Cuma, Mayıs 17, 2024

Türkiye Doğal Gaz İhtiyacını Karşılamak için Depolama Faaliyetlerine Ağırlık Veriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi için temel atacak. Proje tamamlandığında, 48 yeni kuyu açılarak tesisin depolama kapasitesini yaklaşık 5.4 milyar m3’e, geri üretim kapasitesini de günlük 80 milyon m3’e çıkarılacak. Böylece tesisin depolama kapasitesi artırılırken sisteme de gaz verme kapasitesi geliştirilmiş olacak. Tesisle Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 20’sini depolayabilecek altyapı amaçlanıyor. En kısa sürede 1.2 milyar m3 gaz kapasiteli ilk hedefe ulaşılması planlanıyor. Bunun 600 milyon m3’ünü sisteme gaz verme kapasitesi oluşturacak. Sisteme yıllık doğal gaz verme kapasitesindeki günlük miktar ise 20 milyon m3 düzeyinde olacak. 2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay ise Tuz Gölü için kullanılacak.

Türkiye yapımı planlanan doğal gaz depolama projeleri sayısında İtalya, İngiltere, Romanya ve Polonya’nın ardından beşinci, toplam kapasite açısından İngiltere’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi bittiğinde, 48 yeni kuyu açarak tesisin depolama kapasitesi toplamda yaklaşık 5.4 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon metreküpe ulaşacak. Bu şekilde vatandaşlara her şart altında doğal gaz verilebilecek.

Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşların dahil olduğu proje Çinli ve Türk yatırımcılar tarafından gerçekleştiriliyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi, Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tevsi Projesi (Faz III) ve Saros FSRU Projesi’nin tümünün tamamlanmasıyla 2023’te doğal gaz depolaması 11 milyar metreküpe ulaşacak, toplam tüketimin yüzde 20’si ise depolanacak.

Kaynak: Milliyet

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler