Salı, Mayıs 21, 2024

Yapılarda Sürdürülebilir Koruma: Su Yalıtımı

Marmara bölgesinde meydana gelen 1999 depremi sonrası oluşan hasar boyutu, ülkemizde artık inşaat teknolojisinin birtakım gelişmelere ihtiyaç duyduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda yenilenen yönetmeliklerle yeni inşaatlarda kullanılacak malzemelere asgari standartlar belirlenmiştir.

Bu tarihten sonra, inşa edilen yapılarda inşaat kalitesinin her geçen gün daha iyiye gittiği görülmektedir.

Öte yandan sadece yapım aşamasındayken doğru malzeme kullanımına dikkat etmek sürdürülebilir sağlıklı yapıların varlığı için yeterli değildir.

Yapım aşamasında kullanılan malzemeye dikkat edilmesi gerektiği gibi, uzun süreli performans gösterebilmesi için mutlak suretle yapının korunması gerekmektedir. Aksi takdirde dış etkenlere bağlı olarak, yapılarda ciddi problemler ortaya çıkabilecektir.

Bu yüzden yapıların dış etkenlerden de korunması gerekmektedir. Dış etkenler arasında yapıya en büyük zararı olan; su ve nem etkisidir. Bu etki türü, yapının taşıyıcı betonunun zamanla korozyona uğramasına ve taşıyıcılık özelliğini kaybetmesine sebep olur.

Özellikle su ve nem etkisi, yapı statiğinin zayıflamasına neden olmakla birlikte rutubetin yapı içine sızmasıyla konfor ve sağlık problemlerine de yol açabilmekte, hayat kalitesini düşürmektedir.

Yapıların içerisindeki ıslak mekanlarda meydana gelen su kaçağı probleminin yapı fiziğine direkt olarak olumsuz etkisi olmasa da maddiyat ve konfor ile alakalı birtakım sorunlara yol açtığı görülmektedir.

Örneğin; bir apartmanda, su yalıtımı uygulanmamış bir banyo sebebiyle yaşanan su kaçağı sorunu, sorunu yaşayan konut sahiplerine hem maddi bir külfet yaşatmakta hem de zorunlu olarak ortaya çıkan banyo tadilatı, konut sahiplerinin tadilat süresince konforundan feragat etmesine sebebiyet vermektedir.

Tüm bu olası problemlerle karşılaşmamak için; korumanın yapı henüz tasarım aşamasındayken öngörülmesi, hem mimari hem de statik plana uygun olarak planda yer alması gereklidir. Yapının inşası başlamadan önce su yalıtımı tüm gerekli alanlarda doğru malzeme ve sistemlerle tasarlanmalıdır.rutubet

Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, su yalıtımı konusunda yeni bir yönetmelik hazırlığı içerisindedir. Bu yönetmelikte öncelikle üst yapılar değerlendirilmekte, temel-perde, ıslak mekan, teras ve çatı su yalıtımı uygulama alanlarında doğru su yalıtımının nasıl yapılacağı konusu ele alınmaktadır.

Üzerinde çalışılan yönetmelikle, mevcut malzeme veya uygulama standartlarına dayandırılarak su yalıtımı gereken yere doğru malzeme önerisinin yapılması hedeflenmektedir.

Öte yandan, çözüm önerileri için uygulama standartlarına da yönlendirme yapılarak doğru seçilen malzemenin doğru yöntemle uygulanması sağlanmaktadır.

KonforDoğru uygulama ve doğru malzemenin yanında, su yalıtımının başarıya ulaşmasında etkili olan diğer faktörler de uygulama öncesi doğru yüzey hazırlığını yapmak ve belirtilen uygulama şartlarına uymaktır.

Bu doğrultuda yüzey şartlarının malzeme uygulamasına elverişliliği mutlaka kontrol edilmelidir.

Örneğin; temel-perde yüzeylerde gerçekleştirilen bitüm esaslı sürme kalın kaplamalar ile uygulanan su yalıtımı öncesi mutlaka aşağıdaki soruların cevaplarının araştırılması gerekmektedir.

Yüzey hazırlığı eksik uygulanan bir su yalıtımının ileride çeşitli problemlere sebep olma ihtimali yüksektir.

Sürdürülebilir bir su yalıtımı için doğru yüzey hazırlığı yapmak, uygulama şartlarına uymak ve doğru detayda uygulama yapmak gerekmektedir.

Yüzey Hazırlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Yüzey üzerinde aderansı azaltabilecek çıkıntılar, gevşek dolgular, boya, kalıp yağı, gres, kür malzemeleri, tuz kusması gibi katmanlar temizlendi mi?

• Uygulama yüzeyi sağlam ve düzgün mü? Yüzey, uygulama yapılacak malzemenin homojen kalınlıkta olması için uygun mu?

• Uygulama, perde su yalıtımı ise, perde betonlarda gerekli yüzey tamiratları veya sıva uygulaması uygun malzemelerle yapıldı mı?

• Uygulama, temel su yalıtımı ise, grobeton yüzey imalatı perdah mala ile düzgün bir şekilde yapıldı mı?

• Uygulama kagir duvar ise, yüzey uygun malzeme ile tesviye edildi mi?

• Perde duvar üzerinde oluşan köşelerde uygun tamir malzemesi ile pah uygulaması yapıldı mı?

• Perde duvar üzerinde oluşan dış sivri köşeler mekanik yöntemle yuvarlatıldı mı?

• Yüzey hazırlığı işlemlerinin ardından imalatçı/tedarikçi firmanın önerdiği astar uygulaması yapıldı mı?

• Dilatasyon derzlerinde, soğuk derzlerde sürdürülebilir sızdırmazlığı sağlamak için imalatçı/tedarikçi firmanın önerdiği uygun çözüm detayı uygulamaları yapıldı mı?

Uygulama Şartları İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Malzeme uygulaması için +5°C ile +35°C arasındaki ortam sıcaklığı ya da yağışsız bir hava gibi uygun koşullar var mı?

• Malzeme uygulaması sonrası, hızlı su kaybına neden olabilecek doğrudan güneş ışınlarına ve/veya şiddetli rüzgara maruz bırakan hava şartlarından kaçınmak için gölgeleme, örtme vb. önlemler alınıyor mu?

Perde Beton ve Grobeton Üzerine Yapılan Uygulama Detayı

Açıklama:
1. Perde beton,
2. Polimer modifiye bitüm esaslı kalın kaplama su yalıtım malzemesi,
3. Isı yalıtım levhası,
4. Drenaj levhası,
5. Pah,
6. Doğal zemin,
7. Çakıl – filtre malzemesi,
8. Drenaj borusu,
9. Grobeton,
10. Polimer modifiye bitüm esaslı kalın kaplama su yalıtım malzemesi,
11. Polietilen folyo,
12. Koruma şapı,
13. Temel betonu,
14. Derz bandı,
15. Geri dolgu.

 Abdülkadir Akhan – Teknik Ürünler Ürün Yöneticisi / Saint-Gobain Weber Türkiye

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Öne çıkan haberler