Çarşamba, Mayıs 8, 2024

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın C. Onur Sürmeli sorularımızı yanıtladı.

 KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın C. Onur Sürmeli sorularımızı yanıtladı. İstikrarlı büyümeyi her zaman doğru adımlar atarak başardıklarını belirten Sürmeli, firmanın günümüzdeki yapısı hakkında bilgi verdi.

 

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1973 yılında, Eskişehir’de doğdum. Eskişehir Cumhuriyet Lisesi’ndeki eğitimimin ardından, lisans eğitimimi 1997 yılında, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nde tamamladım. 1996 yılında, üniversite eğitimini sürdürürken Eskişehir Tasarım isimli bir mimarlık ofisi açarak kariyerime başladım.

2001 yılında kariyerimde yeni bir sayfa açtım ve yeni bir iş alanına giriş yaparak KYK Yapı Kimyasalları ’nı kurdum. Böylece, inşaat sektörü için yapıştırıcı, derz dolgu ve yalıtım malzemeleriyle birlikte bordür üretmeye başladım.

Yapı kimyasalları ve yalıtım sektörüne ek olarak, savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren Alfatec isimli yatırımım da bulunuyor.

İş hayatının yanı sıra toplumsal sorumluluklarımı da yerine getirme bilinciyle hareket etmeye özen gösteriyorum. Bu kapsamda 2006 yılında Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığına aday oldum. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 6 yıl sürdürdüm.

2006 yılından bu yana Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Konfederasyonu (MAKSİFED) Yönetim Kurulu Üyeliğini, 2011 yılından beri de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütüyorum.

Aynı zamanda Eskişehir Otomobil Motor Sporları Kulübü’nün de Yönetim Kurulu Üyesiyim. 2009-2013 tarihleri arasında Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Üyeliğini de yürüttüm.

KYK Yapı Kimyasalları’nın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Üretim tesisleri, makine parkı ve istihdam edilen personel sayısı, bunların yanı sıra ciro, üretim hacmi gibi veriler de göz önüne alındığında firmanızın günümüzdeki yapısı nedir?

Şirketimiz 2001 yılında %100 yerli sermaye ile Eskişehir’de kurulmuştur. Bugün Eskişehir, Adana, Samsun ve Diyarbakır olmak üzere 4 üretim tesisi ile sektöre hizmet vermekteyiz. 4 üretim tesisimiz yıllık toplam 600 bin ton üretim kapasitesine sahiptir.

Türkiye’nin önemli lokasyonlarında konumlandırılmış fabrikalarımızla ülkenin dört bir yanına hızlı ve nakliye avantajlı ürün sunabilme özelliğine sahibiz. 15 yıllık kısa süre zarfında üretim ve tonaj rakamları dikkate alındığında, hızlı ve istikrarlı büyüme ile Türkiye’ nin ilk 3 üreticisi arasında yer alıyoruz.

Şu an 116 farklı ürün ve 400 ürün çeşidi ile TSE, CE ve ISO belgeleri ile yönetim sistemleri çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

İstikrarlı büyümemizin sürekliliğini sağlamak için attığımız her adımın doğruluğundan ve sürdürülebilir olmasından emin olmalıydık. Yeni ürün ve yatırımlarla büyürken, faaliyetlerimizin her aşamasında sürdürülebilir mükemmelliği yakalamak adına EFQM (European Foundation for Quality Management) Mükemmellik Modelini bir yönetim anlayışı olarak benimsedik.

2012 yılında “EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız” belgesini alan ilk ve tek yapı kimyasalları firması olduk. Kaliteyi yönetim felsefemiz olarak görüyor, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile uluslararası kabul görmüş yönetim sistemine uygun ürün ve hizmet sunuyor, bunun sürekliliğinin garantisini veriyoruz.

Çevreyi geleceğe mirasımız olarak görüyor, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile faaliyetlerimizi çevreye zarar vermeden sürdürmek için gereken özeni gösteriyoruz.

Bununla birlikte çevresel ürün beyanı EPD Belgesini tüm ürün gruplarımıza kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyor, ETAG 0004 belgeli ısı yalıtım sistemimiz Mantotherm ile yapılarda enerji tasarrufu sağlayarak karbon salınımını azaltıyoruz.

Can güvenliğini önceliğimiz olarak görüyor, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile en değerli kaynağımız olan insana verdiğimiz önemi ortaya koyuyoruz.

Paydaş bilgilerinin güvenliği için, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile bilgi güvenliğini esas alıyor, paydaş bilgi varlıklarının korunmasını ve sürekliliğini sağlıyoruz. %100 müşteri memnuniyetini hedefliyoruz.

ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ile sürdürülebilir başarıyı amaçlıyor, bunun artan müşteri memnuniyeti ve sadakati ile sağlanabileceğine inanıyoruz.

KYK Yapı Kimyasalları başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Ürün, marka ve hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Portföyümüzdeki seramik yapıştırıcıları, derz dolguları, su yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım sistemleri, dış cephe boyaları ve kaplamaları, tamir harçları, zemin sistemleri, sıvalar, astarlar, katkılar ve yardımcı malzemeler ile inşaat sektörüne hizmet veriyoruz.

Sahadaki sorunlara, doğru ürün ve doğru uygulama yöntemleri ile geliştirdiğimiz sistem çözümleri sunuyoruz.

“Sağlıklı ve sağlam yaşam alanları için; güvenilir, çevreci, evrensel çözümler üretmek ve mesleki eğitime katkı sağlayarak sektörde öncü olmak” misyonu ile, müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemi arttırarak, her yıl memnun müşteri oranını standartların üzerine taşıyoruz.

Ürün kalitesi kadar uygulama kalitesinin de müşteri memnuniyetinde büyük önem taşıdığının bilincindeyiz. Ülke çapında, uygulamacı eğitimlerini her yıl düzenli olarak sürdüren tek üretici firma olmanın gururunu yaşamaktayız.

KYK, Eğitim Otobüsü Gezgin ve Eğitim Tırı Kâşif ile Türkiye’nin dört bir tarafında en kılcal noktalara kadar eğitim hizmetini ulaştırıyoruz. Bu eğitimlere yıllardır ara vermeden devam ederken şimdiye kadar toplamda 130.000 uygulamacıya ulaştık.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz Seramik Uygulama ve Dış/İç Cephe Kaplama-Yalıtım Uygulamacılığı eğitimleri ile şu ana kadar ülkemizin değişik illerinden gelen 1.300 uygulamacıya ustalık sertifikası kazandırdık.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Personel Belgelendirme Yetkisi’ni almak için çalışmalarımıza devam ediyor ve kısa süre içerisinde sonuçlanmasını bekliyoruz.

İnşaat Mühendisleri, Mimarlar ve Makine Mühendisleri Odaları ile ortaklaşa düzenlediğimiz seminerleri, şantiye ve ofis ziyaretleri vasıtasıyla gerçekleştirdiğimiz teknik bilgilendirme toplantılarını büyük bir disiplin ile sürdürüyoruz.

Sektörde geleceğin profesyonelleri olan üniversitelerin mühendislik, mimarlık ve yapı bölümlerinde eğitim – öğretimlerine devam eden öğrencileri kendi okullarında ziyaret ederek sektör hakkında bilgi vermekte, onların profesyonel iş hayatına hazırlanmasına yardımcı olmaktayız.

Müşteri sadakat programlarımız Usta Kulübü, Usta Eşleri Kulübü, bayi çalışanlarımız için Bizim Ekip Kulübü çalışmalarını etkin olarak yürütüyoruz. Kulüp faaliyetleri kapsamında mesleki gelişim fırsatı ve kampanyalar dahilinde hediyeler kazanma imkanı sunuyoruz.

Buraya kadar değindiğim gibi sektöre sadece üretici gözlüğüyle bakmıyoruz. Aynı zamanda eğitici, değer kazandırıcı, bilinçlendirici olmayı, çok yönlü olmayı amaçlıyoruz.kyk yapı kimyasalları

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında KYK Yapı Kimyasalları olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Sektördeki gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından izleyerek hızlı bir şekilde yanıt vermek için Ar-Ge departmanına büyük bütçeler ayırmaktayız. Ar-Ge mühendislerimiz ve ürün sorumlularımız üründe inovasyonu sağlayacak çalışmalara imza atmaktadırlar.

Ar-Ge departmanımız toplam istihdamının yüzde 10’unu oluştururken, departman şirket faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor. Ar-Ge ve ürün sorunlularının çalışmaları sayesinde sektördeki gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından izlerken, bu ihtiyaçlara hızlı bir şekilde yanıt verebiliyoruz.

Mevcut ürünlerimizin iyileştirilmesi, ürünlerimizin kalitesinin korunmasıyla maliyet avantajı sağlanması, yeni ürünler geliştirilmesi, yeni test metotları ve üretim teknolojileri bulma çalışmaları Ar-Ge birimimizin başlıca sorumlulukları arasında yer alıyor.

Amacımız, çalışmalarımızda çağın getirdiği gelişmelere ayak uydurmak ve yenilikler ortaya çıkarmak, çevre ve insan sağlığını gözeterek müşteri memnuniyetini sağlamak ve pazar payımızı artırmaktır.

Yeni ürün geliştirmek, pazara inovatif ve katma değer yaratan ürünleri sunabilmek her zaman öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldı. Bu hedeflerimize ulaşmak için Ar-Ge departmanımızın yapısını güçlü tutmamız gerektiğinin farkındayız.

Bu bilinçle, her yıl ciromuzun yüzde 2’sini Ar-Ge bütçesi olarak tahsis ediyoruz. Diğer yandan mevcut ürünlerimizin geliştirilmesi, ürünlerimizin kalitesinin korunarak, maliyet avantajı sağlanması, yeni test metotları ve üretim teknolojileri gibi alanlarda çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.

Üniversite ve Sanayi Destek Projeleri kapsamında şirketimiz Ar-Ge’sinin öncülüğünde bir üniversitenin ilgili ana bilim dalları ile ön proje çalışmaları içerisindeyiz. Proje onayının ardından sektöre ve firmamıza katma değer sağlayacak şekilde çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Samsun Bölge Müdürlüklerimiz ile hizmet vererek, dağıtım, perakende ve uygulama yapan 270 ana bayi, 1.000 tali bayimiz ile yurt içinde, 20 ülkedeki dağıtım ağımız ile yurt dışında penetrasyonumuzu sağlıyoruz.

Ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerden bazılarını Avrupa’da Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Orta Doğu’da Irak, İran oluşturuyor.

KYK Yapı Kimyasalları ’nın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verebilir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Çevre kirlenmesi, bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelmiş ve hatta insan sağlığını da tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.

Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Ne yazık ki bazı canlı türlerinin nesilleri her geçen gün tükenmektedir.

Tehlike çanları her geçen gün artarak bizlere uyarı sinyalleri vermektedir.

Sanayileşmenin tüm hızıyla devam ettiği günümüzde, firmaların başarısında ürettikleri ürünün kalitesinin yanında çevreye ve doğal yaşama verdiği önem de belirleyici bir unsur olmaktadır.

Bu bilinçle, 2009 yılında ISO 14001 Çevre yönetim sistem belgesi aldık ve devamlılığını sağlıyoruz.

Şirketimiz, çevre mevzuatına uygun şekilde faaliyetlerini sürdürmekte, çevre performansını iyileştirmektedir ve çalışanlarımızın da bu bilinçle hareket etmelerini sağlamak için çalışmalar yapmaktayız. Her yıl yapılan denetimlerle de uygulamalarımızın uygunluğu kontrol edilmektedir.

Faaliyetlerimiz kaynaklı atıklarımız standartlar ve yasal mevzuatlara uygun olarak depolanmakta ve düzenli olarak ilgili bertaraf firmalarına teslim edilmektedir. Üretim kaynaklı mamul atıkların neredeyse tamamı geri dönüştürülerek, ürün içerisinde tekrar kullanılabilir hale getirilmektedir.

Doğal kaynak tüketimleri düzenli olarak izlenmekte olup, kaynakların doğru ve verimli kullanılması, israfın azaltılması için iyileştirme çalışmaları yapmaktayız. Örneğin, çatı kaplamalarımız şeffaf aydınlatma panelleri ile donatılarak, elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmıştır.

Sadece faaliyetlerimizde değil, çalışanlarımızın özel hayatlarında da bu bilinci oluşturmak için düzenli eğitimler verilmektedir. KYK olarak çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek ürünler üretmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda temel ürün gruplarımızda belirlediğimiz ürünlerle 2011 yılından beri çalışmalar yapıyoruz.

Belirlenen ürünlerde düşük emisyon içerikli GEV EMİCODE lisanslı ürünler üretiyor. Ayrıca temel ürün gruplarımızda çevresel ürün beyanı (EPD) yaparak ürünlerimizin çevreye olan etkilerini görerek düşürmeyi hedeflemekteyiz. Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği, en az mesleki yeterlilikleri kadar önemli bizim için.

Güvenli ortamda, sağlıkla çalışan personelin verimi de yüksek olacaktır ilkesiyle çalışmaktayız. Bu sebeple uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş güvenliği çalışmalarının 6331 sayılı iş güvenliği kanunu ile yasalaşması bizleri çok mutlu etti.

İş güvenliği kapsamında yapılan çalışmaları kısaca özetleyecek olursak; kullanılan kimyasallar sürekli gözden geçirilmekte, periyodik ortam ölçümleri yapılmakta, kullanılan cihazların periyodik kontrolleri yapılmakta, tüm çalışanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedir.

İş güvenliği kurul toplantıları düzenli olarak yapılmakta, tehlikelerin önlenmesi ve çalışma ortamının sürekli iyileştirilmesi için çalışan katılımı sağlanmaktadır. Bununla birlikte çalışanları bilinçlendirmek amacıyla sürekli eğitimler verilmektedir.

Tüm bu çalışmaların amacı, yasal mevzuatların karşılanmasının haricinde, çalışanların iş kazası ve meslek hastalığı geçirmesini önlemektir.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler