Cuma, Mayıs 3, 2024

Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi Kimya Topluluğu (RSC) Danışman Üyeliğine Kabul Edildi

Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak, kimya biliminde prestijli bir konum olan İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi Kimya Topluluğu (The Royal Society of Chemistry-RSC) tarafından danışman üyeliğine “Fellow Member” kabul edildi.

Yakın zamanda RSC Fellow Member olarak Avrupa Kimya Topluluğu’nda konuşma yapacak olan Prof. Apak’a eş zamanlı olarak RSC sertifikası da verilecek. Prof. Dr. Apak, daha önce yaptığı çalışmalarla bilime sağladığı önemli katkılardan dolayı TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü almaya hak kazanmıştı.

İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi Kimya Topluluğu Hakkında 

RSC’nin 175 yıllık bir geçmişi ve dünya çapında 50.000’den fazla üyeye sahiptir. Uluslararası platformda kimya alanında önemli katkılar sağlayan saygın bilim insanlarını bir araya getiren RSC topluluğu, kimya alanında yaygın, etkisi yüksek bilimsel çalışmaların sürdürülmesini hedefliyor.

Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak Kimdir?

Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak, 1976 yılında kimya yüksek mühendisi olarak mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden 1982 yılında doktora derecesini aldı; 1993’de profesör oldu. İdari görev olarak aynı fakültede 1996-99 döneminde dekanlık ve 2007-2015 yılları arasında İÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde müdürlük yaptı.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi’nde Analitik Kimya Anabilim Dalı başkanı (1990-…) ve İÜ Rektörlüğü’ne bağlı Gıda Antioksidanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜ-GAAM) müdürüdür.Mustafa Reşat Apak

Prof. Dr. Apak NATO/CCMS, IAEA ve TWAS gibi uluslararası örgütlerden ve DPT, TÜBİTAK, İÜ Araştırma Fonu gibi ulusal kurumlardan aldığı projeleri yönetti. Halen IUPAC: Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimyacılar Birliği Analitik Kimya Alanı’nda (IUPAC Division V) Türkiye temsilcisidir.

228 adedi bilimsel atıf indeksi (SCI)’ne geçen uluslararası dergilerde basılmış özgün araştırma makalesi, 10’u uluslararası hakemli bilimsel kitap/ansiklopedi bölüm yazarlığı olmak üzere (yerli ve yabancı kongre bildirileriyle birlikte) yaklaşık olarak toplam 700 bilimsel eseri ve üç adet (Türkçe) ders kitabı bulunmaktadır.

Antioksidan tayinleri ile ilgili olarak editörlük yaptığı bir İngilizce kitabı da Wiley Yayınevi’nden Şubat 2018 içinde basılmıştır. Yayınlarına uluslararası bilimsel atıf indeksi (SCI)’ne geçen dergilerde (Temmuz 2018 itibarıyla) Elsevier-Scopus’a göre aldığı atıf sayısı 6703 (özatıf dışı 5833)’dür ve h-indeks değeri 40’dır.

Meslek alanının en yüksek etki faktörlü özgün araştırma makalesi dergisi olan ACS: Analytical Chemistry’de 7 makalesi yayınlanmıştır.

Analitik Kimya’nın çok çeşitli temel ve uygulamalı alanlarında çalışmış olan Prof. Dr. Apak’ın en önemli buluşu 2004 yılında dünya literatürüne kattığı “CUPRAC antioksidan kapasite tayin yöntemi”dir. Ayrıca “sahada patlayıcı izlerinin saptanması” kiti analiz sisteminin bulucusudur.

Türkiye Kimya Derneği’nden 2004 yılında “Kimya Biliminin İlerlemesine Katkı − Şeref Üyeliği Ödülü” almıştır. 6 Haz. 2012 tarihinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeliğine atanmış, Haziran 2014’den itibaren de Akademi Konsey üyeliğine seçilmiştir.

1 Haziran 2016’da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nce ilk olarak verilen “bilime hizmet ödülü” almıştır.

Türkiye’nin en büyük bilimsel ödülü olan “TÜBİTAK Bilim Ödülü” ‘Analitik kimya bilim alanının temel ve uygulamalı dallarında; geleneksel olmayan adsorbanların analitik kimya ve çevre kimyasında kullanımı, antioksidan kimyası ve antioksidan aktivite/kapasite tayinleri, enerjetik maddelerin ve bunların patlama sonrası kalıntılarının sahada ölçümü konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları’ nedeniyle 2017 yılında Prof. Apak’a verilmiştir.

İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi Kimya Topluluğu’nca kimya alanında çığır açmış buluşları olan bilim adamlarına verilen “danışman üyelik” (Royal Society of Chemistry: RSC-Fellow Member) statüsünü 27 Temmuz 2018’de kazanmıştır ve üyelik sertifikası kendisine ‘keynote speaker’ olarak davetli bulunduğu 7. EuCheMS Kimya Kongresi’nde (26-30 Ağustos 2018, Liverpool-İngiltere) RSC yetkilileri tarafından verilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler