Pazar, Mayıs 19, 2024

Artık Limanlarda Keyfi Tartım Ücreti Alınamayacak

PAGEV Türkiye’de ihracat yapan tüm sektör firmalarını yakından ilgilendiren önemli bir sorunu çözüme kavuşturdu. Liman işletmeleri ve acenteler tarafından yapılan haksız tartım ücreti (VGM/DBA) kesintisi ile ilgili PAGEV’in şikâyetlerini gündemine alan Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Bakanlığı dolar bazındaki ücretuygulamasına son verdi. Liman işletmeleri artık kendi tartısı olan ihracatçılardan herhangi bir isim altında ayrıca bir ücret tahsil edemeyecek.

Kendi tartısı olmayan ihracatçılardan da tartım hizmeti veren liman işletmesi konteyner başına eskisi gibi 70 dolara varabilen keyfi uygulama yapamayacak, maksimum ücret 60 lira olacak. Yapılan bu düzenleme ile sektör farkı gözetmeksizin ihracat yapan tüm firmaların yıllık 200 milyon lirası cebinde kalacak.

Solas Sözleşmesi gereği taraf olan tüm ülkelerde gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanması zorunludur. Bu kapsamda, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerler gemilere yüklenmiyor.

Söz konusu SOLAS Kuralının ülkemizde etkin bir şekilde uygulayan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın bir yönergesi bulunuyor. Ancak liman işletmeleri ve acenteler, önergeye uymuyor, keyfi uygulamaları ile ihracatçılardan haksız tartım ücreti (VGM/ DBA) talep ediyorlardı.

Yönergeye göre kendisine ait tartı aletiyle konteynerin doğrulanış brüt ağırlığını tespit  eden ihracatçılardan bir bedel alınmayacağı belirtilmiş olmakla birlikte bazı acente ve hat operatörleri  bildirim adı altında konteyner başı 5 ila 7 dolar ücret alınıyordu.

Yıllık yaklaşık 3,5 milyon konteyner kullanan ihracatçılardan ortalama 5 dolarlık bir kesintiyle  ihracatçıdan alınan bu bedel 60 milyon lira seviyelerine ulaşıyordu.

Ayrıca düzenleme ile tüm tartım hizmeti verenlere kayıt altına girme zorunluluğu getirilirken genelgeye uymayanlar sistem dışına atılacak.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler