Pazar, Mayıs 5, 2024

Hazır Giyimde 40 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi

Hazır Giyimde 40 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi

Mesleki eğitimde devlet–özel sektör iş birliğinin en başarılı örnekleri arasında gösterilen İHKİB protokol okullarında mezuniyet sevinci yaşandı. Eğitimlerini tamamlayarak mezuniyete hak kazanan 467 öğrenciye diplomaları Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin de katıldığı törenle verildi.

Aynı zamanda İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanlığını da yürüten Gültepe, törende yaptığı konuşmada katma değerli üretim ve ihracat için eğitimli, donanımlı ve nitelikli iş gücünün önemine dikkat çekti.

İHKİB’in 2022’de 21,2 milyar dolar düzeyindeki hazır giyim ve konfeksiyon ihracatını orta vadede 40 milyar dolara çıkarma hedefini hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti: “Hedefe ulaşabilmemiz için tasarımlı, markalı, inovatif ve sürdürülebilir üretim kapasitemizi artırmalıyız.

Bütün bu işleri ancak eğitimli iş gücü ile başarabiliriz. İHKİB olarak bu gerçekten hareketle yıllardır eğitime yatırım yapıyoruz. Mesleki eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliğimiz 1997’de başladı. İş birliğimizi 2016’da beş liseyi kapsayacak şekilde genişlettik.

Sektörümüzün birinci öncelikli nitelikli iş gücü ihtiyacını Okullarımızdan bugüne kadar 9 bini aşkın öğrencimizi mezun ettik. Bugün de 467 öğrencimiz mezunlar arasına katıldı. Mesleki eğitim ile ilgili farkındalığı artırmak, öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak, yaratıcı fikirlerini pratiğe geçirebilmek için okullarımızda organizasyonlar düzenleniyoruz.

Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz Moda Tasarım Teknolojileri Beceri Yarışması’nı bu yıl Türkiye geneline yaygınlaştırıyoruz. Yarışmamıza 7 bölgeden 344 okul ve 9 binden fazla öğrenci katılacak.”

Mustafa Gültepe, sadece mesleki eğitim konusunda değil akademik düzeyde de eğitime katkı sunduklarının altını çizdi. ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği Projesi’ ile tekstil mühendisliğine yeniden itibar kazandırdıklarını vurgulayan Gültepe, uçtan uca 360 derece her aşamada eğitime katkı verdiklerini ifade etti.

Hazır Giyimde 40 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi

Güven Karaca: İnsana Yatırıma Her Zaman Önem Veriyoruz

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca da konuşmasında eğitime verilen desteğin geleceğe yapılan yatırım olduğunu söyledi. Karaca, “En son teknolojili fabrikayı inşa edebilir, içine en iyi makineleri koyabiliriz. Ama eğitimli iş gücümüz olmazsa istediğimiz verimi alamayız. Bu nedenle insana yatırıma her zaman önem veriyoruz” dedi.

Ömer Avcı: Hazır Giyim Eğitim, Üretim Ve İstihdam İlişkilerinin Tam Merkezinde

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı ise, hazır giyimin özellikle meslek liseleri bağlamında eğitim, üretim ve istihdam ilişkilerinin tam merkezinde olduğunun altını çizdi. Hazır giyimin aynı zamanda entelektüel ve kültürel kapasitenin kullanıldığı kreatif bir alan olduğunu
vurgulayan Avcı, “Dolayısıyla küresel rekabet gücü olan şirketler aracılığıyla kumaştan katma değer üretilmesi Türkiye’nin sanayileşme bağlamındaki en önemli adımlarından birini oluşturuyor. Bunun çok iyi anlaşılması gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

İlker Karataş: Çabalarımız Karşılıksız Kalmıyor

İHKİB Eğitim Çalışma Grubu Başkanı İlker Karataş da konuşmasında protokol okullarına gösterilen ilginin sektörün ne kadar doğru bir iş yaptığını gösterdiğini söyledi. Karataş, “Çabalarımız karşılıksız kalmıyor. Ülkemizin en güçlü ve gelişmeye açık sektöründe yerini alabilmek için mezun olan gençler geleceğe olan güvenimizi tazeliyor” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İHKİB Avcılar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), İHKİB Kağıthane MTAL, İHKİB Yenibosna MTAL, Nişantaşı Rüştü Uzel MTAL, Küçükçekmece Nahit Menteşe MTAL ile İDMİB MTAL’den mezun olan öğrencilere ödül ve diplomaları verildi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler