Çarşamba, Mayıs 15, 2024

Semih İşçimenler ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik

25. yılını kutlayan Prosim Kimya’nın Genel Müdürü Sayın Semih İşçimenler ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sayın İşçimenler bizlerle şirketinin faaliyetleri, sürdürülebilirlik politikası, gelecek hedefleri ve kurdukları üretim şirketi Polimer Ar Ge ile ilgili değerli bilgiler paylaştı.

Okurlarımızın sizi tanıması için kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

3 kuşaktır kimyevi madde üretimi ve ticareti ile uğraşan bir aileden geliyorum. Çocukken dedemin kimyevi madde fabrikasında PVAc tutkalı üretir ve okulda arkadaşlarıma
verirdim. Daha sonra kimyaya olan ilgim ile eğitimime Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde devam ettim.

İstanbul’da okurken babamın kimyevi madde ticareti yapan firmasının ürünlerinin satışında kendisine destek oldum. Okul sonrasında bir süre babam ile çalıştım ve 1997 yılında
eşimle, bu sene 25. yılını kutladığımız Prosim Kimya’yı kurduk. Bir yandan temsilcilik ve ticari iş birliklerimiz devam ederken; 2006 yılında Reichhold Inc. ile Türkiye’de doymuş ve doymamış polyester reçine üretimi yapmak üzere Joint Venture şirketimizi devreye aldık.

Bu üretim işimizi önce büyüttük sonrasında özellikle ihracat pazarlarında da daha rekabetçi olabilmek ve yeni teknolojik ürünler geliştirebilmek için önce Reichhold Türkiye’nin hisselerini satın alarak, 2015 yılında yeni fabrika yatırımına başladık. 2017 yılında doymuş ve doymamış polyester reçineleri, en yüksek teknoloji ile üretmek üzere bugünkü Polimer
Ar Ge fabrikamızı devreye aldık.

Bugün, Prosim Kimya firmamız aktif olarak hammadde ticaretine devam etmekle birlikte, Polimer Ar Ge olarak doymuş ve doymamış polyester reçinelerin üretimini, İlkalem üretici ortağımız ile devam ettiriyoruz.

Semih İşçimenler
Prosim Kimya Genel Müdürü Semih İşçimenler
Prosim’in kuruluş hikayesini ve faaliyet alanlarını paylaşabilir misiniz?

1994-1997 yılları arasında babamın üretim şirketinde çalışıyorken daha hızlı ve daha iyi büyüdüğüne inandığımız farklı sektörlerde büyümek için, 1997 yılında eşim Yakut İşçimenler ile Prosim Kimya’yı kurduk. Bugün şirketimizin 25. yılını kutlarken tedarik
ettiğimiz birçok ürün grubunda pazar lideri konumunda olmanın gururunu taşıyoruz.

Bu günlere gelmemizde büyük emeği olan ve 20 yılı aşkın süredir şirketler grubumuzda yer alan arkadaşlarımız, Özlem Çınar, Sema Ertan ve Görkem Beşer ile artık şirket ortakları
olarak yolumuza devam etmekteyiz. En büyük gayemiz de Türkiye’de üretilmeyen ve ithal edilen ürünlerin, Türkiye’de üretimini gerçekleştirmektir. Bu sevda ile daha çok çalışarak hedeflerimizin peşinde koşuyoruz.

Prosim Kimya, toz boya, yaş boya, baskı mürekkepleri, kompozit, mühendislik plastikleri, EPS-XPS, plastik masterbatch, yapı kimyasalları gibi sektörlere kimyasal hammadde sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Polimer Ar Ge firmamız bünyesinde, toz boya, bobin boyaları ve kompozit sektörlerine de doymuş ve doymamış polyester reçine üretimi yapıyoruz.

 

Boya sektörüne sunduğunuz ürün gruplarınız nelerdir?

Prosim Kimya, dünya lideri 40 tane uluslararası firmanın Türkiye yetkili temsilcisi ve distribütörü olarak yaş boya, toz boya, baskı mürekkebi, kompozit, mühendislik plastikleri, plastik masterbatch gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.

Boya sektörüne başlıca tedarik ettiğimiz ürünler olarak; yüksek performanslı organik ve inorganik pigmentler, alüminyum metalik pigmentler, silika matlaştırıcı ajanlar, mikronize
vakslar, reoloji ve çökme önleyici ajanlar, korozyon önleyici katkı malzemeleri, epoksi reçineler, epoksi sertleştiriciler, UV & AO katkılar, melamin formaldehit reçineler, silikon reçineler, katalistler gibi daha birçok özel katkı ajanları sayabiliriz.

Diğer yandan Arslanbey OSB’de %100 yerli sermaye yatırım ve alanındaki en yeni teknoloji ile kurulmuş olan fabrikamızda doymuş ve doymamış polyester reçine üretimi yaparak müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

 

Ar-Ge faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz ve bu çalışmalara ayırdığınız imkanlar nelerdir?

4 senedir aktif olarak Ar-Ge faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Alanında uzman mühendis, doktor ve kimya teknikeri 8 arkadaşımız bu faaliyetleri bilfiil sürdürmektedir. Ar-Ge laboratuvarımız 7×24 çalışmaktadır ve Ar-Ge ekibimiz gece gündüz çalışarak, ithal ikame ürünlere alternatif geliştirmek için sürekli polimer ürün sentezlemektedirler.

Bu çalışmalar neticesinde hem ithal edilen ürünlerin daha iyi alternatiflerini lokal olarak üretiyoruz hem de sürdürülebilir ekonomiye olan inancımız neticesinde yaptığımız yatırımlarımız ile, biyo bazlı ve geri dönüştürülebilir hammaddeler ile çeşitli polimer, boya ve kompozit reçinelerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, global müşterimizle yeni teknolojiler üzerinde projeler yürütüyoruz.

Her geçen gün daha da büyüyen satış ağımız ile ağırlıklı olarak, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık, İtalya, Polonya, İsviçre ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerine polyester reçine ve katkı ajanlarının ihracatını yapmaktayız.

 

Prosim olarak geniş bir tedarik ağına sahipsiniz. Tedarik ağınız ile ilgili öne çıkan özellikleri aktarabilir misiniz?

En yenilikçi teknolojiye sahip katkı maddeleri ile birlikte dünyada kendi alanlarında lider firmaların ürünlerini müşterilerimize tedarik ediyoruz. Prosim Kimya’nın ürün tedarik ettiği iş ortakları hem kendi konusunda lider, iyi firmalar olmalı hem de teknoloji ve maliyetler anlamında müşterilerimize değer katabilmelidir.

Bu anlayış ile müşterilerimizin ürün geliştirme projelerinde yer almaya çalışıyoruz. Ayrıca
tedarikçi yönetimli envanter, çok farklı ama birbirini tamamlayan kimyasal ürünlerin temsilcilik ve distribüsyon ağı ile Türkiye’nin lider ve yenilikçi firmalarına teknik ve ticari hizmet veriyoruz.

Bununla birlikte sürdürülebilirlik eylem planları ve karbon ayak izinin azaltılması gibi hedefler ile biyo bazlı ürünlerin, hizmet veriyor olduğumuz sektörlerde yaygın hale getirilmesi hususunda çevreci politikalara oldukça destek veriyoruz.

prosim

Müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutmak için dikkat ettiğiniz noktalar nelerdir?

Öncelikli olarak, alanında lider temsilciliklerimizin ürünleri ile müşterilerimizin kalite ve her türlü teknik destek beklentilerini her zaman karşılıyor olabilmek ve en son teknoloji ile geliştirilmiş ürünlerimiz ile onların en yenilikçi projelerinde yer alabilmek için çalışıyoruz.

Kalite ve enerji yönetim sistemleri aracılığı ile müşterilerimizin beklentileri ve memnuniyetlerini de oldukça yakından takip ediyoruz. Bunların yanı sıra, düşük karbon ayak izine sahip ürünler ile çevreye verilen potansiyel zararı en aza indirecek yönde
sürdürülebilir üretim hedeflerini takip ediyoruz.

 

Prosim’in sürdürülebilirlik politikasını paylaşabilir misiniz? Daha sürdürülebilir bir gelecek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

3. kuşak bir iş insanı olarak dünyada kaynaklarımızın azaldığının ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz ve bu kaynakların doğru kullanımı ve israf edilmemesi için önce insana yatırım ve eğitim için, her yıl Türkiye’nin farklı yerlerinde destekleyip, okuttuğumuz gençlerimiz var.

Diğer yandan, tüm şirket çalışanlarımız için sürekli eğitimlerimiz mevcut. Çünkü
farkındalık ve doğru yönde eyleme geçme sadece eğitim ile olur. Çok net olarak biliyor ve tüm çalışanlarımızla paylaşıyoruz ki bugün kaybettiklerimizin ancak bir kısmını geri getirmek için gelecek nesiler çok daha büyük bedeller ödemek zorundadır.

O yüzden bugün aksiyon almak çok önemlidir ve bu yönde tüm paydaşlarımızı bilgilendirmeye öncelik veriyoruz. Bu yönde, Polimer Ar Ge fabrikamız; 5 yıl içinde kalite, çevre, iş güvenliği ve sağlığı, bilgi yönetimi ve enerji yönetimi alanında 5 sertifika alarak, uluslararası sürdürülebilirlik platformu EcoVadis’den Gümüş Madalya almaya hak kazanmıştır.

Prosim Kimya ve üretim şirketimiz Polimer Ar Ge olarak benimsediğimiz sürdürülebilirlik ilkelerimiz;

• İnsanlara ve çevreye zarar vermemek için teknolojilerimizin, süreçlerimizin ve ürünlerimizin çevre, sağlık ve güvenlik bilgilerini ve performanslarını yaşam döngüleri boyunca sürekli iyileştirmek,
• Kaynakları verimli kullanarak israfı en alt düzeye indirebilmek; performansımız, başarı ve eksikliklerimiz hakkında açık olmak,
• Tüm paydaşlarımız ile endişelerini ve beklentilerini anlamak ve çözmek için etkileşim içinde, birlikte çalışmak,
• Etkili düzenleme ve standartların geliştirilmesi ve uygulanmasında hükümetler ve kuruluşlarla iş birliği yapmak ve süreçlerde rol almak,
• Kimyasalları ürün zinciri boyunca yöneten ve kullanan herkesin sorumlu kimyasal yönetimini teşvik etmektir.

prosim fabrika

 

 

2022 yılının son aylarına girdik. Bu yıl ile ilgili değerlendirmeleriniz ve 2023 yılı için hedefleriniz nelerdir?

2022, hem küresel ekonomiden hem de politik sebeplerden dolayı çok zor bir yıldı ve maalesef bir süre daha da böyle olmaya devam edecek gibi gözüküyor. Neredeyse tüm ülkelerin dayanıklılığı test ediliyor. Ancak böyle zamanlarda hep olduğu gibi, yine Türkiye, büyüyerek ve güçlenerek bu zorluktan çıkacaktır.

İnanıyorum ki 2023’ün ikinci yarısından sonra Türkiye, büyümeye devam eden ve dünya pazarında daha güçlü bir sanayiye sahip bir ülke olacak ve Prosim Kimya olarak bizler de bu büyümede yerimizi alacağız.

Ayrıca bu günlerde Türkiye’de henüz üretimi olmayan ama ithal edilen iki önemli ürünün Türkiye’de üretimini yapabilmek amacıyla çok büyük
iki global üretici ile görüşmelerimiz devam ediyor. Umut ediyoruz ki bu iki üreticiyi de yanımıza alarak, bu ürünleri de Türkiye’de üretiyor olacağız.

Son mesaj: Türkiye ancak çalışır ise kazanır. Tüm gençliğe bu ilkenin aşılanması gerektiğine inanıyorum. Güney Kore, Almanya gibi, artık yerli ürünlere daha tutkun bir toplum olabilmek dileği ile daha güçlü bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz.
Gelecek nesiller, bizler gibi çalışan, yatırım yapan ve eğitime destek veren iş insanlarının eseri olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler