmesine istinaden depozito ücretlerinin iadesi süreci henüz başlamadı” ifadelerini kullandı.

Atık İthalatı Sona Erecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan Ambalaj Bülteni verilerine göre; yurtiçinde piyasaya sürülen ambalajların ortalama yüzde 50’si geri kazandırılıyor.

Sarıbekir, ambalajın geri dönüşümüyle ülke ekonomisine ve çevreye çok büyük katkı sağlanabileceğini uzun zamandır vurguladıklarını söyledi.

Sarıbekir, içecek ambalajlarına uygulanacak zorunlu depozito ile kaynağında ayrı ve temiz toplama yapılacağını, böylece geri dönüşüme uygun ham madde elde edilerek hem sektörümüze hem de ülke ekonomimize büyük katkı sunulacağını ve atık ithalatının da sona ereceğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler