Pazartesi, Nisan 29, 2024

İSÜ’den Devrim Yaratacak Tıp Çalışmaları

İSÜ, Sağlık Alanında Birçok Önemli Çalışmaya İmza Attı

İstinye Üniversitesi (İSÜ); 3 yıl gibi kısa bir sürede, geleceğin bilimi ve meslekleri kabul edilen, “kök hücre”, “3D tıp-yapay organ”, “kanser çalışmaları” ve “yapay zekâ” alanlarındaki özgün çalışmalarını, bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı.

Toplantıya, İSÜ Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Kök Hücre ve Doku Mühendisliği (İSÜKÖK) yöneticisi ve İSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Karaöz, Nörolojik Bilimler (İSÜCAN) yöneticisi ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Karamürsel ve Moleküler Kanser (İSÜMKAM) yöneticisi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya katıldı.
İSÜ

Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi Arasındayız

Toplantının açılışında konuşan üniversite rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, üniversitenin kuruluşundan bu yana 4 yıl geçmiş olmasına rağmen, geleneğin, Medikal Park ve Liv Hospital değerlerini üretmiş “MLPCareGrubu”nun çeyrek asırlık geçmişine dayandığının altını çizdi.

Bulu, “Sağlık geçmişi olan köklü bir eğitim kurumu kabul edilebiliriz ve sağlıkla ilgili tüm bölümlerimiz var ama kendini sağlık eğitimi ile sınırlayan bir eğitim kurumu asla değiliz. Biz tam anlamıyla bir üniversiteyiz.

Sosyal bilimlerden, ekonomiye; mühendislikten, güzel sanatlara birçok alanda lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriyoruz.

Çok yakın zamanda dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girdiğimizin müjdesini de vermek istiyorum. 4 yıl gibi kısa bir zamanda böyle bir başarıya ulaşmaktan haklı bir gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

3B Biyoyazıcılarda Üretilen Yapay Deri Modelleri

Üniversitenin rektör yardımcısı Prof. Dr. Erdal Karaöz ise, bilgiyi kullanan, tüketen değil, üreten bir üniversite olma kararıyla yola çıktıklarını ifade ederek, yöneticisi olduğu Kök Hücre ve Doku Mühendisliği (İSÜKÖK) Ar-Ge merkezi çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

“Farklı canlılardan alınan dokuların, o canlıya ait hücrelerden arındırıldıktan sonra, insan deri ve kök hücrelerine ekilip insan derisine dönüştürülmesi olarak tanımlanabilecek, ‘Desellülerize Matriksten Yapay Deri Elde Etme’ yönteminden; ‘kişinin kendi deri hücrelerini, Parkinson hastalığının tedavisi için dopamin üreten nöronlara dönüştürme’ yöntemine kadar çok farklı çalışmalar yapıyoruz İSÜKÖK’te.

Öncelikle, bir TÜBİTAK iş birliği olan, UV ışınların etkisi ile ortaya çıkan cilt kanseri gibi hastalıkların ve diğer kimyasalların denenebileceği ‘3B biyoyazıcılarda üretilen yapay deri modelleri’ çalışmamızdan bahsetmek istiyorum.

Bu projede 3D teknolojisi sayesinde, bu tip çalışmalarda genelde kullanılan insan veya hayvan deneklerin kullanılmasının önüne geçeceğiz. İnsan derisini 3B olarak oluşturduktan sonra, UV ışınlardan başlayarak çeşitli etkenlerin nasıl hastalık oluşturduğunu, deney hayvanı veya insan kullanmadan incelemeyi amaçlıyoruz.”İSÜ

Kök Hücrelerin Genetik Yapısının Değiştirilmesi Çalışmalarımız Gerçekten Son Derece Hayati

Karaöz konuşmasında üniversitenin başka özgün bir çalışmalarına da değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Kök hücrelerin genetik yapısının değiştirilmesi çalışmalarımız gerçekten son derece hayati. Vücudumuzda birçok organda kök hücreler bulunuyor.

Bu hücreler hastalık ya da yaralanma durumlarında bulundukları yerden çıkarak zarar gören hücreleri tamir edebilme yeteneğine sahip. Günümüzde hastalara uygulanan kök hücre tedavileri sayesinde hem kalıtsal hem de sonradan ortaya çıkan hastalıklarda önemli gelişmeler ve iyileşmeler görülüyor.

Ancak hala bu hücrelerin vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesi ya da hastaya verildikten sonra tamir edeceği hücreleri bulmasında sorunlar yaşanıyor.

İşte amacımız, yapacağımız kök hücre araştırmalarında bu hücrelerin genetik yapısını değiştirerek kullanımını kolaylaştırmak, bağışıklık sistemi tarafından yok edilmelerini önlemek ve gidecekleri yeri daha hızlı ve etkili bir şekilde bulabilmelerini sağlamak.

Bu sayede kök hücrelerin kullanımı artacak ve birçok hastalığın tedavisi mümkün olacaktır.”

Tamamen Yerli ve Milli Olarak Sentezlenmiş Özgün Kanser İlacı Bileşiği

İSÜ’deki, ABD ve AB patenti alınmış özgün kanser ilacı bileşiği hakkında güncel bilgileri paylaşarak sözlerine başlayan Moleküler Kanser (İSÜMKAM) yöneticisi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya ise, tamamen yerli ve milli olarak sentezlenmiş özgün kanser ilacı bileşiği çalışmasında, hayvan deneği aşamasına geldikleri müjdesi vererek; “İnsana en yakın en az iki hayvan üzerinde deney yapmak gerekiyor.

Tek hayvan için 800 bin dolar gerekiyor. Fon arayışlarımız devam ediyor.” dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler