Cumartesi, Mayıs 25, 2024

Glokom Nedir?

Glokom Nedir?

12 Mart Dünya Glokom Günün’de Abdi İbrahim hastalıkla ilgili farkındalık yaratma amacıyla İstanbul’daki Genel Müdürlük binası Aİ Tower’ı yeşil renk ile ışıklandırıyor.

İlerlediği taktirde kalıcı görme kaybına sebep olan Glokom hastalığı dünyada 70 milyon insanda görülüyor. Bu hastalıkla mücadele kapsamında 12 Mart günü Dünya Glokom Günü olarak geçiyor. Abdi İbrahim de bu kapsamda hastalığa dikkat çekmek için genel müdürlük binasını ışıklandırıyor.

Abdi İbrahim Glokom Hastalığına Dikkat Çekiyor

Abdi İbrahim Glokomla İlgili Önemli Bilgiler Paylaştı

Halk arasında ‘göz tansiyonu’ olarak da bilinen hastalık, göz içi basıncının yükselmesiyle optik sinirin (görme siniri) görsel bilgileri beyne taşımak için gözü terk ettiği noktada oluşan hasara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü de 12 Mart Dünya Glokom Günü özelinde bu hastalığa dikkat çekti ve hastalıkla ilgili çarpıcı bilgileri derledi.

Glokom erken tanı konup tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Türkiye’de glokom hastalığının görülme sıklığının yüzde 2-2,5 olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada ise glokom yüzünden kalıcı görme kaybına uğramış 6.5 milyon insan bulunmaktadır.

Glokom Hastalığı

Erken Tedavi ile Körlük %90 Önlenebiliyor

Abdi İbrahim tarafından yapılan açıklamada glokomun oluşmasında ve ilerlemesinde, göz içi basınç artışının müdahale edilebilir başlıca risk faktörü olduğu belirtildi. Hastalık ileri evreye kadar hiçbir belirti göstermeyebiliyor ve erken tedavi ile glokomla ilişkili körlüğün yaklaşık %90’ı önlenebiliyor. Bu sebeple erken tanı ve tedavi oldukça önemli fakat gelişmekte olan ülkelerde farkındalığın düşük olması nedeniyle, glokom vakalarının %90’ı tespit edilemiyor.

 

Diyabet Hastalık Riskini Artırabiliyor

Glokom hastalığının primer glokomlar (sebebi bilinmeyen) ve sekonder glokomlar (başka bir hastalığa bağlı gelişen) olmak üzere iki ayrı formu var. Yapılan açıklamada ileri yaş, diyabet, ailede glokom hastalığı yani genetik yatkınlık, miyopi, kırma kusuru, obstruktif uyku apnesi, kortikosteroid kullanımının glokom riskini artırabildiğinin belirlendiği de aktarıldi.

Düzenli Olarak Takip Edilmeli

Abdi İbrahim hastalığa dikkat çekerken hekim takibinin önemine de değindi. Ģöz tansiyonu olan  hastaların “glokom şüpheli” olarak göz doktorları tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerektiği vurgulandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler