Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Özbekistan GTL Fabrikasında Sentetik Yağ Üretimi Başladı

Özbekistan GTL Fabrikasında Sentetik Yağ Üretimi Başladı

Özbekistan GTL tesisi, Yeni Özbekistan’ın petrokimya endüstrisi tarihindeki ilk sentetik yağ partisini resmi olarak piyasaya sürdü.

Elde edilen yağ, GTL tesisinde sentetik dizel yakıtı, jet yakıtı, nafta ve sıvılaştırılmış gaz üretimi için ana hammaddedir.

Sentetik Yağ

Halihazırda üretilmekte olan sentetik yağlar, rafinerinin ara depolama tanklarında depolanmakta olup, yakında rafinaj yoluyla GTL dizel, gazyağı, nafta ve LPG gibi yüksek kaliteli, çevre dostu sentetik sıvı yakıtların üretimine başlanacaktır.

Özbekistan’da ilk kez sentetik sıvı yakıt üretimi, Cumhuriyetin modern petrokimya ve petrol ve gaz işleme endüstrisinin gelişmesinde yeni bir teknolojik aşamadır ve bu gün sembolik olarak tarihi bir gün olarak kabul ediliyor.

14 Haziran 2022’de GTL tesisinde sentez gazı üretimi tamamen başlatıldı. 14-15 Haziran gecesi, üretilen sentez gazı ilk kez sentetik sıvı üretim tesisi olan Fischer-Tropsch reaktörlerine gönderildi.

Teknolojik süreçteki fiziksel ve kimyasal reaksiyonları sonucunda reaktörde sentetik yağ oluştuğu laboratuvar testleri ile not edilmiş ve doğrulanmıştır. Depolama tankına sevk edildi.

Tüm tesisin yaklaşık 11 bin adet ekipmanın ve ana üretim birimlerinin senkronize çalışmasının yanı sıra tam kontrol ve yönetimini sağlayan tüm devreye alma sürecinin tamamı, yabancı uzmanların doğrudan katılımı olmadan Özbekistan GTL fabrikasının mühendisleri ve genç uzmanları tarafından bağımsız olarak gerçekleştiriliyor.

KAYNAK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler