Pazar, Haziran 16, 2024

Sıcaklık Sirkülatörleri Nedir? Ne İşe Yarar?

Birçok sektör artan maliyetlerden dolayı verimlilik ve kazançlarını artıracak çözüm arayışı içerisine girmiştir. Uzun vadeli yatırımlardansa kısa vadeli yatırımlardan sonuç almanın daha uygun olduğu günümüz ortamında Labo çevreci, verim odaklı ve kısa sürede sonuç alabileceğiniz karlılığınızı maksimize edecek çözümler ve ürünler geliştirmiştir. 39 yıllık tecrübe ve bilgi birikimiyle üretilen sirkülatörler kalite kontrol ve Ar-Ge alanında çalışmaları bulunan firmalara üstün hizmet anlayışıyla sunulmaktadır.

Sıcaklık sirkülatörleri laboratuvarlarda numunelerin kontrollü olarak ısıtılması veya soğutulması işlemlerinde kullanılır. Açık aleve maruz kaldığında yanıcı veya patlayıcı yapıda olan kimyasallar ile çalışırken sıvı sirkülatörleri sıklıkla kullanılır. Substratların erimesi, reaktiflerin ve çözeltilerin ısıtılması, kimyasal tepkimelerin kontrollü olarak gerçekleştirilmesi ve hücre kültürü inkübasyonu gibi çok çeşitli işlemlerde kullanılır. Numunelerin yavaş ve sabit sıcaklıkta ısıtılması veya önceden belirlenmiş ısıda bir süre tutulması amacıyla da kullanılır.

Sirkülatörler başlıca aşağıdaki ana bileşenlerden oluşur;

1- Soğutma ve/veya Isıtma ünitesi.
2- Sıvıyı ve numuneleri tutan paslanmaz çelik hazne.
3- Pompa.
4- Kontrol paneli.

Sirkülatörler temel olarak en basit yardımcı laboratuvar cihazıdır ve birçok laboratuvarda yaygın olarak kullanılır.

Laboratuvar çalışmalarında ürünlerin-malzemelerin verimlilik ve kalitelerini artırmak için yapılan çalışmalarda eski test metotlarına nazaran büyük fark yaratan sirkülatörlerin harici cihazlarla da birçok entegrasyonu mevcuttur.

Bunlara örnek vermek gerekirse; viskozimetreler, sokslet ekstraktörleri, reaktörler, rotary evaporatörler, refraktometreler bunlardan bazılarıdır.

bridgeable devics types

Her şeyin akıllı hale geldiği dünyada laboratuvarlar da akıllanıyor. Endüstri 4.0’ın laboratuvarlara getirdiği değişim sadece bir otomasyon sistemi değildir.

Artık tüm makinelerin birbiriyle haberleştiği bulut sistemler, büyük verinin sürekli işlendiği ve yapay zekâ ile kararların alındığı laboratuvarlara dönüşüm başladı. Dünya üzerinde bunun birçok örneği var. Labo ürünleri de bu sürecin tam olarak içerisinde yer almaktadır.

Labo sirkülatörler hassas ısıtma ve soğutma özelliğine sahip cihazlardır. Ar-Ge çalışmaları, kalite kontrol prosesleri ve genel amaçlı kullanımlar için uygun bir tasarıma sahiptir ve dijital PID sıcaklık kontrol sistemi ile denetlenir. Bir sistemin kontrol edilmesi için birçok denetim türü kullanılır.

Bunlardan bir tanesi de sürekli denetimlerden PID denetleyicilerdir. Burada PID denetleyicinin amacı belli bir sıcaklıktaki dalgalanmanın engellenmesidir. Bu sayede hassas sıcaklık çözümleri üretilebilmektedir.

Labo sirkülatörlerle birlikte opsiyonel olarak sunulan RS485 haberleşme arayüzü Modbus RTU protokolünü kullanmaktadır.

Bu arayüz ile cihazdan gelen dataları bilgisayara aktarıp çeşitli zaman-sıcaklık grafikleri oluşturabilir ve bunlarla ilgili çeşitli senaryolar üretilebilir. Ayrıca sistem Lab View uygulamasıyla da entegre çalışabilmektedir.

Labo’nun ürettiği en geniş sıcaklık aralıklarından birine ve en iyi hassasiyete sahip Labo P serisi sıvı sirkülatörler -60˚C, +200˚C sıcaklık arağında +-0,02˚C sıcaklık stabilitesiyle çalışabilmektedir. Soğutma özelliği sirkülatörün üzerinde bulunan bir tuş yardımı ile gereksinim olmadığı zamanlarda (ısıtma anında) devre dışı bırakılabilir. Bu da kompresörün ömrünü uzatır ve elektrik tasarrufu sağlar.

Sirkülatörlerin Kullanım Amaçlarından Bazıları

Kalite kontrol çalışmaları, Ar-Ge çalışmaları , kalibrasyon çalışmaları, viskozite testleri, kapalı çevrim sistemleri, distilasyon sistemleri, ekzotermik reaksiyon ve soğutma, biyolojik araştırmalar, kimyasal reaksiyon soğutma, polimer çalışmaları, gıda kalite kontrolleri, petrol testleri, ürün sıvı dayanım testleri, ürün sıcaklık dayanım testleri, sıcaklık korozyon testleri, kristalleşme çalışmaları, bakteriyolojik çalışmalar, çentik darbe testi, pilot üretim sistemleri , kan ve serum çözünme banyoları, metalürji analizleri ve bir çok alanda daha sıvı sirkülatörlerine ihtiyaç vardır.

Çevre Dostu Sirkülatörler

Bütün Labo soğutmalı sirkülatörler çevreye ve ozon tabakasına dost soğutucular içermektedir. Ayrıca güçlü izolasyon yapıları ve sessiz hermetik soğutma sistemleri sayesinde cihazlarda ısı kayıpları minimize edilmiş ve verimlilik artırılmıştır.

 

 

Labo Bülent Türk

 

 

Bülent Türk

Satış ve Pazarlama Mühendisi
Labo Makine San. ve Tic. A.Ş.

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler