Pazartesi, Mayıs 20, 2024

Mantarlar, Sürdürülebilir Yangın Yalıtımının Anahtarı Olabilir

Mantarlar, Sürdürülebilir Yangın Yalıtımının Anahtarı Olabilir

Organik atıklar üzerinde ve karanlıkta gelişebilen üst düzey bir mantar ağı olan miselyum, sürdürülebilir yangın yalıtımı için temel teşkil edebilir. Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) araştırmacıları, yangın geciktirici özelliklerinden yararlanmak için bu
ağın bileşimini kimyasal olarak manipüle ediyor.

İlgili makale, “Fireproofing flammable composites using mycelium: Investigating the effect of deacetylation on the thermal stability and fire reaction properties of mycelium (Miselyum kullanarak yanıcı kompozitlerin yanmaz hale getirilmesi: Deasetilasyonun miselyumun termal stabilitesi ve yangın reaksiyonu özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılması)” başlıklı makale Polymer Degradation and Stability dergisinde yayımlandı.

Bu çalışma, uzmanlar tarafından daha önce Polymer Degradation and Stability ve Scientific Reports dergilerinde yayınlanan ön araştırmalara dayanmaktadır.

Biyoteknoloji ve mikoloji uzmanı Doçent Tien Huynh, miselyumun yenilenebilir organik atıklardan yetiştirilebileceğini ortaya koyduklarını söyledi. Fen Fakültesi’nden Huynh, “Mantarlar genellikle artık besleme malzemesiyle karıştırılmış kompozit bir formda
bulunur, ancak biz inşaat endüstrisi için düz panellerden, moda endüstrisi için deri benzeri bir malzemeye kadar farklı kullanımlar için katmanlanabilen ve tasarlanabilen saf miselyum tabakaları yetiştirmenin bir yolunu bulduk” dedi.

Kağıt inceliğinde miselyum tabakaları oluşturmaya yönelik yeni yöntem, miselyumun filament ağını toz haline getirmeye gerek kalmadan çalışıyor. Bunun yerine araştırmacılar, bu alanda ilk kez ince, tekil ve dirençli malzeme oluşturmak için farklı büyüme koşulları ve
kimyasallar kullandı.

Mantarlar, Sürdürülebilir Yangın Yalıtımının Anahtarı Olabilir

Araştırmacılar, ölümcül yangının yüksek derecede yanıcı bir kaplama bileşeni tarafından hızlandırıldığı Grenfell Tower yangını gibi trajedileri önlemek için binalar için biyo-türevli, yangın geciktirici kaplama oluşturmaya odaklanmıştır.

Biyomalzemelerin yanıcılığı ve termal özellikleri konusunda uzman olan makalenin ortak yazarı Doçent Doktor Everson Kandare, miselyumun yanmaz bir malzeme olarak güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

“Miselyumla ilgili en güzel şey, ateşe veya radyan ısıya maruz kaldığında termal koruyucu bir kömür tabakası oluşturmasıdır. Miselyum kömürü ne kadar uzun süre ve ne kadar yüksek sıcaklıkta hayatta kalırsa, yanmaz bir malzeme olarak kullanımı da o kadar iyi olur.” Kandare, etkili olmasının ötesinde, miselyum bazlı kaplamaların yenilenebilir organik atıklardan üretilebildiğini ve yakıldığında çevreye zararlı olmadığını belirtti.

Kompozit kaplama panellerinin kullanıldığı yerlerde bunlar genellikle yandıklarında zehirli dumanlar ve yoğun duman üreten plastikler içerir. “Bromür, iyodür, fosfor ve nitrojen içeren yangın geciktiriciler etkilidir, ancak olumsuz sağlık ve çevresel etkileri vardır. Çevreden
kaçabilen ve çevrede kalıcı olabilen kanserojen ve nörotoksinler bitki ve hayvan yaşamına zarar verdiğinden sağlık ve çevre açısından endişe yaratmaktadırlar. Biyoüretilmiş miselyum doğal olarak oluşan su ve karbondioksit üretir.”

Bu araştırma sonunda binalar için geliştirilmiş ve çevre dostu kaplamalar ortaya çıkarılabilir. Huynh, “Plastiklerin üretimi hızlı ve kolaydır, oysa mantarların büyümesi yavaştır ve ölçekli olarak üretilmesi nispeten daha zordur. Bununla birlikte, mantar endüstrisi bize mantarla birleştirilmiş atık ürünlerini kullanma konusunda yaklaştı. Mantar endüstrisi ile işbirliği yapmak, yangın güvenliği ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ürünler üretirken yeni çiftliklere olan ihtiyacı da ortadan kaldıracaktır.”

Araştırmacılar şimdi ise tutuşmayı geciktirmek, alevlenme yoğunluğunu azaltmak ve yangın güvenliği sıralamasını iyileştirmek için mühendislik lifleriyle güçlendirilmiş mantar matları oluşturmayı hedefliyor.

 

 

Akademik Referans: Nattanan Chulikavit et al, Fireproofing flammable composites using mycelium: Investigating the effect of deacetylation on the thermal stability and fire reaction properties of mycelium, Polymer Degradation and Stability (2023). DOI: 10.1016/j. polymdegradstab.2023.110419 Nattanan Chulikavit et al, Influence of growth rates, microstructural properties and biochemical composition on the thermal stability of mycelia fungi, Scientific Reports (2022). DOI: 10.1038/s41598-022-19458-0

 

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BÖLÜM SPONSORU

Öne çıkan haberler