Cumartesi, Mayıs 18, 2024

İshakol Boya Yön.Kur.Başk. Mehmet Sözer’le keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Türk boya sektörünün en önemli firmalarından biri olan İshakol Boya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Sözer’le keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sözer, firmanın tarihçesi ve günümüzdeki yapısı hakkında bilgi verdi.

1973 doğumlu Mehmet Sözer, yükseköğrenimini Amerika’da İşletme dalında tamamladı. İlk olarak İshakol Boya satın alma departmanında iş hayatına başladı. Çeşitli departmanlarda farklı görevler alarak tecrübesini geliştirdikten sonra 2006 yılında Genel Müdür oldu. Son yedi yıldır Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

İshakol Boya nın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin ilk boya üreticisi olan İshakol Boya, yıllardır Türk boya sektörüne öncülük ederek günümüzün çağdaş standartlarına ulaşmasına büyük katkılar sağlamıştır. Rize’nin Çayeli ilçesinden 1. Dünya Savaşı sıralarında genç bir atılımcı olarak İstanbul’a gelen Süleyman İshakoğlu, ağabeyleri ile birlikte Karaköy, İstanbul’da boya imalatı ve ticareti ile uğraşmak üzere İshakzade Biraderler firmasını kurdu. 1923 – 1924 yılları arasında zor bir mücadele dönemi yaşayan firma, 1930’lu yıllarda ekonomik kriz nedeni ile ağabeylerinin ortaklıktan ayrılması üzerine tamamen Süleyman İshakoğlu üzerine geçti.

1944 yılında Almanya’dan makineler getirilerek o zamanın şartlarına göre modern bir fabrika kuruldu. Bu fabrikada Avrupa kalitesini aratmayacak şekilde yağlı ve su bazlı boyalar üretilmeye başlandı. Devamlı gelişen genç Türkiye Cumhuriyeti’nin öncü sanayicilerinden biri olan Süleyman İshakoğlu, tesislerini geliştirmek ve büyütmek amacı ile 1950’li yıllarda Halıcıoğlu’nda yeni bir fabrika kurdu. 1960’lı yıllarda alkit reçinelerinin de üretime geçirilmesiyle birlikte tam bir entegreye dönüşen fabrika, Türkiye’nin ihtiya cı olan her çeşit boyayı üretme kararı aldı. 1970’li yıllarda artan boya talepleri karşısında İstanbul – Pendik, E-5 karayolu üzerinde İshakol Boya Sanayi A.Ş.’nin 3. üretim tesisleri kuruldu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ender yetiştirdiği insanlardan biri olan sanayici ve hayırsever değerli kurucumuzu 1984 yılında yitirdik. İshakoğlu ailesi ve çalışanları olarak bizler Türkiye’de boyanın öyküsünü başlatan kurucumuzun bize bıraktığı bu firmayı ismine ve geçmişine layık bir biçimde geleceğe taşımayı görev edindik. Ürün ve hizmet kalitesine her zaman büyük önem veren İshakol Boya San. A.Ş., faaliyetlerine 2012 yılında taşındığı Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerinde devam etmektedir.

İshakol Boya başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? İshakol Boya’nın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

İshakol, dekoratif inşaat boyaları konusunda uzman bir üretici. Su ve solvent bazlı boyaların yanı sıra tamamlayıcı yardımcı ürünleri de üreterek tüketicilerin kullanımına sunuyor. Hedef kitlesi ev sahipleri, bir başka deyişle yeniden ev boyatanlar. Firma, ilk Türk boya üreticisi olmanın yanı sıra ilk Türk boya markasının da sahibi konumundadır. İshakol markası, 1946 yılında tescil edilerek Marka İlmühaberi alındı.

Üretim tesisleri, makine parkı ve üretim hacmi gibi veriler de göz önüne alındığında İshakol Boya’nın günümüzdeki yapısı nedir?

İshakol’un 4. Üretim tesisleri Gebze Organize Sanayi Bölgesinde 2012 yılında faaliyete başlamıştır. Türkiye’nin en gelişmiş sanayi bölgesi olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en büyük ulusal veuluslararası firmalarını bünyesinde barındırmaktadır 15 milyon USD yatırım bütçesi ile kurulan yeni tesislerimizde akıllı bina teknolojileri kullanıldı. İş sağlığı ve güvenliği, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin korunması konularında Avrupa Birliği Standartları temel alındı. Yeni fabrikamız mevcut düzen ile yıllık 30.000 ton üretim kapasitesine sahip. Tesislerimiz sadece makina takviyesi ile mevcut kapasiteyi %100 arttıracak şekilde modüler olarak tasarlandı. Arsamız içerisinde bulunan rezerve parsel de kullanıma dahil edildiği takdirde üretim kapasitesi yıllık 150.000 tona kadar çıkabilecektir.

ishakol boya fabrika

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında İshakol Boya firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

1980 öncesinde basit elektronik muhasebe makinelerin kullanımıyla bilgi teknolojilerine adım atan firmamız, 25 yıl boyunca muhtelif platformlarda yazılım üreterek geliştirdiği bilgi sistemini 2003 yılında İsveç kaynaklı bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) yazılımı olan Jeeves Enterprise sistemine taşımıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte her yıl güncellenen yazılım ve donanım sistemlerimiz sayesinde dahili ve harici birimlerimiz elektronik ortamda ahenk içerisinde çalışmaktadır. Teknoloji üzerine yaptığımız yatırımlar, mükemmel ürün ve mükemmel hizmet olarak piyasaya yansımaktadır.

100 yıla yaklaşan üretim tecrübemizi, son teknolojiye sahip tesislerimizle bütünleştirerek, üstün performanslı ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturmaktayız. 1.200’ün üzerinde standart ürün çeşidi ile yıllık 1.500.000’dan fazla evin boya ihtiyacını karşılayabilecek kurulu üretim kapasitesine sahip yeni fabrikamız Avrupalı ve Amerikalı yatırımcıları dahi hayran bırakmaktadır. Türkiye geneline yayılmış olan satış kanallarımıza sevk edilen online siparişler, üretim teknolojileri ve bilgi teknolojilerinin optimal kullanımı sayesinde; 48 saat içerisinde üretilip lojistik birimine teslim edilmektedir. Türkiye’nin ilk milli boya üreticisi olarak, kalite ve inovasyona verdiğimiz önem sonuçlara da yansıyor. Nano teknoloji boyaların 2006 yılında piyasaya sunulmasının ardından 2008 yılında Hybrid boyaların da tüketicilerimiz ile buluşması dinamik Ar- Ge alt yapımızın güzel örneklerinden sadece bazıları. Ürünlerimiz, farklı bölgelerin farklı ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla, özel iklimlendirme odamızda stabilite testlerine tabi tutularak reçetelendirilmektedir.

Türkiye’de yine bir ilk gerçekleştirilerek COROB renklendirme makinalarında BASF renk pastalarının kullanımına karar verildi. Üstün Ar-Ge kadromuzun konusunda uzman çözüm ortakları ile uzun süren koordineli çalışmaları sonucu Color Master Renklendirme Sistemimiz oluşturuldu.

İshakol Boya’nın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bizim çocukluğumuzda evlerde İshakol Boya kutularında çiçekler yetiştirilirdi. Bu bilinçle faaliyetlerimizi İSG’ye uygun olarak oluşturup düzenleyerek, çalışma ortamını güvenli ve sağlıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. Cumhuriyetle yaşıt yani yaklaşık bir asırlık bir firmayız ve bu hedefimizin sonucu olarak firmamızda neredeyse hiç iş kazası yaşanmamıştır. Her yıl çalışanlarımızın tüm sağlık kontrollerini yaptırıyoruz. Tüm çalışanlarımızda Çevre ile İş Sağlığı ve Güvenliği bilincini oluşturmak için sürekli eğitimler gerçekleştiriyoruz. OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) ve ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi) belgeleri ne sahibiz. Çevre ve İSG Yönetim sistemlerinin performansını arttırmak ve sürekliliğini sağlamak için ekibimizle çalışıyoruz. Su bazlı üretimlerimizde VOC oranlarımız AB direktiflerinde belirtilen oranların altındadır.

ishakol boya ürünler

Türkiye’deki boya sektörü hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

BOSAD (Boya Sanayicileri Derneği) verilerine göre; dekoratif boyalar kategorisinde; 2015 yılında 550.000 ton büyüklüğüne ulaşan sektörün iç piyasa hacmi 700.000.000 USD civarıdır. Kişi başı boya tüketimi 11 kg’dır. Uluslararası sermayenin güçlü varlığı bulunmaktadır ve yatırımları giderek artmaktadır. Avrupa’nın ilk dört boya üreticisi sırasıyla; Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya’dır. Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5. boya üreticisi konumunda olup 4. en büyük boya üreticisi olma yolunda hızla ilerlemektedir.

ishakol boya ekip

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü verilerine göre; ülkemizde boya sektöründe bugün 20’ye yaklaşan büyük ölçekli ve gelişmiş üretim teknolojisi yapısına sahip işletmeler yanında, sektörde yurt geneline dağılmış 600’e yakın küçük ve orta ölçekli işletme faaliyet göstermektedir. İç piyasa koşulları dikkate alındığı takdirde; sektörü olumsuz etkileyen en büyük tehdit merdiven altı ve küçük işletmelerin kural tanımaz işleyişleridir. Faturasız alımlar, satışlar, sigortasız çalışanlar, olmazsa olmaz çevre ve iş sağlığı tedbirlerinin yoksunluğu ve diğer birçok olumsuz faktörün yarattığı haksız rekabet koşulları sadece üreticileri değil aynı zamanda tüketicileri de çok zor durumda bırakmaktadır. Devletin alacağı denetim ve yaptırım tedbirleri sektör kalitesini yükseltecektir.

İshakol Boya’nın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için İshakol Boya’nın yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Yatırım planlarımızı yaparken ileriye yönelik büyüme olasılıklarını hesaplıyoruz. Nitekim 4 yıl önce taşındığımız yeni fabrikamızın kurulu üretim kapasitesi 30.000 ton olmasına rağmen alt yapı düzeni 150.000 ton üretimi destekleyecek ölçüde yapıldı. Satış hacmimize paralel olarak genişleme planlarımızı uygulamaya geçirmeyi hedefliyoruz.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler