Salı, Mayıs 7, 2024

Antimikrobiyal Akrilik Reçineler

Antimikrobiyal kaplamalar pazarı 2019 yılında 3,2 milyar Dolar seviyesindeyken 2026 yılında 6,3 milyar Dolar seviyesinde olması beklenmektedir. Son yıllarda Covid-19 ve Sars gibi salgın hastalıklarda mücadelede antimikrobiyal kaplamaların önemi bir kez daha ortay çıkmıştır (Şekil 1.) [1,2]. Antimikrobiyal kaplama mikropların büyümesini ve çoğalmasını önleyen antimikrobiyal ajanlar içeren kaplamalar olarak tarif edilebilir. Özellikle inşaat, gıda ve sağlık alanlarında bu kaplamalar kullanılmaktadır.

Kamuya açık alanlar, hastaneler, okullar vb. gibi insan trafiğinin çok olduğu bölgelerde virüs, bakteri ve küf gibi insan sağlığına zararlı mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçmek için araştırmalar devam etmektedir [2]. Bu kapsamda son yıllarda özellikle metalik nano malzemeler (gümüş ve bakır gibi) yaygınca kullanılırken farklı organik malzemelerin kullanıldığı polimer tabanlı kaplamalara da ilgi artmaktadır.

Klor, bakteri ve virüs öldürücü bir kimyasaldır. Klor kimyasalının immobilize edildiği polimerik kaplamaların da mikrop, virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaları öldürdüğü belirlenmiştir. Kuaterner amonyum bileşiklerinin de virüs ve bakterilere karşı etkin olduğu belirlenirken bu bileşiklerin kovalent bağlarla polimerik ağsı yapılara aşılanması veya polimer ana zincirinde yer alması ile antimikrobiyal ve antibakteriyal kaplamalar elde edilmiştir [3].

Şekil 1. Korona virüsü [2]

Mikrop, bakteri ve mantar gibi zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi ve yayılmasını önleyen dezenfektanların çevreye ve insan sağlığına zararları ve kısa zamanlı etki göstermeleri ve ayrıca uygulandıkları yüzeylere verdikleri zararlar nedeniyle uzun süreler boyunca etkinliğini koruyan ve sağlığa zararsız polimerik kaplamaların geliştirilmesi önem arz etmektedir [4,5].

Fiziksel karışımlarda homojenliğin sağlanamaması ve eklenen aktif malzemelerin zamanla yapıyı terk etmesinden dolayı kovalent bağlarla antimikrobiyal ajanların polimerlere bağlanarak kullanılmaları önemli hale gelmiştir. Boya ve vernik gibi hemen hemen her alanda kullanılan malzemelerin içerisinde önemli bir oranda bulunan polimerik bağlayıcı reçinelere antimikrobiyal ajanların eklenmesiyle virüs, bakteri ve küf gibi zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi ve yayılmalarının önüne geçilmesi için çalışmalar devam etmektedir [6-9].

İzel Kimya olarak çözücü esaslı tek ve çift komponent akrilik reçinelerini piyasaya sunmaktayız. Tek komponent akrilik reçineler yol çizgi, zemin ve metal gibi birçok boya yapımında kullanılırken çift komponent akrilikler ise atmosfere açık alanlarda UV dayanımı istenen ahşap ve metal yüzeylerin korunması için geliştirilmiştir.

Farklı özelliklerde akrilik reçinelerin geliştirilmesi kapsamında akrilik monomerler modifiye edilerek antimikrobiyal, antibakteriyal etki gösteren tek ve çift komponent akrilik polimerlerin elde edilmesinde kullanımı ve etkinliklerinin tespiti ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

Referanslar

1. https://www.gminsights.com/industry-analysis/ antimicrobial-coatings-market-report
2. https://www.deccanherald.com/science-andenvironment/antimicrobial-surface-coating-killscoronavirus-for-90-days-838584.html
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Antimicrobial_ surface#Antimicrobial_additives
4. https://www.das.org.tr/kitaplar/kitap2009/ pdf/109-120%20Ufuk%20Abbasoglu.pdf
5. http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/60/6015.pdf 6. Butt, H., Graf, K., Kappl, M. Physics and Chemistry of Interfaces. 2003. Wiley-VCH.
7. http://www.cmu.edu/maty/materials/Propertiesof-well-defined/functional-biomaterials.html
8. https://nano-care.com/blog/permanent-antimicrobial-surface-coating/
9. Garcia, I.M., Rodrigues, S.B., de Souza Balbinot, G. et al. Quaternary ammonium compound as antimicrobial agent in resin-based sealants. Clin Oral Invest 24, 777–784 (2020).

Dr. Cemil Dızman
Ar-Ge Müdürü
İzel Kimya

Caner Arar
Ar-Ge Araştırmacısı
İzel Kimya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler