Pazartesi, Mayıs 6, 2024

2021-2022 Boya Sektörü Değerlendirmesi

Boyatürk Dergisi‘nde Sektör Profesyonelleri Boya Sektörünü Değerlendirdi

DYO Genel Müdürü – Mehmet Mutlu Uysal

DYO Genel Müdürü - Mehmet Mutlu Uysal2020 yılının ilk yarısında sosyal hayattaki kısıtlamaların başlaması ekonomiyi olumsuz etkiledi, bazı sanayi şirketleri üretime ara verdi. DYO olarak, her zaman yaptığımız çalışmaları hızlandırdık, güvenli üretim yapmak ve güvenli çalışma koşullarını oluşturmak ilk hedefimiz oldu.

Çalışmalarımız sonucunda, pandemi döneminde üretim ve istihdamın sürekliliğini sağladık ve 2020 yılını ciroda yıllık %30,5 büyüme ile kapattık. 2021 yılında pandemi ile yaşamayı öğrendik. 2021 yılı tüm hammadde ve nakliye maliyetlerinde orijin bazındaki artışlar ile mücadele ederek geçti.

Ar-Ge, satınalma, satış, lojistik ve planlama süreçlerini etkin bir şekilde yürüterek hiç bir müşterimizi ürünsüz bırakmadık. Bu dönem de her kriz ortamı gibi bize çok şey öğretti. Mevcut tecrübelerimize yeni tecrübelerimizi ekleyerek şirketimizi geleceğe taşımada
farklı bir dönemeci başarı ile geçmiş olacağız.

DYO olarak gelecek yıllar için planlamamızı etkin, hızlı, verimli ve yerinde hizmetler sunmak üzerine kurguluyoruz. Global arenada güçlenmeye devam ediyoruz. Ar-Ge’ye yatırım yapmayı sürdürüyoruz. İnovasyona olan inancımızla farklı ürün gruplarını üreterek müşterilerimizle buluşturuyoruz.

Yatırımlara ara vermeyi kesinlikle düşünmüyoruz. Sağlık ve hijyen alanlarına yönelik ürünler geliştirmek, çevre alanında Sıfır Atık, Güvenli Üretim öncelikli konularımız arasında yer alıyor. Yurt dışındaki iş ortaklarımızla Asya, Avrupa ve Afrika pazarlarına sunduğumuz ürünlerimizle 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Aynı zamanda, Rusya Krasnodar’da bulunan fabrikamızda ürettiğimiz ürünlerimizle, Rusya ve Doğu Avrupa pazarlarındaki etkinliğimizi korumayı sürdürüyoruz. Pandemi, bizlere evde kalmayı ve üretmeyi öğretti. Kapanma dönemlerinde kendin yap ürünlere rağbet artarken boya talebi beklentilerin üzerine çıktı.

Biz de Hobilux adıyla mutfaktan banyolara, yatak odalarından salonlara kadar hemen her mekândaki seramik, metal, ahşap, plastik, mermer, cam, mobilya, taş gibi yüzeylerde kullanılabilen bir boya ürettik.

Kolayca yenilenebilecek eski yüzeyler ve eşyaları yenilemek ya da renklerini değiştirmek için kullanılabilen Hobilux, uygulandığı yüzeylere yenilik ve canlılık katıyor. Planlarımızı günün trendlerine ve tüketicilerin arzına göre şekillendirerek piyasaya çözümler sunmaya devam ediyoruz.

Polisan Kansai Boya – Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi A. Cemal Drahor

2019 yılında Türkiye’de dekorasyon tarafında boya tüketimi 408 bin ton iken, 2020 yılında pandemi koşullarına rağmen bu rakam 517 bin olarak gerçekleşmişti. 2021’de de bu hareketlilik artarak devam etti. Polisan Kansai Boya - Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi A. Cemal Drahor

Türkiye boya pazarı; 2021 yılının ilk dokuz ayı itibarıyla geçen yılın ilk dokuz ayına kıyasla %24 büyüme göstermiştir. Polisan Kansai Boya olarak 2021 yılının ilk dokuz ayında gelirlerimiz %48,7 oranında arttı ve yıl genelini hedeflerimize uygun olarak bitirdik.

Global tedarik zincirindeki bozulma ve lojistik sorunlar ile artan hammadde maliyetleri tüm boya sektöründe operasyonel karlılığı baskılarken, Kaizen Tekniği ile maliyetlerimizi düşürdük; üretimden lojistiğe, planlamadan stok yönetimine her alanda operasyonel
mükemmeliyet ilkesi ile sürekli iyileştirmeler yaptık.

Sektörde faaliyet gösteren benzerlerimize kıyasla, karlılığımız üzerindeki baskıyı başarı ile yönettik. Çevreye saygılı, tüketici beklentilerini karşılama odaklı üretimimizle; yenilikçi, yaratıcı, performansı yüksek ürünlerimizi tüketicilerle buluşturmaya devam ettik.

Su bazlı ve antibakteriyel boyalara talep küresel bazda artıyor. Antibakteriyel ve anti-fungal
özellikleri sayesinde bakteri ve mantar oluşumunu engelleyerek ekstra hijyen sağlayan ürünler öne çıkıyor. Ürün yelpazemizdeki ürünlerle tüketicilerin bu beklentisini karşıladığımız gibi 2021 yılında sanatsal içerikli hobi boyalarımızı da ürün yelpazemize ekledik ve bu boyalarımız evlerindeki obje ve mobilyaları kolayca yenilemek isteyen tüketicilerden yoğun
ilgi gördü.

Ayrıca, Ar-Ge çalışmalarımızı yaparak ‘PROF’esyonel Çözümler’ serisini ve Türkiye’nin virüs
ve bakterilere karşı etkili öncü iç cephe boyasını geliştirdik. 2021 sürdürülebilirlik çalışmalarımızla da yeni başarılara imza attığımız bir yıl oldu. Polisan Holding ve Polisan Kansai Boya, dokuz yıldır Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) dahil.

Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) İklim Değişikliği Programı ve Su Güvenliği Programında sürdürülebilir kalkınmaya destek veren çalışmalarımız nedeniyle global seviyede CDP
notumuzu “B” seviyesine çıkardık. İklim değişikliği ile mücadelede Kapsam I-II emisyon yoğunluğunu 9 yılda yüzde 49 oranında azalttık.

2022 yılında da ürün ve hizmet çeşitliliğimizi artırmaya, yeni pazarlarda yer almaya devam edecek, katma değeri yüksek ürün gamımıza yenilerini ekleyeceğiz. Beş yıllık planımız
hazır ve hedefimiz karlı gelir büyümesini sürdürmek.

Jotun – Başkan Yardımcısı / Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi – Şükrü Ergün

2021’in kolay bir yıl olmayacağını bir önceki seneden öngörebiliyorduk. Pandemi koşullarının devam etmesi, tüm dünyada hammadde tedarikinde devam eden sıkıntılar, Türkiye ekonomisinde yaşanan belirsizlikler ve artan döviz kurları hepimiz için oldukça
zorlayıcıydı. Geçmişten gelen tecrübemiz, güçlü stratejimiz ve günün şartlarına hızlıca adaptasyon kabiliyetimiz ile bu dalgalanmaların üzerinden gelebildiğimizidüşünüyoruz. Pandeminin başından beri aldığımız önlemler sayesinde üretimimiz hiç ara vermedi.

Aldığımız tedbirler sayesinde bu zamana kadar ciddi hiçbir vakamız olmadı. Şirket verimliliğimizde bir düşüş olmadığı gibi boya pazarında yaşanan büyüme oranının üstünde sonuçlarla seneyi kapattık.

Kriz döneminde böyle sonuçlar almaktan dolayı mutluyuz, çalışma arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Jotun’da Dekoratif Boyalar, Endüstri Boyaları, Toz boyalar ve Deniz Boyaları olarak 4 segmentte faaliyet göstermemizin bize her zaman sağladığı avantajı kullanmaya devam ettik.

Böylece boya pazarını daha geniş bir perspektiften analiz ederek herhangi bir segmentte oluşabilecek riskleri bertaraf etme fırsatımız oldu. Her geçen gün güçlenen ve büyüyen
bayi ağımız, mağazacılık kalitemiz, müşterilerimize sunduğumuz üstün servis ve bize farklılaşmayla büyümeyi getiren yeni ürünlerimiz ile 2021 yılını büyüyerek kapattık.

Geniş ailemiz olarak tanımladığımız bayilerimiz ve müşterilerimiz ile birbirimize güç vererek
bu sene de kârlı büyüdük, büyümeye de devam edeceğiz. 2022 yılının da bizi benzer zorluklarla karşılayacağını biliyoruz. Ancak şartlar ne olursa olsun, çalışanlarımız, bayilerimiz ve iş ortaklarımızdan oluşan büyük Jotun ailemizle el ele vererek bu seneyi de büyüyerek kapatacağımızdan eminim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler