Salı, Mayıs 7, 2024

Isı Köprülerine Çözüm ” Schöck “

50 yılı aşkın süredir yapıların kalite ve verimliliğini arttıran Schöck ürünlerinin başında, ısı köprülerine karşı kesin çözüm sağlayan ve bir mihenk taşı olarak kabul edilen Schöck Isokorb® gelmektedir.

Schöck Tronsole® ise, sahanlıklarda oluşan gürültünün, yapının diğer bölümlerine geçişini engelleyen alternatifsiz bir ses yalıtım modülü niteliğindedir.

Ürün yelpazesinde bu ve bunun gibi çok sayıda inovatif ürün bulunduran Schöck, yapıya kalite katacak ve enerji verimliliğini arttıracak teknolojileri sürekli olarak geliştirerek sektörün hizmetine sunmaktadır.

Almanya’nın Baden şehrindeki tesislerde geliştirilen bu teknolojiler, yapıya değer katarak kullanım ömrünü uzattığından, mimar, mütteahhit ve yatırımcı gibi sektöre mensup kişilerin uluslararası düzeyde takdirini kazanmaya devam etmektedir.

Schöck Isokorb® Isı Köprülerine Karşı Taşıyıcı Modüller

Çoğu zaman yüksek enerji sarfiyatı, nemli duvarlar ve rutubet oluşumunun sebebi, ısı köprülerinden başka birşey olmamaktadır. Özellikle balkon gibi taşan konsollarda ısı köprüleri ile sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Schöck Isokorb® sayesinde bu gibi zor detayları çözmek çok daha kolaydır.

Schöck Isokorb® ana yapı ile konsolu fiziksel olarak birbirinden ayırmasına rağmen statiğin bir parçası olduğundan, “taşıyıcı ısı yalıtım modülü” bu benzersiz ürünün en başarılı tanımı olarak kabul edilmektedir.

Isı Köprülerinin Tanımı

Yapıda malzeme veya konstrüksyon kaynaklı ısı geçişinin, yapının diğer bölümlerine kıyasla çok yoğun olduğu bölgelere ısı köprüsü adı verilmektedir. Isı köprüleri, ken-di aralarında ikiye ayrılmaktadır.

Geometriksel ısı köprüleri (örneğin iç taraftaki sıcak yüzeyin, dış cephedeki soğuk yüzeyden küçük olması, ‘soğutucu etkisi’) ve malzeme bazlı ısı köprüleri (birbirine kombine edilen malzemelerin ısı iletkenlik özelliklerinin farklı olması).

Genellikle yapılarda her iki ısı köprüsü tipine de rastlanmaktadır. Buna tipik bir örnek olarak balkonlar gösterilebilmektedir.

Isı köprülerinin yol açtığı zararlar özellikle soğuk mevsimlerde, ısı köprülerinin bulunduğu noktalardaki yüzey ısısı, yoğuşma derecesinin altına düşmektedir. Bunun neticesinde havada bulunan bağımlı nem, yoğuşma sonucu yüzeylerin nemlenmesine ve genellikle küf oluşumuna neden olmaktadır.

Maddi Kayıp

Isı köprülerinin bulunduğu noktalarda ısı geçişinin çok daha yüksek olması nedeniyle, oda sıcaklığını belli bir de-recede tutabilmek için çok yüksek enerji sarfiyatı söz konusu olmaktadır. Toplam ısı enerjisi tüketiminin ortalama 1/3’lük kısmından ısı köprüleri nedeniyle etkin şekilde yararlanmak mümkün değildir.

Betonarme Balkonlar için Isı Yalıtımı

HTE Basınç Yataklarına Sahip Schöck Isokorb® 80 mm kalınlığındaki ısı yalıtım katmanı ile birlikte HTE-Basınç Yastıklarına sahip Schöck Isokorb® verimli ve ekonomik çözümler sunmaktadır.

Mükemmelleştirilmiş detaylar sayesinde yapı fiziğine, statiğine ve kullanımına yönelik büyük avantajlar sunan bu ürün, şantiyeleriçin vazgeçilmez ürünlerden biri olmaktadır.

Uygulama Kolaylığı

Schöck Isokorb®’u meydana getiren komponentler sayesinde, modüller kolaylıkla donatıların arasına yerleştirilebilmektedir: Bunun sebebi, Schöck Isokorb®‘da bulunan donatıların yataklaması rastgele yapılmayarak, elastomer esaslı bir mödül üzerinden sağlanmasıdır.

Bu modül aynı zamanda yangın güvenliği sağlayan komponentin taşıyıcısı ve koruyucusu durumundadır. Yalıtım malzemesinin içine yerleştirilen akıllı klips teknolojisine sahip HTEBasınç Yatakları ise, kesme luvvetini aktaran donatıların, düzgün bir biçimde durmalarına imkan vermektedir.

Uygulama araştırmalarında, kesme kuvveti donatıların özel şekil ve HTE-Basınç Yataklarının modül içerisindeki yerleşimi, montaj esnasında ciddi zaman tasarrufu sağladığını göstermiştir.

Restorasyonda Daha Fazla Serbestlik İçin

Yeni Schöck Isokorb® R

Mevcut yapılarda sağlanan/ihtiyaç duyulan iyileştirmeler gün geçtikçe daha da artmaktadır. Eski yapıların yaklaşık 85%’lik kısmına ya hiç ısı yalıtımı yapılmamış, ya da çok yetersiz bir uygulama ile geçiştirilmiştir.

Bu sebepten ötürü söz konusu yapılarda yeni yeni ısı yalıtımı yaptırılarak gayrimenkullere değer kazandırılmaya çalışılmaktadır fakat buna paralel olarak ısı köprülerinin de bu bağlamda dikkate alınması gerektiği de bir gerçektir.

Bu tür önlemler sayesinde yapının ve konut/işyeri sakinlerinin zamanla küf ve rutubet oluşumu gibi olumsuzluklardan zarar görmesi engellenmektedir. Uzman ekibimiz bu konuda sizi yönlendirerek gereksinimlerinizi azami şekilde çözüme kavuşturacak öneriler geliştirmeye ve sunmaya devam etmektedir.

Isokorb® R‘nin inovatif teknolojisi sayesinde restorasyon çalışmalarında bile ısı köprülerini engellerken bir bütünlük sağlanabilmektedir.

Yapının mevcut bir balkonunun olması veya olmaması bu ürün sayesinde önemli değildir. Schöck Isokorb® R, yapı komponentlerinin en ideal şekilde hem serbest taşan balkonlarda, hem de kolon destekli yapılarda termal ayrışmayı başarıyla sağlayabilmektedir.

Schöck Isokorb® R ile tasarlanacak balkonlar, Darmstadt “pasif ev” enstitüsü tarafından “Isı Köprüsüz Konstrüksyon” olarak sertifikalandırılmaktadır.

Beton/Beton Bağlantısı

Schöck Isokorb® Typ RK, betonarme yapıya bağlanmış serbest balkonların oluşturduğu ısı köprülerinin etkisini minimize etmeyi garanti etmektedir. Kolon destekli balkon sistemleri için RQP ve RQP+RQP modelleri tercih edilmelidir.

Çelik/Beton Bağlantısı

Schöck Isokorb® Typ RKS, betonarme yapılara asılacak çelik konstrüksyonların oluşturduğu ısı köprülerini ortadan kaldırabilmektedir. Kolon destekli balkon sistemleri için RQS modeli tercih edilmelidir.

çelik konstrüksüyon

Çelik/Çelik Bağlantısı

Schöck Isokorb® Typ KST, çelik konstrüksyona bağlanmış serbest taşan çelik balkonların oluşturduğu ısı köprülerini minimize etmeyi garanti etmektedir. Döşemenin ahşap olması durumunda Isokorb® Typ KST modeli, çelik konstrüksyonun çelik bir taşıyıcıya asılmasına imkan tanımaktadır.

Fatih Demir
Satış Müdürü
PYS Proaktif A.Ş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler