Perşembe, Mayıs 9, 2024

Kocaeli, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üreticiliğinin Merkezi Oluyor

Kocaeli, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üreticiliğinin Merkezi Oluyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) ile Kocaeli’nin tıbbi ve tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olması hedefleniyor. Konuya dair Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık açıklamalarda bulundu.

Aydınlık; “Sadece ilimizde değil, tüm Marmara, yakın bölge illerinin de bu tür ürünlerinin işleme kapasitesini oluşturacağız. TÜBİTAK ile bunları ülkemizde işleyip katma değerin kalmasını sağlayacak bir sistem kurduk” ifadelerini kullandı.

KOCAELİ (AA) – ŞENGÜL AZBAY – Kocaeli’de katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini teşvik etmek amacıyla kentin 75 noktasına tıbbi nane, biberiye ve oğul otu ekildi. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 1500 dekar alanda ekilen tıbbi nane, biberiye ve oğul otunun kadın işçiler ve çiftçiler tarafından hasadı yapılmaya başlandı.

Tıbbi ve Aromatik Bitki

Hasadı yapılarak toplanan ürünler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından 8 milyon lira yatırımla kurulan Sekapark A.Ş. Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisi’nde aromatik bitki yağı olarak işlenecek ve ihracı gerçekleştirilecek.

Dünyadaki En Kaliteli Ürünler Arasına Girmeyi Hak Ediyor

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Aydınlık; TABİP çalışmaları kapsamında 75 tarlada hasat işlemi gerçekleştirdiklerini ifade etti ve bu sene içinde diktikleri fideler ile alanın 1500 dekara ulaştığını söyledi. Açıklamalarda bulunan Aydınlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde köylerde alternatif ürünleri üretmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Aydınlık; “Daha önce bu bitkilerin katma değerini ülkemizden dış ülkelere götüren bir sistem vardı. Bunlar kozmetik ürün, ilaç ve gıda takviyesi olarak, katma değerinin büyük kısmını yurt dışında bırakmak suretiyle geri dönüyordu. Bu nedenle özellikle Sekapark A.Ş. şirketimizin faaliyetlerini, tıbbi aromatik bitkiler üzerine yoğunlaştırdık.

TÜBİTAK MAM ile yaptığımız iş birliği protokolüyle, onların ürettiği teknolojik bitki paketiyle bu ürünlerin en üst teknolojiyle süper kritik karbondioksit yöntemiyle ekstraktlarını çıkarıyoruz. Gördük ki çıkan ürünler, içerik açısından dünyadaki en kaliteli ürünler arasına girmeyi hak ediyor. Bu ürünlerimizin içeriği TÜBİTAK tarafından da tescillenmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

aromatik bitkiler

“Büyük Bir Gelir Kaynağı Oluyor”

Üretici Rıfat Dursun da projeye dair açıklamalarda bulundu. Dursun; proje kapsamında belediyenin fidanları ücretsiz verdiğini ve her türlü ekipman desteğini sağladığını belirtti. Yaklaşık 10 dönüm alana tıbbi aromatik bitki ektiğini aktaran Dursun, “Daha önce tarlamda karpuz, mısır, buğday ekiyordum.

Tıbbi aromatik bitkilerin ismini duymuştum ama ekmemiştim. Belediyeye güvendik ve faydalı olacağını düşündük. Şu anda 20 işçi çalışıyor tarlada. Onlar için de büyük bir gelir kaynağı oluyor” ifadelerini kullandı.

Tarlada çalışan işçilerden Aysun Yılmaz da hasat döneminin güzel geçtiğini belirtti ve; “Kadınların istihdamı açısından da iyi oldu bu proje. Bizim için gelir kaynağı” dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler