Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Kayak Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kazalar ve sakatlıklar kar sezonuyla birlikte artış göstermeye başlıyor. Tecrübesiz olanların yanı sıra, tecrübeli kayakçılar da benzer riskleri alıyor. Aslında, tecrübesizlerin daha dikkatli ve temkinli olduğunu da söyleyebiliriz.

Kayma tekniği veya ekipmanla ilgili yetersizlikler kazaların temel sebepleri arasında başta gelirken, diz, ayak bileği, omuz ve el bileği en çok sakatlanan uzuvlar oluyor.

Therapy Sport Center’dan Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, konuya ilişkin değerlendirme yaptı ve uyarılarda bulundu. Yalım “Her sene daha fazla kişi kayak sporuyla ilgileniyor. Ancak bu keyifli spor güvenli bir şekilde yapılmazsa, maalesef çok ciddi problemlere neden olabiliyor.

Eğlenmek ve bazen sınırları zorlamamak keyiflidir, ama ilk hedefimiz sağlığımızı korumak olmalıdır. Kayak kazaları, hafif burkulmadan kırıklara kadar farklı sorunlara sebep olabilmektedir.” dedi.

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, kayak kazaları ve sakatlıklarından korunmanın basit önlemlerini şöyle açıkladı:

1) Kayak yapan kişilerin fiziksel olarak mutlaka güçlü olması gerekiyor. Bacak kaslarının kayak sezonu öncesi kuvvetlendirilmesi, pistte dengeli olunmasını sağlar ve olası kaza durumlarında ciddi sakatlıklardan korur.

2)Kasların hafif ısınma hareketleriyle aktiviteye hazırlaması gerekir. Kaslarımızın sıcak durumda olması, olası kas gerginliklerini ve yaralanmalarını engelleyecektir.

3)Susuz kalmamaya dikkat etmeliyiz. Susuzluk, fiziksel kapasiteyi düşürür ve dayanıklılık kaybına neden olur. Kayağa başlamadan önce ve kayak sırasında yeteri kadar su içtiğimizden emin olmalıyız.

4)Sezona yeni başlayanlar mutlaka önce basit pistleri seçmeli ve daha sonra zor olanlara geçmelidir. Sezon başlayıncaya kadar geçen uzun süre, hem teknik olarak, hem de kaslarımızın uyumunda eksikliklere neden olabilir. Basitten başlamak riski oldukça azaltır.

5) Sakatlıkları önlemekteki diğer önemli bir faktör ise Llift kullanmasını iyi bilmektir. Liftlerde oluşan kayak yaralanmalarının yaklaşık %90’ı, liftten inerken ya da binerken oluşmaktadır. Dikkatli olmak yaralanma riskini azaltır.

6)Ekipmanın sağlamlığı, kazaları oluşmadan önleme açısından çok önemlidir. Kendinizin de olsa, kiralasanız da, ekipmanlarınızın güvenliğini her kullanımdan önce kontrol edin.

7) Pistte sizi gören birisi olması, yaralanmalarda ani müdahale açısından çok önemlidir. Müdahale ne kadar erken yapılırsa, ciddi sakatlık riski o kadar azalır. Pistte yalnız olmamaya dikkat edin.

8)Dengeli bir şekilde kaymak kadar, nasıl düşüleceğini bilmek de önemlidir. Düşmemeye çalışmak kayak sırasında oluşan bağ yırtıklarının en önemli sebebidir. Dengesiz bir şekilde ayakta kalmaya çalışmak yerine güvenli bir şekilde düşmek daha iyidir.

9)Hem bizlerin hem de pistte kayan diğer kayakçıların güvenliği için sınırlarımızı ve teknik eksikliliklerimizi bilmeli ve seviyemize en uygun zorlukta pist seçmeliyiz. Kendimizi zorlamak elbette heyecan ve keyif verir, fakat sağlığımızı korumamız ve diğer insanlara tehlike oluşturmaktan kaçınmamız gerekmektedir.Yaralanma Durumunda Yapılması Gerekenler

Yaralanma durumunda yapılması gerekenler

1)Kanama yoksa, profesyonel yardım gelene kadar yaralanan kişiyi olabildiğince hareketsiz bırakmak gerekir. Görünmeyen kırıklar veya bağ kopmaları durumunda hareket ettirmek, telafisi zor durumlara sebebiyet verebilir.

2)Mümkün olan en çabuk şekilde profesyonel yardım çağırmak gerekir. Tüm pistlerde ve otellerde acil yardım timleri görev yapıyor artık, bu yüzden kayak öncesi acil müdahale numaraları telefonlarınızda kesinlikle kayıtlı olmalıdır.

3)Yaralanan kişinin susuz kalmaması gerekir. Dehidrasyon, yaralının soğuk toleransını düşürecek ve kaslarında gerginliğe sebep olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler