Pazar, Mayıs 19, 2024

Avrupa Kimya Endüstrisinde İnovasyonu ve Büyümeyi Artırmak

TASARIMDAN AŞLAYARAK GÜVENLİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİR: AVRUPA KİMYA ENDÜSTRİSİNDE
İNOVASYONU ve BÜYÜMEYİ ARTIRMAK

Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği’nin üyesi olduğu CEFIC (Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi) tarafından hazırlanmış olan “Tasarımdan Başlayarak Güvenli ve Sürdürülebilir:

Avrupa Kimya Endüstrisinde İnovasyonu ve Büyümeyi Artırmak” konulu makalede; Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik (SSbD) kimyasallarının gelişiminin hızlandırılması, Sürdürülebilirlik için Kimyasallar Stratejisi kapsamında kimya endüstrisi için büyüme fırsatlarından biri olduğu vurgulanmakta ve Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik tam olarak ne anlama geliyor ve bu fırsattan nasıl yararlanabiliriz şeklindeki sorulara cevap aranmaktadır.

Tasarımdan Başlayarak Güvenli ve Sürdürülebilir: Avrupa Kimya Sektöründe Yeniliği ve Büyümeyi Artırmak

Bu makale konu hakkında ayrıntılı bilgi içermemektedir ve Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik konusundaki nihai görüşlerimizi temsil etmemektedir. Bunun yerine, geliştirme aşamasında olan bir çalışmadır ve sizi SSbD’deki kavramı, kriterleri ve ileriye dönük yolu tartışmaya davet eder.

Özet

Sürdürülebilirlik için Kimyasal Strateji (CSS), Yeşil Anlaşma’nın temel bir unsuru olarak 14 Ekim 2020’de Başkan Von der Leyen ve Genel Müdür Yardımcısı Timmermans tarafından başlatıldı.

Zorlu bir düzenleyici gündemin yanı sıra, CSS de fırsatlar barındırıyor. Avrupa kimya endüstrisi, CSS’deki Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik (SSbD) yaklaşımını iş fırsatları ve büyüme yaratmak için kaldıraç olarak görmektedir.

Uygun koşullar sağlandığında, güvenli, yenilikçi, iklimsel ve çevre dostu kimyasal üretimde dünya lideri olarak kalırken endüstrinin geçiş yapabileceği bir ortam yaratılabilir. İddialı
ancak uygulanabilir olan zaman çizelgeleri içinde hedeflerin öngörülebilirliği ve finansal ve finansal olmayan kaynakların mevcudiyeti kritik başarı faktörleridir.

Bu nedenle Cefic, SSbD yaklaşımını uygularken destekleyici önlemler için dört ana alan belirlemiştir:

1. Daha geniş bir CSS çerçevesine ve kapsayıcı bir vizyona eklenmiş, kavram ve kriterlerin tanımlarına ve hedeflenen kimyasallara ilişkin netliğin yanı sıra Avrupa Komisyonu Genel Müdürlükleri arasında değer zinciri boyunca koordine edilen ve endüstri ortaklarıyla yakın diyalog içinde detaylandırılan açık ve öngörülebilir bir stratejik yön ve yol.

2. Değer zincirleri üzerinde işbirliğini teşvik eden ve destekleyen ve topluca ve daha hızlı uygulamaya özel öncelikleri ele alan Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan yenilik desteği.

3. Ürün uygulamalarında güvenli ve sürdürülebilir kimyasalların pazar alımı tek pazar içinde teşvik edilmeli ve daha az sürdürülebilir olan yerleşiklerle adil bir rekabet garanti edilmelidir.

4. Dünyanın standart belirleyicisi olarak AB, farklı coğrafyalar arasında eşit bir oyun alanı yaratmak ve sınırlarında geçerli AB mevzuatının uygulanmasını sağlamak için küresel liderlik rolünü üstlenmelidir.

Bunlar, Avrupa kimya endüstrisinin kavram ve buna nasıl yaklaşılması ve uygulanması gerektiği konusundaki görüşleridir. Bu, endüstrinin konuyla ilgili son sözü değil, ancak çalışmasını sağlamak için devam eden angajmana işaret eder. Bu makale bir serinin ilkidir ve daha fazla erişim için temel oluşturur.

Arka Plan

Avrupa Komisyonu’nun Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik vizyonu, kimya endüstrisinin başladığı ve birçok şirketin ilerlemekte olduğu daha fazla sürdürülebilirlik yolculuğuyla bağlantılıdır.

“Kimyasalların, gezegene ve insanlara zarar vermeden topluma faydalarını en üst düzeye çıkaracak şekilde üretildiği/kullanıldığı ve Avrupa’da güvenli ve sürdürülebilir kimyasalların üretimi ve kullanımının dünya çapında bir ölçüt haline geldiği” bir gelecek hedefiyle Sürdürülebilirlik için Kimyasallar Stratejisinde ortaya koyduğumuz çaba gibi şimdiden çabalamaya başladık.

Kimyasallar günlük hayatımızın bir parçasıdır ve faaliyetlerimizin çoğunda temel bir ro oynar. Düşük karbonlu, sıfır kirlilik ve enerji ve kaynak açısından verimli teknolojilerin, malzemelerin ve ürünlerin yapı taşları olarak kabul edilmektedirler.

Çoğu kimyasalın kendine özgü tehlikeli özellikleri vardır (örneğin tahriş edici) ancak yalnızca bazıları ciddi tehlikeli özellikleri nedeniyle ve kullanımlara bağlı olarak maruz kalma yoluyla insan sağlığına ve çevreye zarar verebilir.

Güvenli kullanımı sağlamak için, iyi kurulmuş bilimsel risk değerlendirmesi kavramının, ihtiyat ilkesinin uygulanmasında ve kimyasalların yönetimindeki kararlarda merkezi bir unsur olarak sürdürülmesi önemlidir.

CSS, AB’nin kimyasal politikası için “toksik olmayan bir çevre” için çaba göstermek için bir vizyon belirlerken,

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik kimyasallara geçiş çağrısında bulunur. Neyin güvenli ve sürdürülebilir olduğunun ve nasıl değerlendirileceğinin tanımlanması, Avrupa’da yatırımcı
güvenini artıracak ve fikri mülkiyetin korunmasının yanı sıra daha az zararlı alternatiflere yatırım riskini azaltacaktır.

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik konsepti, ticari açıdan mantıklı, yeniliği teşvik eden ve hizmet verdiğimiz değer zincirlerinin yanı sıra kimya sektöründe de somut yatırımları çeken harekete geçirici bir güce dönüştürülebilir.

İyi tasarlanmışsa, genel olarak SKH’lere ve özellikle Yeşil Anlaşma’nın döngüsellik, iklim nötrlüğü ve “toksik olmayan çevre” hedeflerine geçişi hızlandırabilir.

Kavramın Tanımı

Neredeyse tüm endüstriyel ekosistemler, küresel olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak ve Avrupa Kimya Endüstrisinin önemli bir meşguliyeti olan Avrupa’da Yeşil ve Dijital geçişi sağlamak için kimyaya bağlıdır. Güvenli ve sürdürülebilir kimyasallara yönelik
yenilik yapmak, kimya endüstrisinin bu hedeflere yönelik temel katkılarından biridir ve gelecekteki iş başarısı bu gelişmelere bağlı olacaktır.

Sürdürülebilir kimya ve sürdürülebilir ürünler kavramı yeni değil. OECD1, ISC32, UN Environment3 sürdürülebilir kimya kavramını tanımlamış ve Ecodesign, Green Public Procurement, Ecolabels vb. gibi birçok politika girişiminde sürdürülebilir ürünlere atıfta bulunulmuştur.

Ancak, devam eden tüm inisiyatifleri ve politika hedeflerini tek bir çerçeve ve değişmez kriterler içinde toplayan bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç vardır.

Gerçekten de “güvenli ve sürdürülebilir kimyasallara, ürünlere, malzemelere ve teknolojilere geçişi hızlandıran ekonominin kilit sektörlerindeki tüm geliştirme zincirleri
boyunca yol gösterici bir ilke haline gelmelidir.” Kavramı4 İleriye Taşıyan İlkeler

Kimya endüstrisi, konsepti ileriye taşımak için aşağıdaki ilkeleri belirlemiştir:

1. İnsanlar ve çevre için kimyasal güvenlikten taviz verilemez. Ve mevcut düzenlemelere uymak bir zorunluluktur.

2. SSbD, yeni kimyalara ve süreçlere yönelik inovasyonu yönlendiren, mevcut portföyü her zamankinden daha sürdürülebilir ve geniş ölçüde uygun maliyetli çözümlerle değiştiren yinelemeli bir süreçtir. SSbD, insan sağlığı, yaşam kalitesi ve ekosistemler üzerinde yüksek olumlu etkisi olan kimyasalların yanı sıra iklim tarafsızlığına, döngüselliğe yönelik inovasyonu hızlandırma potansiyeline sahiptir.

3. İnsan sağlığı veya çevre için kanıtlanmış bir endişeye sahip olan veya malzemelerin geri dönüştürülebilirliğini engelleyen kimyasallara, performansı korurken veya iyileştirirken ve diğer sürdürülebilirlik boyutlarını iyileştirirken veya olumsuz etkilemekten kaçınırken, alternatifler için yenilik yapmak için kademeli olarak öncelik verilmelidir.

4. Faydalar ve sürdürülebilirlik performansı nihai üründe olduğundan ve tüm yaşam döngüsü boyunca herhangi bir anda ortaya çıkabileceğinden, kimyasal ürünler her zaman uygulama veya kullanım aşamasıyla ilgili olarak da değerlendirilmelidir.

5. Değerlendirme kriterlerini belirlerken ve ürün uygulamalarını değerlendirirken, endüstriyel kullanım, profesyonel kullanımlar, tüketici kullanımı ve diğer kullanımlar (örneğin farmasötik bileşenler, Ar-Ge) arasında ayrım yapılması gerekir.

6. Güvenli, bir ürünün tehlikeleri temelinde, maruz kalma ile birlikte kullanıcılara yönelik risk ve çevreye olan etkisi temelinde tanımlanır ve bilimsel olarak doğrulanmış bir eşiğin aşılmamasını sağlar. Bunu yaparken, SSbD yaklaşımı yalnızca REACH kapsamındaki
mevcut gerekliliklerle değil, aynı zamanda REACH ve CLP’de beklenen revizyonlarla da uyumludur.

7. Kimyasal ürünleri değerlendirirken ve tasarlarken, hammaddeler ve kullanım ömrü sonu hususları dahil olmak üzere tam bir yaşam döngüsü görüşü alınmalıdır.

8. SSbD, döngüsel ekonominin en az bir veya daha fazla ilkesine saygı göstermeyi amaçlar: atık ve kirliliği tasarlamak, ürünleri ve malzemeleri döngüde tutmak ve doğal sistemleri yeniden oluşturmak.

9. SSbD bilimde kök salmıştır. REACH’teki mevcut veri gereksinimlerinin yanı sıra, daha fazla veri toplamayı ve ilgili veri setlerini kamuya açık hale getirmeyi gerektirecektir.

10. Farklı sürdürülebilirlik boyutlarının değerlendirilmesi, uygulanabilir olduğunda mevcut metodolojileri, araçları ve standartları (GHG protokolleri, LCA ISO standartları, vb.) kullanmalı, aynı zamanda ortaya çıkan bilim ve yeni araçları da kabul etmelidir.

Bu değerlendirmeler şeffaf hale getirilecektir. Değerlendirme metodolojileri, geliştirme sürecindeki ihtiyaçlara ve pazarın ihtiyaçlarına bağlı olarak nitel ve nicel olabilir.

11. Çevre, sağlık ve güvenlik (EH&S) profilinin iyileştirilmesi, yaşam döngüsü etkisinin azaltılması ve işlev ve performans gereksinimlerinin en üst düzeye çıkarılması
arasında bir denge kurulması gerekecektir.

Kavramdan Değerlendirme Çerçevesine ve Kriterlere Güvenli ve Sürdürülebilir Tasarım konseptini başarılı bir şekilde ilerletmek, tüm paydaşlar (değer zinciri boyunca, politika yapıcılar, vb.) tarafından ortak olarak kabul edilen bir dizi uyumlu kritere ve bir değerlendirme çerçevesine ihtiyaç duyacaktır.

Kimya endüstrisi, ürün portföylerinin sürdürülebilirliğini değerlendiren endüstri şampiyonlarının uzmanlığına dayanan bir ilk teklif geliştirdi. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) tarafından 2018 yılında başlatılan Portföy Sürdürülebilirlik Değerlendirmeleri için Kimya Endüstrisi Metodolojisi ve diğer ilgili çalışmalar özellikle ilgi çekicidir.

Portföy Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi, şirketlerin ürün portföylerini tek bir ürün düzeyinde iyileştirilmiş sürdürülebilirlik sonuçlarına doğru yönlendirmek ve geliştirmek için endüstri çapında bir metodolojidir.

SSbD için inovasyon, öngörülen ürün-uygulama için işlevsel ve performans gereksinimlerinin tanımlanmasıyla başlayan, ardından incelenen çözümün yaşam döngüsü boyunca olası etkilerinin haritalandırılmasıyla başlayan aşamalı bir süreçtir.

İnovasyon süreci boyunca, sürdürülebilirlik performansının kilit güvenli ve sürdürülebilir boyutlara karşı değerlendirilmesine olanak tanıyan daha fazla veri toplanıyor. Son adım, güvenli ve sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik etkileri değerlendirmektir; bunlar minimum kriterler veya diğer karşılaştırma noktaları olabilir.

Tasarım Kriterlerine Doğru

Cefic, bir yenilik süreci boyunca yeni veya alternatif bir süreç veya ürünün etkisini değerlendirmek için kullanılabilecek kriterleri tanımlamak için 4 adım önerir.

1. Mevcut Kriterleri Sapta
2. Değerlendirme Çerçevesi
3. Değerlendirme İçin Anahtar Kriterler
4. Araç ve Veri Envanteri

Kriterleri Tanımlamak için 4 Adımlı Süreç

Adım 1: Mevcut Kriterleri Sapta Kimya endüstrisi, ürünleri tasarlarken ve ürünleri piyasaya arz ederken müşteriler, piyasa ve toplum tarafından belirlenen bir performans ihtiyacını karşılamayı amaçlar.

Bunu yaparken, kimya endüstrisi çok sayıda kriter ve gereklilik ile karşı karşıya kalmaktadır. Mevcut düzenleyici bağlamda, güvenlikle ilgili kriterler zaten oldukça gelişmiş ve nettir ve daha fazla gelişme devam etmektedir.

Şirketler, şirketin sürdürülebilirlik hedefleri tarafından yönlendirilerek veya müşterilerinin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini yerine getirmek için sürdürülebilirlikle ilgili taahhütlerini yerine getirmelerini sağlayarak süreçlerinin ve ürünlerinin sürdürülebilirlikle ilgili performansları üzerinde giderek daha fazla rekabet etmeye başlıyor.

Bu kriterlerin saptanması, bir SSbD yaklaşımının geliştirilmesinde ilk adımı oluşturur.

Adım 2: Kriterleri Yapılandırılmış Çerçevede Düzenleyin

Uygulanabilir bir çerçeveye ulaşmak için kriterler, güvenlik ve sürdürülebilirlik değerlendirmelerinin temel boyutları etrafında yapılandırılmıştır. Güvenlik kısmı için temel, minimum düzenleyici güvenlik gerekliliklerinden oluşur ve bunlar, tüm yaşam döngüsü aşamaları dikkate alınarak ve döngüsel düşünmeyi entegre ederek işlevsel, çevresel, sosyal ve ekonomik hususlarla tamamlanacaktır.

Adım 3: Değerlendirme için Anahtar Kriterler Belirleyin

Bir sonraki adımda, bazı metodolojik seçimler gerektiren güvenlik ve temel sürdürülebilirlik boyutları için kriterlerin atanması gerekir.

1. Belirli ürün-uygulama kombinasyonları için anahtar kriterler atanır.

2. Düzenleyici güvenlik gereksinimleri, minimum gereksinimler olarak kabul edilmelidir.

3. Kriterlerin, incelenen ürün uygulaması ve değer zinciri için malzeme olması gerekir (örneğin, polimerleri üretmek için bir monomerin çevreye salınan bir tüketici deterjanı için yüzey aktif madde).

4. Ürün veya süreç yeniliği aşamasının farklı aşamalarında kriterler farklıdır; geliştirmenin ilk aşamalarında ve iyi bilinen ve kritik olmayan uygulamalar için nitel yaklaşımlar haklı çıkar.

5. Tüketici-profesyonel-endüstriyel kullanımlar, farklı bir dizi değerlendirme kriteriyle sonuçlanacaktır.

Adım 4: Değerlendirme Araçları, Veri Envanteri ve

3. Taraf Doğrulaması

Belirlenen farklı alanlarda ürünlerin ve süreçlerin etkisini değerlendirmek için günümüzde birçok araç bulunmaktadır. Kimya endüstrisi, sürdürülebilirlik iddialarının adil bir şekilde karşılaştırılmasına izin vermek ve uygulamayı kolaylaştırmak için yaygın olarak kabul
edilen metodolojiler ve rehberlik üzerine mümkün olduğunca çok şey (ISO standartları, GHG protokolü, gönüllü sertifika programları, WBCSD PSA Metodolojisi ve Sosyal metrikler vb.) inşa etmeye çalışmaktadır.

Geliştirme aşamasına, beklenen etkiye ve diğer faktörlere bağlı olarak, rehber ve metodolojilerin uygulanmasında nitel veya nicel bir yaklaşım arasında seçim yapılabilir.

Uygulamada SSbD

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik‘te kimyasal yenilikler kimyanın geleceğidir. Avrupa kimya endüstrisi, araştırma ve inovasyona yılda yaklaşık 9 milyar yatırım yapıyor. ChemistryCan aracılığıyla bu yatırımların sonuçlarını ve AB Yeşil Anlaşmasına nasıl ulaştıklarını göstermeyi amaçlıyoruz.

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik, dört alanı kapsayan bir temadır:

• İklim nötr hale gelmek,

• Döngüsel Ekonomiyi Yönlendirmek,

• Yaşam kalitesini artırmak,

• Dijital ve teknolojiyi büyütmek.

SSbD Konseptinin AB Endüstrisine Rekabet Avantajı Sağladığından Nasıl Emin Olunur?

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik, güvenli, uygulamalarıyla çevresel, ekonomik ve/veya sosyal değer getiren, döngüsel ekonomiye ve iklim açısından nötr bir topluma geçişi hızlandıran ve insan sağlığına ve çevreye zararı önleyen kimyasalları, malzemeleri, ürünleri ve teknolojileri piyasaya sunmak için bir inovasyon sürecidir.

Önde gelen şirketler, SSbD yaklaşımını benimsemenin iş performansı için daha iyi olduğunu uyumlu bir şekilde onaylıyor. Bununla birlikte, bu üçlü hedef doğrultusunda çalışmak, kimya endüstrisi için benzeri görülmemiş bir zorluk teşkil etmektedir.

“Güvenli ve sürdürülebilir kimyasallar” vizyonuna doğru bu geçişi, iddialı ancak gerçekçi zaman çizelgeleri içinde, hedeflerin öngörülebilirliğini sağlamak için politika önlemleri sağlayarak ve ihtiyaç duyulan -finansal ve finansal olmayan- beceri ve kaynakları sağlayarak desteklemek önemli olacaktır.

Bu nedenle, SSbD konsepti, iş açısından anlamlı olacak ve gerçek somut yatırımları yönlendirecek şekilde açıklanmalı ve uygulanmalıdır. Bu nedenle Cefic, SSbD konseptini
uygularken destekleyici önlemler için dört ana alan belirlemiştir:

1. Avrupa Komisyonu Genel Müdürlükleri arasında iyi koordine edilmiş ve endüstri ortaklarıyla yakın temas halinde olan Avrupa kurumları tarafından net bir stratejik yön ve yol belirlenmelidir.

Bu, daha geniş bir CSS çerçevesine eklenmeli ve hepsinin nasıl bir araya geldiğini anlamak için kapsayıcı bir vizyon olmalıdır. Güvenli ve sürdürülebilirliğin ne anlama geldiğinin zamanında tanımlanması, fikri mülkiyetin korunmasının yanı sıra, kriterleri tanımlamak için açık ve uygulaması kolay bir metodolojik çerçeve ve bu kriterlerin yönetmelik boyunca kullanımı ve daha fazla uygulanması konusunda önceden bir anlayış, Avrupa’da yatırımcı güvenini artıracak ve yatırımların alternatiflerde riskten arındırılmasını sağlayacaktır.

Bu, alternatifler için yenilik yapmaya öncelik verilen hedeflenen maddelere ilişkin netliği içerir. Ayrıca, AB kimya endüstrisinin rekabet gücünü korumak için SSbD değerlendirmeleri,
piyasaya ürün lansmanlarında gecikmelere yol açmamalıdır.

2. İnovasyon desteği, değer zinciri üzerinde işbirliğini desteklemeli ve teşvik etmeli ve rekabet sınırlarının ötesinde, piyasa ve sivil toplum tarafından belirlendiği üzere uygulamaya özel öncelikleri topluca ve daha hızlı ele almalıdır.

İnovasyon desteği, geliştirmenin erken bir aşamasında tüm ortakları birbirine bağlamalı, kullanıcılar ve tüketicinin ihtiyaçları dahil edilmeli ve ortak beceri gelişimini teşvik etmelidir.

Yenilik yinelemeli bir süreçtir ve bilgi, geliştirme aşamalarında giderek daha fazla erişilebilir
hale gelir. Ölçeklendirme inovasyonu, yeterli zaman gerektirir ve zaman baskısı, uygulamalarda kimyasalların, ürünlerin ve malzemelerin optimal olmayan şekilde ikame edilmesine yol açabilir.

Kimyasalların sürdürülebilir kullanımı, insanlar ve çevre üzerindeki etkilerine ek olarak, tüm yaşam döngülerinin ve kullanımlarının yararları ve ekonomikliğinin dikkate alınmasını gerektirir.

Döngüsellik ve iklim nötr hedeflerine katkıda bulunma potansiyeli yüksek sektörler tarafından veya kabul edilemez belirli riskleri belirleyen ve ortadan kaldıran uygulamalar tarafından inovasyon desteğine ortaklaşa öncelik verilmesi faydalı olacaktır.

3. Güvenli ve sürdürülebilir kimyasalların pazar alımı tek pazar içinde teşvik edilmeli, uygulamaya özel olmalı ve daha az sürdürülebilir olan görevlilerle adil bir
rekabet garanti edilmelidir.

Sürdürülebilirlik sıralamasında daha yüksek puan alan ürünler kısa vadede daha pahalı olabileceğinden veya alt kullanıcılarımız için ek teknik ve idari engeller oluşturabileceğinden,
piyasa alımını kolaylaştırmak için piyasa çekme araçları ve finansal teşvikler düşünülebilir.

Düzenleyici yükü azaltmak ve örneğin; hızlandırılmış prosedürler de düşünülebilir.

4. Dünyanın standart belirleyicisi olarak AB, benzer ürün-uygulama kombinasyonları için farklı coğrafyalar arasında eşit bir oyun alanı yaratmak için küresel bir liderlik
rolü üstlenmelidir.

Bu düzeyde, özellikle ithalatla ilgili olarak, uyumluluğu ölçmek için yaygın olarak kabul
edilen tanımlar, kriterler, metodolojiler ve araçlar, test etme ve değerlendirme metodolojileri üzerine inşa edilen etkin bir yaptırım kurulmalıdır.

İleriye Doğru: Kimya Endüstrisi İçin Fırsatlar

Son yıllarda dünya büyük, küresel ve yıkıcı krizlerle karşı karşıya kaldı: ekonomik ve finansal bir kriz, bir sağlık krizi ve giderek artan bir şekilde iklim ve hatta doğa krizi belirtileri görüyoruz. Uzun süreli bir sürdürülebilirlik, sonraki krizlerden çıkış yolumuzdur.

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik yaklaşımı, iklim, güvenlik, ekosistemler, kaynak kıtlığı gibi tüm zorlukları bir araya getirir. Avrupa kimya endüstrisi, endüstriyel ekosistemlerin çoğuna farklı uygulamalarda çözümler sağlıyor ve sürdürülebilir çözümler sunmada oynayabileceği önemli rolü anlıyor.

Ürünlerimiz ve süreçlerimiz aracılığıyla, herhangi bir ekosistemin çok yukarısında yer alarak büyük bir katkı sağlayabiliriz. Tüketim ürünlerinde sürdürülebilirlik standartlarının belirlenmesi, sürdürülebilir ürünler için daha da güçlü bir pazar sinyali sağlayacaktır.

Bu nedenle, açık politika sinyalleri sağlayan ve sürdürülebilir bir gelecek için yeni yenilikçi ürünlere doğru ilerleyen bir Avrupa endüstrisini ödüllendiren SSbD yaklaşımını dört gözle bekliyoruz.

SSbD geçiş yaklaşımının tam desteğiyle, tüm paydaşları –siyasi makamlar, alt kullanıcılarımız ve sivil toplum temsilcileri–, SSbD sürecini, kriterlerini ve dolayısıyla
endüstriyel ekosistemin tüm katılımcıları için sonuçların kapsamını belirleme ve tanımlama konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere bir pilot çalışmada bize katılmaya davet ediyoruz.

Toplumun mevcut işleyişine değerli değişiklikler getirmek için ortak bir yaklaşıma ihtiyaç
vardır.

Madde (REACH Tanımı):

Doğal haldeki veya herhangi bir üretim prosesi ile elde edilen, stabilitesini korumak için gerekli olan katkı maddeleri ve kullanılan prosesten kaynaklanan herhangi bir safsızlık dahil, ancak maddenin stabilitesin etkilemeden veya bileşimini değiştirmeden ayrılabilen
herhangi bir solvent hariç, bir kimyasal element ve onun bileşikleri anlamına gelir.

Karışım (REACH Tanımı): İki veya daha fazla maddeden oluşan karışım veya çözelti
anlamına gelir.

Chemicals:

Bu madde ve karışımları ifade eder.

Malzeme:

REACH kapsamındaki bir eşya tanımını henüz yerine getirebilecek veya karşılamayabilecek ve doğal veya sentetik kaynaklı olabilecek maddeleri veya karışımları belirtmek için kullanılan bir terimdir.

Ürün:

Tüketicilere yönelik olan veya makul öngörülebilir koşullar altında, tüketiciler için tasarlanmadıysa tüketiciler tarafından kullanılması muhtemel olan ve ticari bir
faaliyet sırasında değerlendirilmek üzere olsun veya olmasın yeni, kullanılmış ya da onarılmış olan, uygulanan veya kullanıma sunulan herhangi bir ürün -bir hizmetin sağlanması bağlamında dahil olmak üzere- anlamına gelir.

Tasarımla Güvenlik ve Sürdürülebilirlik ürünler söz konusu olduğunda, bu rapor yalnızca kimyasal veya malzeme (yukarıda tanımlandığı gibi) olarak da tanımlanabilen ürünleri kapsar.

Bu nedenle Tasarımla Sürdürülebilir bağlamında “ürün” terimi, tüketicilere yönelik veya tüketiciler tarafından kullanılması muhtemel kimyasallar ve malzemeler anlamına gelen “kimyasal ürün” veya “malzeme ürün” teriminin bir parçası olarak kullanılır.

Bir “kimyasal ürün” örneği boyadır ve bir malzeme ürünü örneği “emprenye edilmiş ahşaptır”.

Bu raporda tanımlanan “kimyasal ürün” veya “malzeme ürün” her zaman ürün uygulama kombinasyonu olarak anlaşılmalı ve değerlendirilmelidir, çünkü aynı kimyasal ürün farklı güvenlik ve sürdürülebilirlik değerlendirme sonuçlarıyla sonuçlanan çeşitli uygulamalarda
kullanılabilir.

Referanslar:
1. OECD, https://www.oecd.org/chemicalsafety/riskmanagement/sustainablechemistry.htm

2. ISC3, Uluslararası Sürdürülebilir Kimya İşbirliği Merkezi, https://www.isc3.org/en/about-isc3/sustainable- chemistry.html

3. UN Çevre Yeşil ve Sürdürülebilir Kimya: Çerçeve El Kitabı, https://wedocs.unep.org/bitst
r e a m / h a n d l e / 2 0 . 5 0 0 . 1 1 8 2 2 / 3 5 3 1 2 / G S C F _ ES.pdf sequence=1&isAllowed=y

4. Tasarıma göre sürdürülebilir kriterlerin geliştirilmesi için haritalama çalışması, 2021, Avrupa Komisyonu, Araştırma ve İnovasyon, https://ec.europa. eu/info/publications/mapping-study-developmentsustainable-design-criteria_en

CEFIC

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler