Salı, Mayıs 7, 2024

2021 – 2022 Yapıştırıcı Sektörü Değerlendirmesi

Adhesives& Bonding Dergisi’nde Sektör Profesyonelleri Yapıştırıcı Sektörünü Değerlendirdi

BETA Kimya Genel Müdür Cihat Sayacı

BETA Kimya Genel Müdür Cihat SayacıDünya ekonomisi ve küresel ticaret açısından son derece zor geçen bir yılı geride bıraktık. Yüksek enflasyon, emtia fiyatlarındaki büyük artış, hammadde tedariğinde yaşanan sorunlar, lojistikte yaşanan konteyner bulma sorunları ve elbette giderek artan üretim maliyetleri ve sermaye ihtiyaçlarının artması ile aynı anda mücadele etmek zorunda kaldık.

Elbette en zor sınavı ise; hala devam eden Covid-19 salgınına karşı veriyoruz. Ancak biz BETA Kimya A.Ş. olarak hep bardağın dolu tarafını gördük. Üretimde hız kesmeden, yatırımlarımıza devam ettik ve hem iç Pazar hem de ihracatta önemli bir mesafe kat ettik.

2020 yılında pandemiye rağmen büyüdüğümüz gibi 2021 yılında da hem ciro hem de adet bazında yine kayda değer bir büyümeyi başardık. Son 10 yıldır Türkiye’nin yapıştırıcılar kategorisinde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firması arasında yer alıyoruz. Yapıştırıcılar kategorisinde yer alan ürünlerimiz, ihracattaki başarımızda çok önemli bir rol oynuyor.

Şu anda beş kıtada 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Özellikle ihracattaki jenerik markamız Mitreapel ile yurt dışı pazarlardaki hakimiyetimizi istikrarlı bir şekilde artırıyoruz.
Mitreapel, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Tanınmış Marka” olarak tescillendi ve böylece yapıştırıcı kategorisinde bu ünvanı elde eden yerli ve milli ilk marka oldu.

Bu da, ihracat açısından bize ekstra bir itici güç oluşturdu. Son dönemdeki tüketici trendlerini de çok yakından takip ettik. Bu doğrultuda, değişim ve dönüşüme kayıtsız kalmayarak, son kullanıcılara yönelik pratik ambalajlı 40’a yakın yeni ürünü yapı market
ve e-ticaret sitelerinde piyasaya sunduk.

Kaydırmaz banttan derz dolgusuna, sıvı contadan kapı ve pencere fitillerine kadar geniş bir ürün gamı oluşturduk. Bu kapsamda yapıştırıcılar alanında ilk defa bant kategorisine
de adım attık.

Sızdırmazlık, kaydırmazlık ve daha çok pek fonksiyonu sunan 10 yeni bant ürünümüzle
tüketicilerden tam not aldık. Apel ve Mitreapel markalı B2C’ye yönelik ürünlerimiz, şu an ciromuzun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Oldukça kısa bir dönemde elde ettiğimiz bu yükselişi çok değerli buluyoruz.

Ayrıca yapı marketlerin yanı sıra; ürünlerimizin pek çoğu şu an yurt dışı dahil, dünya devi e-ticaret kanallarında tüketiciyle buluşuyor. 2022 yılında multifonksiyonelliği, en kaliteli formüller ile bir araya getiren pek çok yeni ürün lansmanı gerçekleştireceğiz.

Hem üreticilere hem de son kullanıcılara yönelik, Türkiye’de ilk defa yerli olarak üretilecek ürünler ile büyümeyi sürdüreceğiz. BETA Kimya A.Ş.’nin 35. yaşını kutlayacağımız 2022 yılında ise dev bir yatırımın da açılışını gerçekleştireceğiz.

BETA Kimya GEBKİM Kampüsü, şirketimize her alanda eşik atlatacak bir vizyon projesi. Yeni entegre üretim tesisimiz ile Doğu Avrupa ve Orta Avrupa’nın en büyü yapıştırıcı ve tutkal tesisi unvanını alacağız.

Sanayide dijital dönüşümün de öncü üretim üslerinden biri olacak yeni fabrikamızda yüksek katma değerli yapıştırıcılar geliştirmenin hazırlığı içerisindeyiz. Yeni fabrikamızda beş yeni sektöre daha adım atacağız ve ürün skalamızda yapıştırıcılar ile tutkallar yine önemli bir pay sahibi olacak.

Çünkü Türkiye’nin otomotiv, savunma, havacılık ve uzay sanayinde çok önemli atılımları var. Dolayısıyla yapıştırıcı ürünlerinin de, bu stratejik sektörlere en donanımlı şekilde hizmet etmesi gerekiyor. Biz de bu yönde Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapıyor, yüksek teknoloji ile üretilen yeni nesil yapıştırıcılara yatırım yapıyoruz.

Örneğin Türkiye’de ilk defa yerli ve milli olarak deneme üretimlerine başladığımız poliüretan esaslı yeni nesil yapıştırıcılarımızla boy göstermeye hazırlanıyoruz. Bunun yanı sıra tek komponentli yeni nesil MS bazlı ve hibrit tutkallar ile bu alandaki üretim tecrübemizi,
kalitemizi ve etki sahamızı küresel ticarette bir üst lige taşımak için hızlı adımlar atıyoruz.

BETA Kimya A.Ş. olarak, 2022 yılında da hedeflerimiz büyük. İhracatta şu an 80’in üzerinde ülkede ürünlerimizi sektör profesyonellerinin hizmetine sunuyoruz. Var olduğumuz pazarlardaki satış sahamızı genişletmeyi hedefliyoruz. Yurt içinde ise her zaman olduğu gibi
yerimizi korumayı ve yeni satış kanalları ile ürün satış adedimizi artırmaya odaklanıyoruz.

Yeni yılın kimya sanayisi için özellikle yapıştırıcılar alanında ihracatta yeni rekorlara imza atılacağı bir sene olmasını bekliyoruz. Biz de BETA Kimya ailesi olarak, 10 kategoride 200’den fazla ürünümüz ile büyümeye ve “Made in Türkiye” kalitesini dünyaya taşımaya devam edeceğiz.

Sika Yapı Kimyasalları Genel Müdür Turgay Özkun

Sika, global olarak 2021 yılını toplamda %17,3 büyüme ile 9.24 milyar CHF satış geliri gerçekleştirerek kapattı. Vergi öncesi kar olarak ise rakamsal bazda rekor oranda bir artışla %15 üzeri EBIT ile kapanması bekleniyor.

Sika Yapı Kimyasalları Genel Müdür Turgay ÖzkunBuna ilave olarak Sika, küresel ölçekte 2021 yılı içinde toplamda 7 adet şirket satın alması yaptı. Yılın ikinci yarısında sonuçlanması planlanan ve sektördeki en büyük anlaşmalardan olan MBCC Group’un devralma anlaşmasının imzalanması ile Sika, tarihi bir adım atarak yıla damgasını vurdu.

Resmi kapanışa kadar iki ayrı şirket ve rakip olarak devam edecek bu iki organizasyonun
birleşmesi sektöre çok büyük yenilikler getirecektir. Yapı kimyasalları açısından Türkiye özelinde sektörü değerlendirecek olursak özellikle hammaddelerdeki yüksek fiyat artışları ve temin zorluklarına ilave olarak küresel tedarik zincirindeki kırılmalar en büyük zorluklardı.

Bunlara yerel kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyon ortamı da eklenince sektör açısından maliyet-tedarik ve fiyat dengesinde önemli sıkıntılar yaşandı. Mevcut durumla ilgili 2022 yılı için de henüz bir düzelme görülmemekte. Buna rağmen hacimsel anlamda büyük fark olmasa da yapı kimyasalları sektörü yılı ciro bazında büyüme ile kapattı.

Sika, hem yerel hem de global olarak sürdürülebilir ve karlı büyüme stratejisini uygulamaya devam edecektir. Bunun için bu zamana kadar yaptığı gibi hem pazar payını artırarak organik büyümeye, hem de şirket satın almalarıyla inorganik büyümeye odaklanacaktır.

Grubun önde bulunan şirketlerinden olan Sika Türkiye bölgesel bir Ar-Ge merkezi olarak içinde bulunduğu Orta Doğu Bölgesine ve proje bazında genel merkeze başarılı desteğini sürdürecektir. Tüm bunlar için hem teknik altyapısı, hem de yetişmiş insan gücü en büyük
güvencesi olacaktır. Yine ekonomik, siyasal ve sektörel olarak zor bir yıl olması beklenen 2022 yılında Sika Türkiye hedeflerini gerçekçi, sürdürülebilir ama iddialı olarak belirlemiştir.

Bestek Endüstri Kimya Genel Müdür Özgür Ertekin

2021 yılı pandemi etkisi, kur artışları ve finansal dalgalanmalar gibi zor şartlara rağmen firmamız açısından iyi bir yıl oldu. 2021 yılını kapatırken döviz bazında %40’lık bir büyüme rakamı ile hem ciromuzu arttırdık hem de yeni müşteriler kazanarak bulunduğumuz
sektörlerde varlığımızı perçinlemiş olduk. Bestek Endüstri Kimya Genel Müdür Özgür Ertekin

Bestek olarak geniş ürün portföyümüzle birçok farklı pazar ve sektörde faaliyet göstermemizin bu başarıyı getirdiğini düşünüyoruz. 2021 yılında imza attığımız yeni iş birlikleri ile mevcut iş ortağımız 3M’in yanısıra, Lohmann, Fischer ve Enimac markaları ile çalışmaya başladık.

Böylece, müşterilerimize sunduğumuz hizmet ve ürün çeşitliliğimizi arttırma yoluna gittik. Ayrıca, makine parkurumuzu geliştirerek yeni bant aktarım ve kesim makineleri ile üretim kapasitemizi arttırarak müşteri taleplerine daha hızlı dönüş yapma hedefimizi gerçekleştirdik.

Bu yılın bizim için en önemli adımlarından biri ise Havacılık ve Savunma Sanayi alanındaki tek geçerli sertifikasyon olan ISO 9001 : AS9120 kalite standartına dair denetim kurumunun tüm süreçlerini geçerek ülkemizdeki AS9120 onaylı ender firmalardan biri olmak oldu.

Yapıştırıcı ve bant sektörünün 2022 yılı içinde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Zira, yenilenebilir enerji, havacılık, savunma sanayi başta olmak üzere, farklı sektörlerde yeni yerli ve yabancı yatırımların hayata geçmesi yanı sıra, mevcut müşterilerimizin imza attığı yurt içi ve yurt dışı projelerin firmamız için hammadde satışı konusunda yeni fırsatlar yaratacağına inanıyoruz.

Ülkemize, sanayimize ve üretici firmalara olan güvenimiz, yaptığımız yeni ortaklıklar ve yatırımlar ile 2022 yılında tüm zor şartlara hazırız. Üretici paydaşlarımız ile birlikte Türkiye sanayisini desteklemeye, yapıştırıcı ve bant kullanımının artması için Bestek olarak müşterilerimize tüm gücümüzle en iyi hizmeti sağlamaya devam edeceğiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler