Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye Kozmetik ve Kozmetik Ambalaj Sektöründe Gelismeler ve Beklentiler

Kozmetik Sektörü

Türkiye kozmetik sektörü, hızlı bir gelisim göstermekte olup, tüketici piyasasının en fazla  rekabet yaratan sektörüdür. Sektörde faaliyet gösteren firmaların birçogu çok uluslu ortaklık sirketine baglı olan genis çaplı isletmelerden olusmaktadır.Kozmetik sektörünün en önemli özelliklerinden biri  firmalar arasındaki rekabettir.

Sektörün perakende ayagında kıyasıya bir rekabet söz konusudur. Özellikle son dönemde orta gelir grubuna hitap eden markaların yer aldıgı kategoride rekabet kızısmıs durumdadır.

Bazı önemli markaların AVM’lerdeki açtıkları magazalar ya da kiokslarda  sundukları uygun fiyatlı ve trendy ürünler, tüketicilerden yogun ilgi görmektedir.

Sektör iç piyasada, özellikle ‘orta’ segmente hitap eden markaların oldugu kategoride kıyasıya rekabet söz konusu. Sektördeki satın almalar, yeni yatırımlar, agırlıklı olarak orta kesime hitap eden markalara dönük yapılmaktadır.

2012 yılında 643 bin ton ve 4 milyar dolar olan üretim 2016 yılında 807 bin ton ve 4,7 milyar dolara erismistir. Üretim son bes yılda, yılda ortalama; miktar bazında %5,8 deger bazında %3,5 artıs göstermistir. 2017 yılı sonunda üretimin 842 bin tona ve 4,78 milyar dolara erismesi beklenmektedir.

Türkiye kozmetik sektöründe ihracat artıs egilimini sürdürmektedir. Sektör firmaları 190’ın üzerinde ülkeye ihracat yapar duruma gelmistir. Sektörün baslıca ihraç pazarları; Irak, Iran, Rusya Federasyonu, Almanya ve Fransa olarak sıralanmaktadır.

2012 yılında 177 bin ton ve 621 milyon dolar civarında olan ihracat 2016 yılında 189 bin tona ve 696 milyon dolara çıkmıstır. Son bes yılda, yılda ortalama %2,9 artıs gösteren ihracatın 2017 yılında 197 bin ton ve 698 milyon dolara erismesi beklenmektedir.

Türkiye 2016 yılında kozmetik ürünler dıs ticaretinde 47 bin ton fazlalık verirken, ithal fiyatlarının ihraç fiyatlarından fazla olması nedeniyle deger bazında 419 milyon dolarlık açık vermistir.

Türkiye iç pazarında kozmetik ürünlerinin satıs hacmi 5 milyar doları asmıstır. 2012 yılında 579 bin ton ve 4 milyar 471 milyon dolar civarında olan iç pazar tüketimi  2016 yılında 760 bin tona ve 5 milyar 88 milyon dolara çıkmıstır.

Son bes yılda, yılda ortalama miktar bazında %7 deger bazında da %3,3 büyüyen iç pazar hacminin 2017 yılında 797 bin ton ve 5,3 milyar dolara erismesi beklenmektedir.

Türkiye iç pazarında en çok satılan ürünler sıralamasında yüzde 34’lük pay ile cilt bakımı ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 24 ile saç, yüzde 17 ile makyaj ürünleri takip ediyor.

Kozmetik sektörü Türkiye Ekonomisi’nde önemli paya sahiptir. Sektör on binlerce kisiye is imkanı yaratmaktadır. Her gün her eve, her isyerine 200.000 satıs noktasına ulasan ürün çesidi ile hizmet veren kozmetik sektörünün toplam ülke reklam harcamalarından %20 pay aldıgı görülmektedir.

Tüketicilerin harcanabilir net geliri, ürünlerin fiyatları ve reklam, kozmetik talebini yogun bir sekilde etkilemektedir. Sürekli artan rekabet nedeniyle, sektördeki birçok firma ürününü pazara sürmek amacıyla yüksek miktarda reklam harcamaları yapmaktadır.

Ülkemizin kozmetik ürünlerinde çok önemli bir potansiyeli bulunmaktadır. Artan refah seviyesi, kisi basına düsen harcanabilir gelir ve nüfusun yaslanması, kozmetik ürünlerine olan talebin artmasına neden olmaktadır.

Kozmetik Ürünleri Ambalaj Sektörü

Türkiye’nin kozmetik mamulleri üretimine paralel olarak kozmetik ambalaj üretimi ve tüketimi de artarak devam etmektedir. Nitekim 2012 yılında 505 bin ton olan kozmetik ambalaj üretimi 2016 yılında 585  bin tona yükselmis, aynı period içinde yurt içi tüketim 440 bin tondan 510 bin tona çıkmıstır.

Türkiye toplam kozmetik ambalaj sektöründe tüketimin yaklasık %8’i ithalatla karsılanırken, üretimin yaklasık %20’si ihraç edilmektedir. Türkiye kozmetik ambalaj dıs ticaretinde fazlalık vermektedir. Dıs ticaret fazlası 2016 yılında 75 bin ton civarında gerçeklesmistir.

Türkiye’de toplam kozmetik ambalaj mamulleri tüketiminden sert plastikler %50, esnek plastikler %10 pay almaktadır. Bu sekilde yapılan degerlemede toplam kozmetik ambalaj mamullerinde plastigin payının %60’lar düzeyinde oldugu görülmektedir.

Plastikten sonra kagıt karton’un payının %15, metal ve camın payının %10 oldugu görülmektedir.

Yaratıcı ve verimli modern ambalajlar muhafaza ettigi ürünün raf ömrünü artırmanın dısında müsterilerin dikkatini çekerek ürünün satısının artmasına yardımcı olmaktadır. Kozmetik pazarı son derece tüketici odaklı oldugu için estetik ambalajlar, kozmetik ürünlerin satısında önemli bir rol oynamaktadır.

Tüketicinin harcanabilir gelirinin ve güzellik bilincinin artması, kozmetik ambalaj mamullerine yönelik talebin artmasına neden olan en önemli nedendir. Tüketicinin yasam tarzındaki degisiklikler ve yogunluk kozmetiklerin daha uygun ve estetik sekilde ambalajlanmasını gerektirmektedir.

Türkiye’de, plastik kozmetik ambalaj sektöründe, 68 firma faaliyet göstermekte olup, firmaların %78’i Istanbul’dadır. Izmir ve Kocaeli’de faaliyet gösteren firmalar toplam firma sayısından %6 pay almaktadır.

Plastik kozmetik ambalaj sektöründe 2010 – 2015 yılları arasında üretim yılda ortalama %5,4 artarak 262 bin tondan 341 bin tona çıkmıs, ithalat %7,9 artıs hızıile 14 bin tondan 21 bin tona yükselmistir.

Aynı period  içinde ihracatın %11,3 artıs hızı ile 47 bin tondan 81 bin tona, yurt içi tüketimin de %4,2 artıs hızı ile 229 bin tondan 281 bin tona çıktıgı görülmektedir. 2015 yılında miktar bazında üretimin %24’ü ihraç edilmis ve yurt içi tüketimin %6’sı ithalatla karsılanmıstır.

Ambalaj malzemesi, paketlenecek olan kozmetik ürününün çesidine baglıdır. Etkili ambalajlarla rekabet avantajı kazanmak için kozmetik ambalaj sektöründe sürekli yenilik çok önemli bir gerekliliktir.

Sektörü yönlendiren sirketler, kozmetik ürün satıslarını artırmak için kozmetik ambalaj mamullerinde her geçen gün arastırma ve gelistirme faaliyetlerini artırmaktave piyasaya inovatif ambalajlar sunmaktadır.

Kozmetik ürünlerin ambalajlanmasında inovasyona en uygun ambalaj mamullerinin plastikler oldugu kabul edilmektedir.

Bu nedenle özellikle sert plastik kozmetik ambalaj mamullerine olan talebin, renklendirme özelligi, maliyet avantajı, kolay depolama ve tasıma, güvenilir koruma gibi üstün özellikleri nedeniyle ileriki yıllarda giderek artacagı tahmin edilmektedir.

Barbaros Demirci / PAGEV Danısmanı

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler