Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Verimli Li-ion Hücre Montajı için Yapıştırıcı Çözümleri

Otomotiv elektrifikasyonu gelişmeye devam ettikçe, elektrikli araçlar hakkındaki tartışmaların merkezinde güçlü lityum iyon (li-ion) pil mimarileri yer alıyor. Akü sistemi tasarımları üreticiye göre değişmekle birlikte, tüm otomotiv akü teknolojileri için ortak performans hedefleri daha uzun kullanım ömrü, işletim güvenliği, maliyet verimliliği ve güvenilirliktir. En son işbirliklerinde, Henkel ve Covestro, silindirik li-ion pil hücrelerinin bir plastik hücre tutucu içine etkili bir şekilde sabitlenmesini sağlayan bir çözüm geliştirdi. Çözelti, Henkel’den UV ile sertleşen bir yapıştırıcıya ve Covestro’dan UV ile saydam bir polikarbonatın harmanına dayanmaktadır.

Elektrikli araç fiyatlarını düşürülmesi anlamında güçlü bir tüketici baskısı, her otomotiv OEM’i için büyük ölçekli ve düşük maliyetli li-ion pil hücresi montajını bir ön koşul haline getiriyor. Bu nedenle, Henkel’in Loctite AA 3963 pil montaj yapıştırıcıları ve Covestro’nun UV şeffaf polikarbonat karışımı Bayblend®, yüksek hacimli otomatik dağıtım teknikleriyle uyumluluk için geliştirilmiş ve esnek, hızlı kürleme mekanizmaları sunmaktadır. Akrilik yapıştırıcı, özel bir alev geciktirici plastikten yapılmış olan hücre tutucu ile kullanılmak üzere formüle edilmiş. Substrat malzemesine güçlü yapışma sağlıyor ve uzun çalışma süreleri ve kısa kürleme döngüleri ile üretim adaptasyonu sunar.

Verimli ve esnek üretim

Henkel e-Mobility Europe Başkanı Frank Kerstan “Kısa çevrim süreleri ve proses esnekliği ile yüksek hacimli üretim operasyonları çok önemli” diyor. “Silindirik li-ion hücreleri bir taşıyıcıya sabitlemek için tasarlanmış Loctite OEM onaylı yapıştırıcı, tek parçalı, isteğe bağlı kürlenen bir formülasyondur. Yüksek hızlı dağıtımdan sonra, malzemenin uzun açık süresi, beklenmedik üretim kesintilerine izin vererek doğal olarak sürece uyarlanabilirlik kazandırır. Tüm hücreler yapıştırıcının içine yerleştirilip tutucuya tutturulduktan sonra, ultraviyole (UV) ışıkla kürleme etkinleştirilir ve işlem beş saniyeden daha kısa sürede gerçekleşir.”

Bu yeni teknoloji, kuruma sürelerinin birkaç dakika ila saat arasında değişebildiği ve böylece parçalar için ek depolama kapasitesi gerektirdiği geleneksel üretime göre, büyük bir avantaj sağlıyor. Hücre tutucular Covestro’nun PC + ABS karışımı Bayblend® FR3040 EV’den üretilmiştir. Sadece bir milimetre kalınlığında plastik, Underwriters Laboratories’in UL94 yanıcılık derecesinin V-0 kategorisini zaten karşılıyor, ancak 380 nanometrenin üzerindeki dalga boyu aralığında UV radyasyonu için de iyi geçirgenlik gösterir.

henkel pr082
(Fotoğraf: Henkel, PR082)

 

Covestro’nun, Polikarbonat segmentindeki Pazar Geliştirme Müdürü E-Mobilite Steven Daelemans, “Malzeme, otomatik kütle montajı için gerekli olan boyutsal olarak kararlı parçalar inşa etmemizi sağlıyor. Bu malzeme kombinasyonu, Loctite yapıştırıcıların hızlı sertleşme özelliğiyle birlikte, büyük ölçekli silindirik li-ion pil modülü üretimine yenilikçi bir yaklaşım sunuyor” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler