Cuma, Mayıs 10, 2024

Clariant Glucotain ®: Eko-Güzelliğin Geleceği

Clariant, Türkiye’de saç ve cilt bakım ürünlerinde yaygın kullanılan yüzey aktif maddelere, yenilikçi ve doğaya dost bir alternatif geliştirdi.

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kimya Ürünleri ve Özel İhracat Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan 2016 Kozmetik Sektörü Raporu’na göre, Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin ışığında kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı yılda ortalama %10 büyüme kaydediyor. Doğal kozmetikler ve kişisel bakım ürünlerinin pazardaki payı ise %5 ile dünya ortalamasına yakın.

Clariant Türkiye ve Yakın Doğu Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri(ICS) Satış Müdürü Hilal Durgun Çınar, “Eko-güzellik, her ne kadar Türkiye’de son 10 yılda çok ilerlediyse de hala ciddi büyüme potansiyeline sahip.

Zincir kozmetik mağazalarının artışıyla birlikte Türkiye’de tüketiciler yeni kozmetik markalarıyla da tanıştı. Bu durum, doğal ürünlere yönelik talebi de beraberinde getirdi.” diyor.

Clariant

 

Daha Yumuşak, Daha Sürdürülebilir

Şampuanların yoğun köpüğünü ve saçı tertemiz yapma özelliğini sağlayan maddelere yüzey aktifler denir. Deterjandan duş jeline kadar tüm ürünlerde bulunan bu temizleme maddeleri, kir ve yağın ciltten ve saçtan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ancak çevreye dost ve toksik maddeler içermeyen güzellik ürünlerine yönelik talep arttıkça, kişisel bakım sektörü de doğal maddelerden yüzey aktifler geliştirmeye odaklandı. Clariant tarafından yakın zamanda geliştirilen bir alternatif de GlucoTain® adlı yüzey aktif serisi. Şekerden elde edilen GlucoTain® ürünleri, temizleme ve köpürme özelliklerinden ödün vermeden daha yumuşak ve çevre açısından sürdürülebilir temizlik sağlıyor.

 Clariant Global Uygulama Geliştirme Stratejik İnovasyon Proje Yöneticisi Peter Klug, “Şeker bazlı bu yüzey aktif maddeler, sektörde ilk defa mükemmel temizleme gücünü, yoğun besleyicilik özelliğiyle bir araya getiriyor. Son derece etkili olmanın yanı sıra, yenilenebilir hammaddelerden üretilmeleri de önemli bir etken” şeklinde konuştu.

 Yüzey Aktif Maddelere Bilimsel Bakış

Suyun yüzey geriliminin yüksek olması, yağ ve kire tutunma özelliğini azaltarak tek başına yeterli temizlik sağlayamamasına yol açar. Bu olguyu cama vuran yağmur damlalarında da görmek mümkündür: Su molekülleri yüzeye yayılmak yerine birbirine tutunarak damlalar oluşturur.

Yüzey aktifler burada devreye giriyor. Suyun yüzey gerilimini düşürerek daha kolay dağılmasını, boşluklara ve aralıklara sızmasını sağlıyor.

 Yüzey aktiflerin molekül yapısı da kir ve yağa tutunmalarını kolaylaştırıyor. Tüm yüzey aktiflerin bir ucu uzun ve hidrofob (suyu iten) özellikte iken, diğer ucu hidrofildir (suyu çeker). Hidrofob uç kir ve yağa tutunup saç derisinden ve saç telinden kaldırırken, hidrofil ucu ise suya karışmasını sağlıyor.

Durulama sırasında su molekülleri yüzey aktifin hidrofil ucuna tutunarak kir ve yağı uzaklaştırıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler