Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Çağrı Bülbül ile Röportaj Gerçekleştirdik

Çağrı Bülbül ile Röportaj Gerçekleştirdik

Bestek Satış ve Operasyon Müdürü Çağrı Bülbül, gerçekleştirdiğimiz söyleşimizde
yapıştırıcı ve sızdırmazlık alanlarında sundukları ürünler ve satış faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Çağrı Bülbül

Okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar, ben Çağrı Bülbül. Bestek Endüstri firmasında Satış ve Operasyon Müdürüyüm. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler lisans ve yine Bilkent Üniversitesi MBA yüksek lisans derecelerine sahibim.

17 senedir satış alanında çalışıyorum. İş hayatımda ilk 5 sene akaryakıt sektöründe çalıştıktan sonra, endüstriyel yapıştırıcı ve bantlar dünyasına adım attım ve 12 senedir bu alanda devam ediyorum.

Sektörün öncü ve yenilikçi firmalarından tesa bant ve 3M’de satış mühendisliği, büyük müşteriler yöneticiliği ve satış liderliği yaptım. Eğitimim işletme yönetimi üzerine olmasına
rağmen, kimya ve mühendislik içeren bir alanda çalışıyor olmak farklı bir deneyim oldu ve olmaya devam ediyor.

Bestek çatısı altında, puzzle parçaları gibi birbirini tamamlayan bir ürün ağımız olduğu için savunma sanayi, havacılık, otomotiv, beyaz eşya, inşaat, solar ve mobilya başta olmak üzere birçok pazara yönelik çalıştığımızı söyleyebilirim.

Bu haliyle her gün yeni bir şeyler öğrenme ve paydaşlarımızla birlikte kendimizi geliştirme fırsatına sahip olduğumuz bir işim var.

Bestek

Bestek’in kuruluş süreci ve faaliyet alanları hakkında bilgi verir misiniz?

Bestek, 2004 yılında Genel Müdürümüz Özgür Ertekin tarafından Ankara’da kuruldu. İşe ilk olarak 3M’in İş Güvenliği distribütörü olarak başladık ve birkaç sene sonra da yapıştırıcılar ve bantlar bölümünün de distribütörü olduk.

Ankara’da kurulmuş olmamız sebebiyle Anadolu coğrafyasında büyük bir kapsama alanımız
var. Zaman içinde büyüyen şirketimiz, ortaya çıkan iş fırsatları sebebiyle 4 sene önce İstanbul’da da bir ofis açtı.

Bu sebeple 2018’den beri tüm Türkiye’ye hitap eden, İstanbul’dan Trabzon’a, İzmir’den Adana’ya, Ankara’dan Antalya’ya Türkiye’nin her köşesinde portföyümüzdeki ürünlerimizin satışını yapar durumdayız.

bestek

Şu an Ankara’da yaklaşık 2000 m2’lik bir alanda bant aktarım, kesim ve ebatlama (converting) faaliyetleri gibi yarı mamul halindeki malzemeyi bitmiş ürün haline getirdiğimiz üretime dair işleri yürütürken, Ankara ve İstanbul’daki yönetim ofislerimizle birlikte müşterilerimize daha yakın olabilme ve talep ve ihtiyaçlara çok daha hızlı ve etkin dönebilme hedefimize yönelik çalışıyoruz.

5 farklı markanın Türkiye genelindeki satışını yapmaktayız. Başta 3M olmak üzere, Lohmann, Fischer, Weicon ve Enimac firmaları ile iş ortağı olarak, üretimin ve sanayinin olduğu her alanda, montaj, sabitleme, maskeleme, yüzey koruma, yalıtım, dolgu gibi geçici veya kalıcı bant, yapıştırıcı ve birleştirme uygulamaları ile faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Bestek’in sunduğu ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz? Hedef sektörleriniz arasında neler yer almaktadır?

Firmamız 18 yıllık 3M distribütörlüğüne ek olarak, 2021 senesinde yaptığı yeni işbirlikleri ile ürün gamını genişletmeye ve müşterilerine tam bir paket ile gitmeye başladı.

Şöyle ki, 3M’in yapıştırıcı ve bant, elektrik elektronik, yapı ve mimari ve savunma ve havacılık ürün gruplarının yanı sıra, 170 yıllık bir Alman firması olan Lohmann ile çift taraflı montaj bantlarının, yine bir Alman firması olan Fischer’in yapıştırıcı, kimyasal ve çelik dübel, ankraj malzemeleri ve pasif yangın durdurucu ürünlerinin satışını yapıyoruz.

Son olarak bir başka Alman firması olan Weicon ile distribütörlük anlaşması yaparak, Weicon ürün grubundaki yapısal yapıştırıcılar, anaerobik ürün grubundaki somun-cıvata
sabitleyiciler, spreyler gibi çok çeşitli bir ürün gamını da bünyemize dahil ettik.

Bant sektöründe bu kadar aktif olunca, bantların özellikle kutu, ambalaj, zarf gibi paketlere kolay-hızlı uygulanmasına yönelik çözümler üreten İtalyan Enimac firması ile de bant laminasyon makinelerinin Türkiye’deki tek distribütörü olarak çalışmaya başladık ve yaklaşık iki senedir Enimac’ın makinelerinin de satışını yapıyoruz.

Bu ürün gamı ile hitap ettiğimiz sektörler çok çeşitli ve neredeyse gitmediğimiz bir pazar yok diyebilirim. 2021 yılında aldığımız ISO EN9120 havacılık sertifikasyonu ile bu alanda rakiplerimizden ayrıştığımızı söylemem gerekir. Hal böyleyken bizim için en önemli alanlardan biri savunma sanayi ve havacılık durumuna geldi.

Ne mutlu bize ki, Türk savunma sanayinde kullanılan, uçak, insansız hava aracı, zırhlı araç, gemi, silah, telsiz aklınıza gelebilecek birçok makine ve malzemenin bir yerlerinde bizim de emeğimiz var.

Bunun yanı sıra beyaz eşya üreticileri, yenilenebilir enerji kaynakları üreticileri, otomotiv-raylı sistemler ana üreticileri ve alt yüklenicileri başta olmak üzere, mobilyadan açık
hava reklamcılığına, aydınlatmadan güç kaynaklarına, elektrik ve elektronik ekipman üreticilerine birçok farklı sektörde Türkiye’nin en büyük firmalarına ürün ve hizmet sağlıyor duruma geldik.

Firmamızda büyük çoğunlukla endüstriyel son kullanıcıya hitap ettiğimiz için, üreticilerin ihtiyaçlarını anlamaya çalışıp, o ihtiyaçları en etkin ve verimli şekilde çözebileceğimiz ürün gruplarını seçiyor, müşteri veya müşteri adayımızın Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerine
mümkün olduğunca katılarak ürünlerimizle denemeler – uygulamalar yapıyor ve bundan sonra müşteri tarafından karar verilen ürünlerin en hızlı ve maliyet etkin şekilde tedarik edilmesi için uğraşıyoruz.

Bestek, bu iş modeli ile bir satış firmasından ziyade bir çözüm sağlayıcı ve sorun giderici kimliğine sahip ve bu şekilde büyümeyi kendine hedef koymuş bir firma diyebiliriz.

Yurt içi ve yurt dışı satış aktiviteleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Hangi ülke ve bölgelere, ne tür ürün ihracatı gerçekleştiriyorsunuz?

Anadolu, Marmara ve Ege Bölge olarak üç bölge müdürlüğümüz var ve bu bölgelerin kapsamındaki illere hizmet sağlıyoruz.

Yurt içinde ülkemizin birçok şehrine ürün tedarik ediyoruz. Bununla birlikte, uzun zamandır
yurtdışı pazarları ile de çalışmayı arzu ediyorduk ancak iş modelimiz gereği son iki seneye kadar ihracatımız yoktu. 2021 senesi itibariyle artık yakın coğrafyamızda bant ve yapıştırıcı ürünlerimizin tedariğini yapmaya başladık.

Başta Azerbaycan olmak üzere, İsrail ve Gürcistan ile yapıştırıcı ve bant özelinde ihracat
faaliyetlerimize başladık. İlerleyen dönemde amacımız bu ülkelerin sayısının artması yönünde elbette.

Bestek olarak inovasyon ve Ar-Ge alanında yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yaptığımız yenilikleri tamamen müşteri ihtiyaçlarına göre belirliyoruz. Müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda bant laminasyon makineleri ve aktarım makineleri tedariğimizi tamamladık.

Artık sadece balta kesim değil, aynı zaman ürünlerin aktarımını yapabilen ve bantların çift koruyuculu hale getirilmesini sağlayan makine parkurumuz da var. Pandemi planlarımızı
biraz ötelememize sebep olsa da, yakın dönemde slit-rewinding yapabilen makine yatırımı ile şu ana kadar çok aktif olmadığımız bir alana da yönelmek istiyoruz.

Bu arada işin sadece üretim tarafında değil, satış tarafında da bazı yenilikler için çalışıyoruz. Müşteri yönetim sistemi üzerinden sipariş toplama ve online satış aktivitelerine dönük bazı işbirliklerimizi hayata geçiriyor olacağız.

bestek

Bestek’in gelecekteki yatırım planları arasında neler var? Yatırım konusundaki önceliklerinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Öncelikle çalışan sayımızı arttırmak var. Zira mevcut müşteri portföyümüze daha iyi hizmet etmek ve yeni müşterilerimize daha hızlı şekilde ulaşabilmek için ekibimizi büyütüyoruz. Şu an Anadolu Bölge ve Marmara Bölge için yeni ekip arkadaşlarımızı aramıza katmaya
yönelik çalışmalarımız başladı. Bence en büyük yatırım insan kaynağı yatırımıdır, insan şirketin dışarı açılan penceresidir. Bu sebeple, en önem verdiğimiz yatırım çalışanlarımız diyebilirim.

Diğer taraftan Bestech markası ile patent sürecimizi tamamladık ve kendi markamız ile üretim ve satış süreçleri de 2023’ün 3. çeyreği itibarıyla başlıyor olacak. Bu da bizim için büyük bir adım olacak.

Bunun yanı sıra, hep söylediğimiz bir şey var, ihracat yaptığınız sürece büyüme devam eder. Gerek Bestek’in gerekse ülkemizin sağlıklı büyüyebilmesi için ihracatın önemine inanıyoruz. Bu sebeple yapacağımız yatırım planlarımız arasında mevcut tesisimizin büyütülmesi, makine parkurunun geliştirilmesi var. Tüm bu planlar aslında daha fazla ülkeye ihracat yapabilmek üzerine kurulu.

Özellikle Türki Cumhuriyetler ve Afrika ülkeleri ilgimizi çekiyor ve bu coğrafyalarda belirli bölgelerde daha fazla iş fırsatı olduğunu gözlemliyoruz. Üretimde verimlilik ve inovasyon ile halihazırda binleri geçen ürün sayımızı optimize ederek, yurtdışına gönderilebilecek ürünleri belirleyerek bu ürünler özelinde ihracat faaliyetlerimize ağırlık vereceğiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler