Çarşamba, Mayıs 15, 2024

Çift Komponentli Akrilik Reçineler ve Kaplama

Çift Komponentli Akrilik Reçineler ve Kaplama Uygulamaları

Reçineler özellikle metal, beton ve ahşap yüzeylerde korozyona karşı koruyucu bir tabaka olarak boya ve kaplama endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 1996 yılından bu yana alkid, doymuş polyester, epoksi sertleştirici, poliaspartik ve akrilik reçine üreticisi olan firmamız, boya ve kaplama sektörüne çeşitli reçine türleri tedarik etmektedir.

Bu reçineler arasında akrilik reçineler termoplastik ve termoset olmak üzere iki farklı tipte sunulmaktadır. Termoplastik reçineler, ısı ile yumuşayan, uygulandıkları yüzeyin şeklini alan ve iç kimyasal reaksiyondan ziyade çözücünün buharlaşmasıyla bir tabaka oluşturan yüksek
moleküler ağırlıklı polimerlerdir.

Termoset reçineler ise, ısıya veya neme maruz kaldıklarında çapraz bağlı bir film oluşturmak üzere birbirleriyle veya bir çapraz bağlayıcının fonksiyonel grubuyla reaksiyona
giren fonksiyonel monomerler tarafından geliştirilir. Çapraz bağlamadan sonra organik çözücülere, neme ve UV radyasyona karşı iyi dirençli filmler sağlarlar.

Akrilik monomerler, akrilik reçineler oluşturmak için belirli katalizörler ve başlatıcılar kullanılarak polimerize edilir. Akrilik reçine üretiminde monomer oranları, dozlama süresi, dozlama hızı, katalizör tipi, miktarı ve sıcaklık ürün kalitesini etkileyen ana değişkenlerdir.

Özellikle metal yüzeylerin kaplanmasında ve yol çizgi boyası olarak kullanılan termoplastik
reçineler üretmekteyiz. Öte yandan yüksek sararma direnci, yüksek kimyasal direnci, yüksek sertliği ve yüksek darbe dayanımı nedeniyle termoset reçineler endüstriyel boya sistemlerinde, marin boya ve verniklerinde, mobilya cilalarında ve araba tamir sistemlerinde
giderek daha fazla kullanılmaktadır.

Bazı Çift Bileşenli Akrilik Reçinelerin Kulanım Yerleri ve Özellikleri

Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak ürettiğimiz termoset akrilik reçineler IZELCRYL 18B50 %1,8 OH, IZELCRYL 26X60 %2,6 OH ve IZELCRYL 42B70 %4,2 OH hidroksil değerlerine sahip olup, çapraz bağlı kaplamaların elde edilmesinde kullanılmaktadır.

İzosiyanatlarla reaksiyona girer. Reçinenin %OH değerine göre izosiyanat miktarı belirlenir. Hızlı sararma ve kürlenme nedeniyle, iki bileşenli akrilik reçineler için aromatik sertleştiricilerin kullanılması tavsiye edilmez. Aromatik sertleştirici ile oluşturulan sistemlerde mekanik özellikler (sararma, sertlik, kuruma süresi, karışım ömrü gibi) olumsuz yönde değişecektir.

Poliizosiyanat ile kürlenirken iki bileşenli sistemlerde kullanılmak üzere IZELCRYL 18B50 %1,8 OH ile hidroksil fonksiyonel akrilik reçine oluşturuldu. Endüstriyel boya sistemleri, mobilya cilası ve araç tamir boyalarının tümü genellikle IZELCRYL 18B50 %1,8 OH ısıyla sertleşen akrilik reçine kullanır. Ürün, geniş uygulama yelpazesi, hızlı kuruma süresi ve yüksek sertliği, sararmaya karşı direnci, güçlü yapışması ve minimum izosiyanat ihtiyacı nedeniyle piyasada tercih edilmektedir.

IZELCRYL 18B50 1,8 %OH esaslı boya ve vernikler için seçilen çözücüler su içermemeli
ve izosiyanatlarla reaksiyona giren gruplar içermemelidir. IZELCRYL 26X60 %2,6 OH reçine, yüksek ısı ve korozyon direncine sahip, %60 katı madde ve %2,6 hidroksil grubu içeren termoset akrilik kopolimerdir.

IZELCRYL 26X60 %2,6 OH, endüstriyel boyama sistemlerinde, mobilya cilalarında ve oto tamir astar ve son kat boyalarında kullanılır. İzosiyanat ile birlikte kullanılan IZELCRYL 26X60 %2,6 OH reçinemiz yüksek yapışma mukavemeti, hızlı kuruma, geniş uygulama
alanı ve korozyon direnci gibi birçok üstün özelliğinden dolayı tercih edilmektedir.

IZELCRYL 42B70 %4,2 OH, iki bileşenli sistemlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş, poliizosiyanatla kürlenen hidroksil fonksiyonel akrilik reçinedir. IZELCRYL 42B70 %4,2
OH akrilik reçine %70 katıdır ve 4,2 hidroksil fonksiyonel grubuna sahiptir.

Uzun kuruma sürelerine ihtiyaç duyan boya sistemlerinde sıklıkla kullanılır. Kimyasal
direnci, yüksek ve korozyon direnci nedeniyle UV sararma direnci yüksek olan bu akrilik reçine de tercih sebepleri arasındadır. Genellikle ahşap boyama sistemlerinde, marina vernik sistemlerinde, endüstriyel boya sistemlerinde ve araç bakımı için boya sistemlerinde kullanılır.

Reçinelerin performansı ve özellikleri

Reçinelerimizden yapılan boyaların galvaniz ve sac yüzeylere yapışma performansları Şekil 1’de verilmektedir. Şekil 1’e bakıldığında termoset akrilik reçinelerimizin yapışmasının çapraz kesim bandına gelmediği görülmektedir.

Endüstriyel ve oto tamir uygulamaları

60 mikron kalınlığında zebra kart üzerinde ince film haline getirilen reçinelerimiz UV kabininde 168 saat bekletildi ve sararmaları incelendi. UV sararma test sonuçları Şekil 2’de verilmiştir.

reçine

Endüstriyel ve oto tamir boya sistemlerinde de kullanılan reçinelerimiz esneme özelliğine sahiptir. Şekil 3’teki eğme testi sonrası boyalara bakıldığında boyaların çatlaması veya kırılması incelenmiştir.

Endüstriyel ve oto tamir uygulamaları

Şekil 1, 2 ve 3’e baktığımızda termoset akrilik iki bileşenli reçinelerimiz güçlü yapışma, eğilme sonrası çatlak oluşturmama, darbe dayanımı, sararma direnci ve yüksek parlaklık özelliklerinden dolayı endüstriyel ve oto tamir boyalarında kullanımlarında tercih edilmektedir.

 

Dr. Cemil Dizman – Ar-Ge Müdürü
İzel Kimya

 

Levent Babayiğit – Ar-Ge Araştırmacısı
İzel Kimya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler