Salı, Mayıs 7, 2024

Epilobium Angustifolium L.

Epilobium Angustifolium L.

Benign (iyi huylu) prostat hiperplazisi (BPH) üzerinde yüksek oenothein B içeriğine sahip Epilobium angustifolium L. özünün; tek merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir klinik çalışması

Giriş

Benign prostat hiperplazisi (BPH), yetişkin erkeklerde sık görülen bir durumdur. Özellikle Avrupa’da, insan klinik deneyleri sınırlı olmasına rağmen, BPH semptomları üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle yaygın olarak kullanılan E. angustifolium (yakı otu) özlerine (EAE’ler) odaklanan ilgi artmaktadır.

Bu nedenle BPH’li deneklerde yapılan tek merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü klinik araştırmanın amacı, kimyasal olarak karakterize edilmiş EAE (500 mg) içeren sert, mideye dirençli kapsüllerin 6 ay boyunca günlük alımının semptomlarda önemli bir iyileşme sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirmektir.

Bu araştırma, işeme sonrası kalıntı (PVR) ve prostat hacmini (PV), prostat ultrasonu, prostata özgü antijen (PSA) ve nötrofil/lenfosit oranı (N/L), klinik ziyaretlerden önce noktüri ve doktorlar tarafından kaydedilen Uluslararası Prostata Özgü Skor (IPSS) aracılığıyla poliklinik ortamında değerlendirmek için dört ziyarette (başlangıç = t0, 15 gün sonra = t1, 2 ay sonra = t2 ve 6 ay sonra = t3) bir EAE gıda takviyesi (N = 70) veya plasebo (N = 58) almak üzere rastgele atanan 128 yetişkin erkek üzerinde yapılmıştır.

EAE gıda takviyesi, IPSS’deki azalmanın önerdiği gibi, PVR’de önemli bir düşüşe neden oldu ve sonuç olarak noktüri yaşam kalitesini iyileştirdi. Hiçbir denek, EAE gıda takviyesinin oral alımı ile ilgili olumsuz etkiler bildirmedi.

Ayrıca, EAE gıda takviyesi hepatik veya renal toksisite göstermedi. Sonuç olarak, EAE gıda takviyeleri, BPH’li hastalarda yaşam kalitelerini ve genel böbrek fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılabilir.

Tanımlama

Amerikan Üroloji Derneği, benign prostat hiperplazisini (BPH), genellikle yaklaşık 25 yaşında başlayan ve devam eden prostat, ikinci büyüme evresinde meydana gelen, prostat geçiş bölgesi içindeki düz kas ve epitel hücrelerinin proliferasyonuna atıfta bulunan histolojik bir tanı olarak tanımlar.

Gontero ve arkadaşları, BHP’nin yetişkin erkeklerin %70’inde mevcut olduğunu ve bu durumun epidemiyolojisinin iyi tanımlanmadığını tahmin etmiştir.

Nature tarafından 2017’de yayınlanan 30 çalışmanın yakın tarihli bir meta-analizi; bireylerde küresel BPH prevalansının (görülme sıklığı), %14.0 ile %40 arasında değişen oranlarla %26,6 ve 80 yaş ve üzeri bireylerde ise %36.8 olduğunu tahmin ediyor,
Prostat büyüdükçe, bez üretraya baskı yapar ve onu sıkıştırır.

Mesane duvarı kalınlaşır ve mesanede bir miktar idrar bırakarak tamamen boşalma yeteneğini kaybedebilir. Üretranın daralması, BPH ile ilişkili en önemli komplikasyonlar olan akut ve kronik idrar retansiyonuna neden olabilir.

Birincisi hastaneye yatmayı gerektiren ciddi bir komplikasyon iken, ikincisi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşı oluşumu, hematüri, mesane duvarı ve böbreklerde hasar gibi başka komplikasyonlara neden olabilir.

BHP’nin en yaygın semptomları, tam olmayan mesane boşalması, noktüri (yani, gecede iki veya daha fazla kez idrara çıkma ihtiyacı), idrar kaçırma, idrar yaparken ıkınma ihtiyacı, zayıf idrar akışı, ani idrar yapma isteği, yavaşlamış veya gecikmiş idrar akışı, ağrılı idrara çıkma ve idrarda kandır.

Ayrıca, benign prostat hiperplazisi/mesane çıkış obstrüksiyonu (BPH/BOO) ile erkek erektil disfonksiyonu arasında önemli bir ilişki vardır. Klinik çalışmalardan elde edilen literatür verileri, bu komplikasyonların görülme sıklığının düşük olduğunu göstermektedir, ancak ne yazık ki bu, gerçek hayatta düzenli olarak ortaya çıkmaları için yeterlidir.

 

Çalışmalar

Anti-oksidan aktivitesi: Yakı otunun ön klinik çalışmalarında prostat hücrelerinin (LNCap), SOD-1 protein ve mRNA seviyelerini artırarak hücresel antioksidan savunmayı geliştirir. SOD-1 en önemli endojen antioksidan savunma mekanizmalarından biridir.

Inflamasyon aktivitesi: Yakı otunun ön klinik çalışmalarında prostat hücrelerinde (LNCap) TNFα protein seviyesini azaltarak inflamatuar yanıtı azaltır. TNFα en önemli proinflamatuar sitokinlerden biridir.

Klinik Çalışmaları

Benign Prostat Hiperplazisi olan 128 insan üzerinde yakı otuyla (%15 Oenothain) tek merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü klinik çalışma yapılmıştır.

 

Uluslararası Prostat Özgül Skoru (IPSS), idrar şikayetleri olan erkeklerde BHP semptomlarını değerlendirmek için onaylanmış bir ankettir. Skor 0 ila 35 arasında değişebilir. Bunlar, asemptomatik ila çok semptomatik denekleri gösterir. Sonuçlar, genel olarak katılımcıların QoL’sini (Yaşam Kalitesi) belirtmek için oklarla temsil edilir.

IPSS skoru, yakı otu ile tedavi edilen grupta t0 ve t3 arasında önemli ölçüde, yaklaşık 2 puan azaldı ve plasebo grubunda hafifçe arttı (0,6 puan), Bu da Epilobium angustifolium L ile tedavi edilen deneklerin yaşam kalitesinde bir iyileşme olduğunu gösteriyor ve bu takviyenin koruyucu etkisinin vurguluyor.

BPH’li denekler üretranın daralmasından dolayı mesaneyi boşaltmasında güçlük çekebilirler. BPH ile ilişkili en önemli komplikasyon olan akut/kronik idrar re-tansiyonuna neden olabilir. Mesane boşaltma sonrası rezidüel hacim (PVR), mesane boşalmasının etkinliğini değerlendirmek için prostat ultrasonu ile izlendi.

Noktüri (gecede iki veya daha fazla idrara çıkma ihtiyacı) uyku kalitesini yüksek oranda etkileyen, uyku bozukluklarına, yaşam kalitesinin düşmesine ve depresyona yol açan ciddi bir sorundur.

Yakıotu grubunda, mesanede düşük kalıntılı yüksek idrar hacmi olan deneklerin sayısı önemli ölçüde artarken, artık idrar hacmi 100 ml’den yüksek olan deneklerin sıklığında bir azalma olmuştur.

Yakıotu grubunda gece idrara çıkmayan deneklerin sıklığı %21,7 artarken plasebo grubunda %10,2 azaldı. Ayrıca, gece başına üç veya daha fazla kez idrar yapan deneklerin sayısı, tedavi edilen grupta tamamen silindi, ancak plasebo grubunda değişmeden kaldı.

Sonuçlar

Yakı otunun metabolik profili, çeşitli polifenol türleri ile zengin bir fitokompleksin varlığını ortaya koymaktadır. E. angustifolium ekstraktlarında içeriğindeki diğer bileşikler sayesinde bağırsak fermantasyonu ile ürolitinlere dönüştürülen ve anti-inflamatuar aktivitesi bilinen oenothein A ve B’nin varlığı, EAE gıda takviyesinin anti-inflamatuar bir etki yoluyla BPH’ye karşı yararlı etkisini gösterebileceğini düşündürmektedir.

Sonuçlar, E. angustifolium gıda takviyelerinin BPH’li hastalarda, hepatik veya renal toksisite olmaksızın işeme sonrası rezidüel hacmi ve dolayısıyla noktüri ve genel böbrek fonksiyonunu azaltarak yaşam kalitelerini iyileştirmek için kullanılabileceğini göstermiştir.

 

Kaynak

Cristina Esposito, Cristina Santarcangelo, Raffaello Masselli, Giuseppe Buonomo, Giovanna Nicotra, Violetta Insolia, Maria D’Avino, Giuseppe Caruso, Antonio Riccardo Buonomo, Roberto Sacchi, Eduardo Sommella, Pietro Campiglia, Gian Carlo Tenore, Maria Daglia / Epilobium angustifolium L. extract with high content in oenothein B on benign prostatic hyperplasia: A monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 138, 2021, 111414 / ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111414. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221001992)

 

Çeviren ve Derleyen

Haydar Poyraz – Satış Sorumlusu Arerko Kimya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler