Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Fixa ’dan Kendinden Yayılan Alçı Esaslı İki Yeni Tesviye Şapı

Fixa Yapı Kimyasalları, alçı esaslı iki yeni ürünü Maxifloor ve Topfloor’u pazara sundu. Çimento esaslı zemin harçları ve tesviye şaplarına göre büyük bir fiyat avantajı sağlayan bu iki yeni ürün, hızlı kuruma özelliği ile uygulamacıya zaman kazandıracak.

Yeni bir konut, işyeri gibi gayrimenkul alımlarında alıcı yapının taşıyıcı elemanları, sağlamlığı, yalıtımı gibi önemli özellikleri yerine estetik görünümüne, boyasına veya zemin son kat kaplamasına bakmakta ve bunu karar kriteri olarak kullanmaktadır.

Rahat, sağlıklı ve kullanışlı konutların, iş yerlerinin ve diğer yapıların meydana gelişinde, zemin kaplama malzemelerinin, doğru ve tekniklerine uygun yapılmasının önemi çok büyüktür.

Zemin kaplama malzemesinin kullanım biçimi; estetik görünüşü ve kaliteyi iyi veya kötü yönde etkiler. İşte bu nedenle iç mekan son kat kaplamalarına düzgün ve ekonomik alt yüzeyler hazırlamak amacı ile Fixa Yapı Kimyasalları portföyüne iki yeni ürün ekledi.

Ar-Ge çalışmalarını yeni nesil mimarlık anlayışıyla da birleştirip, zamanı, maliyetleri, işgücünü en verimli yaratıcılığa dönüştüren inovatif ürünlerine bir yenisini daha ekleyerek Maxifloor & Topfloor adı ile ürettiği alçı esaslı tesviye şaplarını inşaat malzemeleri sektörüne kazandırdı.

Maxifloor & Topfloor ile sadece iç mekanlarda zeminlerin bozukluklarının giderilmesi ve düzeltilmesi amacıyla son kat kaplama malzemesi öncesi tesviye şapı olarak kullanılması amaçlandı.

• Bilindiği üzere tesviye şapı, piyasadaki diğer adları ile akıllı şap , cıvalı şap, self leveling harç diye de bilinen kendinden yayılma özelliğine sahip çimento veya alçı esaslı bir düzeltme malzemeleridir.

• Özellikle PVC, kauçuk, halı ve parke gibi esnek zemin kaplamalarında oldukça düzgün bir yüzeye ihtiyaç duyulur. Bu yüzeylerde mutlaka tesviye şapı kullanılmalıdır.

Maxifloor & Topfloor alçı esaslı tesviye şapları sadece iç mekanlarda ve kuru ortamlarda, epoksi kaplama, seramik, mermer, PVC kaplama, karo ve rulo halı, lamine / laminat parke, kauçuk gibi döşeme elemanlarının uygulanmasından önce zemin bozukluklarının giderilmesi ve;

Hastanelerde, mağazalarda, eğitim ve idare binalarında,oellerde, aışveriş merkezlerinde, konutlarda, “haftasonu”nda tamamlanması gereken zemin tamirleri ve pefabrik betonarme döşeme panellerinin tesviyesi ve düzetilmesinde kullanılır.

Kendinden yayılan tesviye şapları kullanılmadığı takdirde,zemindeki tüm pürüzler, bozukluklar kaplama malzemesinin yüzeyine yansır. Bu durum hem son kat kaplama malzemenin kötü görünmesini sağlar, hem de malzemenin ömrünü kısaltır.

Zeminde kullanılan son kat malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun, zemin tesviye edilmeden kullanıldığında işlevini yapamaz.Fixa
Fixa

Topfloor® kendinden yayılan alçı esaslı olup, yüzeydeki bozuklukları ve istenmeyen pürüzleri ortadan kaldıran, kendinden yayılan (self-levelling) ve 2 – 10 mm kalınlığında uygulanabilen zemin tesviye şapıdır.

Topfloor® ayrıca döşeme betonu veya Maxifloor® ile kaplanmış zemin üzerine de uygulanır. Topfloor® Kendinden yayılan tesviye harcı ile 1 mm kalınlık oluşturmak için tüketim 1,5 – 1,6 kg/m2 dir. Topfloor® Yüksek eğilme ve basınç mukavemetine sahiptir.

Fixa

Fixa

Maxifloor® Hazır Zemin Harcı alçı esaslı, döşeme betonu üzerine kullanılan, hızlı kuruyan, kalın uygulama imkanı veren en az 20 mm kalınlığında uygulanabilen zemin harcıdır.

Maxifloor® hazır zemin harcı ile 1 cm kalınlık oluşturmak için tüketim 15-16 kg/m2 dir.

Topfloor® ve Maxifloor® Alçı esaslı kendinden yayılan harçlar kullanıcıya avantajlar sunar.

• Çimentolu harçlara göre daha hızlı ve kolay uygulanır.Yüzeyde rötre çatlağı oluşmaz.
• Uygulama tamamlandıktan 2 saat sonra üzerinde yürünebilir.
• Makine ile uygulanabilir.
• Kendinden yayılarak teraziye gelir, alt zeminin pürüzlerini ortadan kaldırır.
• Kürlendikten sonra yüzey sertliği ve aşınma mukavemeti yüksektir.
• Alttan ısıtmalı zeminler için uygundur.
• Ekonomiktir.
• Çimento esaslı şaplara göre çok daha az karbon salınımı yapar, uygulama sonrası sulama gerektirmez. Topfloor® ve Maxifloor® alçı esaslı kendinden yayılan harç uygulamalarında, alt yüzey hazırlıkları da ürünün doğru ve uzun süreli kullanımı için oldukça önemlidir.

Uygulama yüzeyinin kürünü almış olmasına dikkat ediledilmeli ve toz, yağ, katran, zift, boya, silikon, kür malzemesi, deterjan ve kalıp yağları gibi yapışmayı önleyici maddelerden temizlenmiş olmalıdır.

• Yüzey sağlam, kuru, çatlaksız olmalı, gevşek ve bozuk katmanlardan arındırılmalıdır. Çok yıpranmış beton yüzeylerde aderans arttırıldıktan  sonra uygulamaya geçilmelidir.

• Uygulama yapılacak zeminde ne kadar kot farkı olduğu hortum terazisi, nivo gibi aletler kullanılarak tespit edilmelidir.

• Beton üzeri uygulamalarda Fixa Monoprimer Zemin Astarı hem yüzey emiciliğini azaltacak hem de yayılmayı optimum şartlarda gerçekleştirecektir.

• Topfloor® ve Maxifloor® Alçı esaslı kendinden yayılan harç uygulamalarında uzun ömürlü kullanım için üreticinin tavsiye ettiği uygulama kurallarına uyulmalıdır.

• Yüzeyin astarlanmasını takiben hava şartlarına bağlı olarak en az 30 dakika sonra malzemenin uygulamasına geçilmelidir.

• Hazırlanan akıcı kıvamdaki harçların yayılma işleminin kolaylaşması için çelik mala ile yer yer düzeltmeler ile kalınlık ayarlaması yapılmalıdır. Uygulama esnasında, ürünün içinde hava kabarcığı kalmaması için kirpi rulo ve çivili ayakkabı kullanılması tavsiye edilir.

• Geniş alanlardaki uygulamalarda soğuk derz oluşmasını engellemek için kesintisiz uygulama yapılması gereklidir. Bu sebeple, dökme işleminin sürekliliğini sağlamak için birden fazla kova içerisinde malzeme hazırlanmalı, birbiri ardına zemine dökülerek uygulama tamamlanmalıdır.

• Makine ile uygulama yapıldığında su seviyesi kontrol altında tutulmalıdır. Gereğinden fazla su kullanımı mukavemette azalmaya sebep olur.

• Tüm imalatlarda olduğu gibi yapıdaki dilatasyon derzlerine uyulmalıdır.

• +5°C’nin altında ve +35°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda ve donmuş, 24 saat içerisinde donma riski olan veya direkt güneşe ve rüzgara açık alanlarda uygulama yapılmaz.

• Kullanma süresi geçmiş harca tüm toz yapı kimyasallarında olduğu gibi sonradan su ilavesi yapılarak kullanılmaz.

• Malzemenin hızlı kurumasını engellenmeli, üzerinde yürünebilmesi için uygulama yapıldıktan sonra 2 saat beklenmeli ve üzerinin kaplanması için tam kurumanın sağladığından emin olunmalı ve tam kuruma sağlanmadan kaplamaya geçilmemelidir. Uygulama sonrası, sulama ya da nemlendirmeye gerek yoktur.

• İç mekanlar için geliştirilen bir ürün olup, dış mekanlarda, endüstriyel alanlarda, gevşek zeminlerde ayrıca rutubete maruz kalan, nemli ve ıslak zeminlerde de uygulama yapılmamalıdır.

• Alttan ısıtmalı sistemlerde ısıtma sistemi uygulamadan 24 saat önce kapatılmalı ve uygulamadan 72 saat sonra açılmalıdır.

• Son kat malzemesi olarak kullanılmaz. Üzeri bir kaplama malzemesi ile kaplanmalıdır. Tüm bu kolaylıkları ve ekonomik çözümleri kullanıcısı ile buluşturan Fixa Yapı Kimyasalları sektörün gelişmelerini yakından takip ediyor.

Ar-Ge yatırımları ile yüksek kalitedeki ürünleri en uygun fiyatlarda müşterilerine sunma anlayışını benimseyen Fixa, tesviye yapma işinin en ekonomik ve hızlı çözümünü Topfloor® ve Maxifloor®‘u üretmeye başlayarak uygulamacıların beğenisine sundu

Semagül Köprülü / Mimar / Fixa Yapı Kimyasalları Teknik Ürün Müdürü /SUDER Başkan Yardımcısı

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler