Salı, Mayıs 21, 2024

Kuat Silikon Teknolojisinin Apre Uygulamalarındaki Kazanımları

Geleneksel amino silikon yağları, özellikle doğal elyafların selüloz kısmında bulunan hidroksi (OH) uçlarının amin (NH-NH2) gruplarına kolaylıkla bağlanmaları sayesinde tekstil bitim işlemlerinde kumaşların iç yüzeyinde düzgün yumuşaklık ve kayganlık kazandırmaktadır.

Ancak fonksiyonel amin (NH-NH2) gruplarının kolayca oksijen ile indirgenebilmelerinden dolayı kumaş yüzeyinde sararma problemi yaratmasının yanında anyonik ve elektrolit çözeltilerde stabilite problemleri gösterir.

Düşük kesme mukavemeti sebebiyle sirkülasyonlu uygulamalarda da parçalanıp leke problemi yaratabilirler. Amino silikon yağlarının sahip olduğu bu dezavantajlar sebebiyle yıllar içerisinde çeşitli reaksiyonlar ile yeni polimer yapılarının elde edilmesine zemin hazırlamıştır.

Farklı polimerizasyon teknikleri ile polisiloksan zincirine amin (NH-NH2) ve etilen oksit (EO) içeren gruplar bağlanmaktadır.

Elde edilen polimerin EO içeriği emülsiyonun sulu çözeltilerde homojen dağılımını kolaylaştırdığı için kesme, pH ve sıcaklık dayanımı yükselir ve sirkülasyonlu uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Polisiloksan gruplarının kuaternizasyon sırasında bağ açısının artırılmasıyla quat yapıda hidrofil silikon yağı elde edilir. Bu sayede uygulama sonrası kumaşa hacimli ve dolgun bir tutum kazandırmaktadır.

Charma® FELIX siloksan, poliamin ve polieterden oluşan blok kopolimer yapısına sahip hidrofilik silikon yağıdır.

Farklı uzun homopolimer segmentlerinin kazandırmış olduğu özelliklerin yanında zayıf katyonik yapıya sahip olmasından dolayı tekstilde apre işlemlerinde pamuk, polyester/pamuk ve doğal elyaflara tuşe ve tutum kazandırır.

Yüksek sıcaklık, pH, alkali ve kesme dayanımlarının olması fular ve çektirme uygulamalarında kolay kullanım sağlar.

Charma® FELIX ile yapılan bitim işlemlerinde, uzun polimer zinciri sayesinde, kumaş yüzeyine fark edilir bir kayganlık efekti kazandırır. Bunun yanında iç yumuşaklığı ve dolgunluğu olan hidrofil kumaşlar elde edilebilmektedir.

Charma® FELIX‘in düşük sararma özelliği sebebiyle özellikle beyaz kumaşların sararma değerlerine etkisi oldukça azdır.

(Berger test metodu Tablo 1.) Charma® FELIX sararmaya minimum etkisinden dolayı hidrofilite ve nem kontrolü özellikleri üst seviyede olan havlu gibi kumaşlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. (Tablo 2.)

• Yüzey kayganlığı,
• Dolgun ve hacimli tutum,
• Mükemmel hidrofilite,
• Düşük sararma,
• Kesme, alkali, sıcaklık ve pH dayanımı.

Ferhat Ayaşlı
Yaratıcı Proses Uzmanı
Latro Kimya Dış Ticaret A.Ş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler