Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Kompozit Malzemeler Genel Bilgiler

Geçmişten Günümüze Kompozit

Kompozit ürünleri üretme fikri, iki veya daha fazla materyali birleştirerek, daha yüksek performanslı bir ürün ortaya çıkarma düşüncesiyle doğdu. İkinci Dünya Savaşı’nda askeri amaçla kullanılan ilk kompozit örnekleri 1950’li yıllarda tüm dünya pazarında yerini almaya başladı.

O günden bu güne gerek takviye malzemelerin gerekse matris malzemelerin gelişiminde ileri derecede mesafeler kat edildi. Hızla gelişen kompozit malzemeler neredeyse dokunduğumuz her yerde yer alarak yaşamımıza girdi.

İnşaattan otomotive, tüketim mallarından rüzgâr enerjisine, cam elyaf takviye boru üretiminden denizciliğe, savunma sanayisinden uzay ve havacılığa kadar çok sayıda sektörde kompozit ürünler mevcuttur.

Yüksek mukavemet, hafiflik, tasarım esnekliği, boyutsal stabilite ve korozyon dayanımı gibi uygulama konusunda avantajları olması sebebiyle tasarımcılar, mühendisler ve yöneticiler tarafından tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir.Kompozit

Türkiye’de Kompozit Malzeme Üretimi

• Türkiye’de kompozit malzemeleri kullanımı Anadol marka otomobilin kaportası ve polyester su depolarıyla başladı,
• Uzun yıllar geleneksel el yatırma yöntemiyle üretilen kompozit malzemeler uzun bir süreden sonra daha ileri teknolojik yöntemlerle üretilmeye başladı,
• Şu anda Türkiye’de kompozit sektörünün itici kuvveti cam elyaf takviyeli boru üretimidir.

Küresel Kompozit Malzemelere Talep ve Pazarın Geleceği

Küresel kompozit pazarının geleceği, ulaşım, inşaat, rüzgâr enerjisi, boru ve tank, denizcilik, tüketim malları, elektrik ve elektronik, havacılık ve diğer alanlardaki fırsatlar ile çekici görünmektedir. Küresel kompozit malzeme pazarının 2023 yılına kadar 38 milyar dolara ulaşması ve 2018’den 2023’e kadar %4,1 büyümesi beklenmektedir.

Pazardaki büyümenin başlıca itici güçleri olarak;

• Havacılık, savunma ve otomotiv endüstrisindeki hafif malzemelere olan talebin artmasını,
• İnşaat, boru ve tank endüstrisinde korozyon ve kimyasal direnç malzemelerinin talep edilmesini,
• Elektriksel direnç ve alev geciktirici malzemelerin elektrik ve elektronik endüstrisinde taleplerin olmasını,
• Kompozit endüstrisinin dinamikleri üzerinde doğrudan etkisi olan yükselen trendler arasında düşük maliyetli karbon elyafların, yüksek performanslı cam elyafların ve hızlı kür reçine sisteminin geliştirilmesini sıralayabiliriz.

Kompozit Malzemelerin Üretiminde Kullanılan Hammaddeler

Kompozit malzemeler en az iki bileşenin bir araya getirilmesiyle elde edilir: Reçine ve elyaf takviyesi.

Reçine, uygulanan yükleri elyaflara aktarma fonksiyonunu yerine getirir ve elyafları bir arada tutar. Reçine ve elyaf arasındaki kaynaşma, kompozitin fiziksel ve mekanik özelliklerini belirleyen en önemli parametredir.

Kullanılan reçineler şunlardır: Polyesyer, Vinilester, Epoksi ve Akrilik.

Özel fiziksel ve mekanik özelliklere sahip profiller elde etmek için bu iki ana hammaddeye katalizörler, pigmentler, mineral dolgular ve diğer katkı maddeleri eklenebilir.

Organik peroksitler bu tür katalizörler arasındadır.Kompozit

Organik Peroksitler:

Hızlandırıcı veya ısıyla aktive olan ve polyester reçinenin ve vinilester reçinenin jel ve kürlenmesini düzenleyen kimyasallardır. Reçine ile stiren gibi reaktif monomerler arasında çapraz bağlanma reaksiyonlarını başlatır.

Dünyada ve Türkiye’de Bir Organik Peroksit Üreticisi Olarak Akpa Kimya

1997 yılında kurulan Akpa Kimya; kompozit, petrokimya ve boya sektörlerinde kullanılmakta olan organik peroksit, başlatıcı, hızlandırıcı ve boya kurutucular üzerine uzmanlaşmıştır.

Üretim operasyonlarını 16.000 m²’si kapalı, 55.000 m²’si açık olan Tekirdağ, Muratlı Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikasında gerçekleştirmektedir. Fabrika tesislerinde; Ar-Ge, Kalite Kontrol ve Çevre Laboratuvarları, standart ve soğutmalı depolar ile ofisler bulunmaktadır.

Şirketin yurt içi ve yurt dışı satış, pazarlama, mali işler, finans ve lojistik operasyonları İstanbul’daki genel merkezden yürütülmektedir. Ayrıca yurt içinde bulunan iş ortaklarına daha hızlı ve zamanında teslimat yapmak amacı ile 2018 yılında İstanbul Kıraç bölgesinde kapalı alana sahip bir depo hizmete açılmıştır.

Yusuf Eren Sogul – İhracat Bölge Müdürü / Akpa Kimya

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler