Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Diş Hekimliği Farklı Bir Vizyon Kazanıyor

Son zamanlarda diş hekimliği fakültelerinde diş hekimliği eğitiminin kalitesi artıyor. Teknoloji, neredeyse her yıl onlarca yeni aleti diş hekimliğinin hizmetine sunuyor. Aynız amanda toplumumuzda ağız ve diş sağlığı bilinci, eskiye göre daha çok arttı.

Bu da diş hekimlerine daha fazla sorumluluk yükleyerek tedavide bakış açısının değişmesine neden oluyor” şeklinde konuşan İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Sedat Küçükay, önemli bilgiler verdi.

Diş Hekimliği Eğitimini Artık Daha Nitelikli

Diş hekimliği fakültelerinde, her gün diş hekimliği eğitiminin kalitesi artıyor. Bunda hocalarımızın yurt dışı kongre katılımlarının artmasının, yapılan araştırmaların sonuçlarının anında herkes tarafından okunacak ve uygulamaya geçirilecek hale gelmesinin çok büyük etkisi var.Diş Hekimliği

Teknoloji Diş Hekimliğine Yeni Bir Vizyon Kazandırıldı

Teknoloji, neredeyse her yıl onlarca yeni aleti diş hekimliğinin hizmetine sunuyor. Bu yenilikler, doğru irdelendiği ve amacına yönelik kullanıldığında, kaliteli tedavi uygulamak açısından çok yararlı oluyor. Öte yandan ağız ve diş sağlığı bilinci, toplum içinde yeterli düzeye ulaşmadı ise de, geçmişe göre farkındalık çok arttı.

Artık karşımızda ağız ve diş sağlığını daha fazla önemseyen, dişlerinin ağzında kalması için diş hekimi ile işbirliğine hazır bir hasta grubu var. Bu da diş hekimlerine daha fazla sorumluluk yükleyerek tedavide bakış açısının değişmesine neden oluyor.

Tedaviye Bakış Açısı Değişiyor

Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada da çok uzun bir süre, çürüyen veya herhangi bir sebeple ağrıyan dişlerin çekilmesi ve yerine bir protezle bu eksikliğin giderilmesi düşüncesiyle diş hekimliği yapıldı.

Bu mantıkla yapılan tedaviler, bize gösterdi ki bir dişin bile ağızda tutulabilmesi hastanın daha sonraki yaşamına büyük bir konfor getirebiliyor. İşin özeti; artık diş hekimliğinde bir dişin çekilmesi çok zor alınacak bir karar haline geldi.

Özellikle; endodonti bilim dalının son yıllardaki başarılı tedavileri, dişlerin ağızda kalması için gerçekleştirdiği tedaviler, bundan çok değil kısa bir süre önce, kolayına çekilen dişlerin senelerce hastalara sağlam dişleri gibi hizmet vermesine neden oldu.

Dişleri de Organ Yaklaşımı Önemli

Ağzımızda yirmi yaş dişleri ile birlikte 32 tane diş var. Birini çeksek ne olur, mantığından uzaklaşmak gerekiyor. Kaldı ki bu 32 dişin ağızda ayrı ayrı görevleri var. Birinin kaybı hepsini etkiliyor.

Bu nedenle; kaç tane dişimiz olursa olsun, rahatsızlanan dişimizin ağzımızda kalması için mücadele etmeliyiz. Tedavi mantığı ile yaklaşmak gerekiyor.

Bu gün çekilecek denilen bir çok diş, iyi bir kanal tedavisi ile yıllarca işlevini sürdürebilmektedir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişlerin Bir Süre Sonra Çekilmek Zorunda Kaldığı Doğru mudur?

Bu söylentinin gerçekle yakından uzaktan ilgisi yoktur. Çekilecek denilen dişlerin kanal tedavisinden sonra başarı oranı, bu gün için yüzde 90 civarında.

Düşünsenize, çekilecek denilen dişinize kanal tedavisi yaptırırsanız sizinle kalması için yüzde 90 şansınız var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler